Červnové večery provoněné večernicí vonnou

Nenápadná fialová květina s poetickým názvem Večernice vonná (Hesperis Matronalis) se pěkně rychle vyšplhala po žebříčku mých oblíbených květin na přední příčky. Protože, ze a) má výrazné fialové květy a za b) intenzivně a krásně voní. Jelikož je to ale krátkověká trvalka (nebo spíš někdy dvouletka), popíšu vám, jak ji vlastně pěstuji a kolik práce s ní kvůli té vůni mám.

Hledám pro večernici ta nejlepší místa, kde si její vůni můžu užít. Třeba u houpačky..

Začátky s večernici byly jednoduché - koupila jsem si kdysi (asi v roce 2016) sazenici. Pak jsem si tu sladkou intenzivní vůni zamilovala a ejhle, dalším rokem se po sazenicích slehla zem a nikde se večernice na dokoupení nedala sehnat a tak jsme si nastudovala pěstování ze semínek, abych se z ní mohla těšit každý rok a nebyla závislá na tom, jestli ji zahradnictví budou mít nebo ne. Nebojte, není to těžké. 

Standardní postupy velí set semínka na finální stanoviště v dubnu. vyroste taková přízemní rostlinka a když ji na tom místě udržíte naživu, tak druhým rokem vykvete. Jenže u nás, ouha, mi ty malé klíčící rostlinky zjara vždycky sežrali slimáci. Večernice vonná je ze skupinky brukvovitých a tak slimákům celkem dost chutná. Předpěstování na jaře, kdy mám obvykle parapety, stůl a všechno doslova pokryté sazeničkami rajčat a okurek a cuket, taky nepřicházelo v úvahu. Nakonec jsem se inspirovala postupem od Loukykvět (https://www.loukykvet.cz/obchod/4366-vecernice-fialova). Semínka vyseju někdy začátkem srpna na terase do substrátu a zalévám. Brzy vyklíčí malé rostlinky, které přesadím do květináčků a na finální místa je sázím koncem září. Krásně přezimují a další rok rovnou kvetou.

Předpěstované sazenice večernice na místě, kam na ně nemůžou slimáci.

Kam večernici dát? Nejlépe do míst, kde si naplno užijete její skvělou vůni. Je to jedna z květin, která má schopnost v určitých večerech provonět třeba čtvrt zahrady. Ideální je pro ni polostín a do půdy přidat dost kompostu, aby jí držel vláhu. Já ji pěstuji pod stromy, ale taky ze severní strany domu i v hlubším stínu a vše zvládá, když ji zaléváte. Je dobré myslet na to, že jde o metr vysokou květinu, která může v dešti trochu polehávat a je nutné ji pak vyvazovat, aby například nepadala do cesty apod.

Večernici vonnou s úspěchem pěstuji pod stromy. Jen je potřeba nezapomenout ji častěji zalévat.

Po odkvětu si můžete pár rostlin ponechat na semínka a ta nechat někdy v srpnu pak samovolně dopadat na místa, kde ji chcete další rok pěstovat. Nebo jim můžete pomoct a trochu si je tam můžete rozházet sami. Když bude místo zalévané, mohly by vyklíčit a třeba i uniknout slimákům, kteří mají v zahradě v srpnu dost jiné potravy. Já ale většinu odkvetených večernic pěkně ustřihnu. Díky tomu obvykle rostlina ještě naraší zespod lístky a pokvete i další rok. Alespoň to je moje zkušenost, že ty, které nechám na semena, už znovu neobrůstají... 

Tyhle rostlinky se mi vysemenily samy, pokvetou příští rok.

Rostlina krásně kvete a voní v podstatě celý měsíc (část května a pak v červnu). Když si pár utrhnete do vázy (kde navíc celkem dobře vydrží), měli byste tím podpořit další výhony a kvetení. Navíc se prý květy dají i sušit a přidávat do čajových směsí na provonění (rostlina je jedlá) - to jsem ještě nezkoušela.

Snad jsem vás inspirovala, abyste to s touto voňavou kráskou v zahradě taky zkusili.



Sdílení:

1 komentářů

  1. Ta je krasna! Sice to se seminky moc neumim, ale zase nemam slimaky, takze muzu zkusit volny vysev. Jdu nastudovat co potrebuje!

    Diky ze zde pisete! IK

    OdpovědětVymazat