Pohádka o ekologické zahradě

Jako malá jsem v ekozahradě vlastně vyrůstala, jen jí tak tenkrát nikdo neříkal. Byla to prostě zahrada. Až teď, po tom, co lidé zjistili, že túje a trávník jsou vlastně nudné, se ekozahrady nebo přírodní zahrady dostávají ("opět") do módy.

Poněkud fádní a nudná představa mnoha Čechů o zahradě


A jejich koncept zní opravdu lákavě: spousta různých rostlin, motýli, ptáci, žabky, mnoho jedlých plodů a krásných květů, vůně, barvy a všechno to roste bez postřiků a bez každodenní péče. Hotová pohádka.

Přesně k takovému ráji chci dospět. Moje vysněná zahrada bude mít posezení, kde si budu moct číst knížky, bude v ní neustále něco kvést, rašit, růst a měnit se, takže každý den bude jiná. A taky bude vonět - po šeřících, po hyacintech či růžích. A v létě si půjdu bosky trávou natrhat misku malin na ranní palačinky. V zimě budu koukat, jak se sýkorky budou prát o ta nejlepší slunečnicová semínka.
Ekologická zahrada je všehochuť barev, vůní, zvuků... (zdroj obrázků: http://www.sxc.hu/ a http://www.79ideas.org/)




Založit takovou ekologickou přírodní zahradu, kde bude vše fungovat tak jak má, samo, a která bude především potěšením, není jen tak. Potřebujete buď zkušenosti, nebo peníze na dobrého designéra přírodních zahrad, nebo čas. Přírodní zahrada se totiž musí správně navrhnout.
Já jsem si z navrhování zahrady udělala doslova koníček, čtení článků a knih mě vrátilo do dětství. Vzpomněla jsem si na to, jak mě rodiče učili poznávat každý strom v lese a každou kytičku a děda mi vysvětloval, co vlastně jedí včely. A v tomto blogu se chci podělit o strastech a slastech takového plánování a realizování zahrady.

Základní informace o ekologických zahradách:
Stránky: http://ekozahrady.com/
Kniha: http://ekozahrady.com/kniha_dotazy.htm
Stránky: http://www.prirodnizahrada.cz/


Štítky:

Sdílení:

0 komentářů