Sekačka nebo kosa?

Trávník sice ještě nemáme a na plevele budeme muset ze začátku půjčit křovinořez, protože mají velmi tuhé stonky, stejně jsem se ale pustila do hledání sekačky na trávník.

(Zdroj obrázku: http://www.freeimages.com/)


Věděli jste, kolik je různých typů sekaček?  Elektrické, vřetenové, akumulátorové, benzínové, solární, traktůrky, bubnové, cepové, lištové, rotační, strunové, mulčovací, robotické. A stránky na internetu se vás snaží přesvědčit, že zrovna ta, kterou prodávají, je nejlepší. Takže jsem zamířila na diskuse (http://hobby.idnes.cz/, http://www.konev.cz/, http://www.ireceptar.cz/, http://forum.living.cz/ a další), protože víc hlav víc ví.

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu)
Zjistila jsem, že je potřeba si rozmyslet, jaká plocha se seče. Na obrovské pozemky se nejspíše hodí ty traktůrky, ale prodavač vám je prý v obchodě bude cpát i na pozemek velikosti dlaně, tak pozor na to. Takže traktůrky škrtám, pozemek máme malý (plocha k sekání bude jen cca 300–350 metrů čtverečních). Trávníkovou plochu budu mít celkem členitou s různými úzkými předěly, takže je potřeba sekačka úzká.


Pro můj přírodní trávník budu potřebovat, aby sekačka nesekala moc nízko, nízký trávník totiž vysychá a je pak bez každodenního drahého zalévání škaredý. Ideálně potřebuji sekačku, která zvládne sekat na výšku 6-10 cm.

Mnoho lidí doporučuje benzínové sekačky (to jsou ty hlasité, smradlavé a těžké), ale věděli jste, že takovou sekačku nemůžete pořádně naklonit, jinak vám může benzín vytéct? Pozemek mám lehce z kopce, takže nevím nevím. A nesmíte ji opřít o zeď nebo zavěsit na zeď, takže zabírá dost cenného místa. Navíc benzinová sekačka potřebuje revize a výměnu oleje a údržbu atd. až se mi z toho točí hlava kolem. Navíc benzín je čím dál dražší, benzinová sekačka není levnou záležitostí a ještě k tomu příšerně smrdí. Tu nechci ani náhodou.

(zdroj obrázku: http://www.123rf.com)
U elektrické sekačky si člověk musí dávat pozor, aby si nepřesekal kabel, tahá jej za sebou, musí jej smotávat. Takovou sekačkou jsem kdysi párkrát sekala trávník doma a nebavilo mě to. Ale alespoň se nepřehřívá jako benzínová a lze ji pak hned po sekání sklidit. Zajímavým kompromisem pro malou zahradu by mohla být akumulátorová sekačka. Jenže podle diskusí zatím nemají pořádný výkon, takže můj trávník bych s takovou sekačkou sekala na 4 a více nabíjení, což je celkem otravné. Ještě tedy existují ručně poháněné dvoukolky, u kterých se možná docela nadřete.

A co jednotlivé typy ostří? Bubnové sekačky zvládnou i členité a zanedbané terény, ale jsou dost drahé a nelze s nimi trávu sbírat. Vřetenové se hodí jen na velmi rovné povrchy bez kamínků a větví, sekají trávník proklatě nízko. Rotačním sekačkám se musí brousit nože. Strunovým sekačkám naštěstí nevadí kameny ani nerovnosti.

A co další vlastnosti sekaček? Sekačka s pojezdem prý není vhodná na zatáčení a objíždění stromů. Sekačka se sběrným košem postupně těžkne a stejně člověka otravuje neustálé vysypávání toho koše. Mulčovací (tedy ta, co trávu rozcupuje a nechá na trávníku) by to mohla vyřešit, ale podle diskusí pak trávník nevypadá moc hezky a na vyšším porostu se prý ty mulčovací sekačky "koušou".

Ještě se dá uvažovat o křovinořezu, ale ten je motorový (smrdí), je těžký na ruce (nic pro slečnu)  a jsou nutné chrániče očí a nohou kvůli kamínkům. Než bych se oblékla a našněrovala a šla séct, tak bych trávu měla až po ramena.

Cenově to se sekačkami nevypadá zrovna růžové, kvalitní sekačky se totiž šplhají až k 20 000Kč, to není levná záležitost. K levným moc nemám důvěru. Ještě dodám, že sekačky je potřeba pravidelně čistit (savem) a navíc informace pro zanícené ekology: sekačka jakýkoliv hmyz v trávě prý doslova rozdrtí.

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu)
Tedy není se čemu divit, že jsem najednou začala pokukovat i po kose. Původně jsem se zařekla, že kosu v žádném případě, mám totiž velký respekt z jejího nechráněného ostří. Jako malá jsem se bála kosy - nechtěla jsem ani zkusit použít srp, protože jsem se hrozně bála, že si useknu nohu nebo ruku. Ale když jsem teď četla v diskusích, co vše se stává se sekačkami, tak mě to vyděsilo. Odlétávající kamínky prý mohou zranit dítě, dětem a nešikům prý hrozí usekané prsty, a najdou se i obyčejnější nehody typu rozbité sklo auta či okno od kamínku, který odletěl. Takže s bezpečností to vyjde tak nastejno.

Po několika článcích o kosách mne zaujalo to, že kosa je skladná (jen zavěsit na zeď), že rovná záda a kosení je podobné cvičení taiči (že bych si zpevnila tělo?), že se kosení dá naučit na kurzech (cca 800Kč za kurz) a že je tichá (kromě naklepávání, které je slyšet široko daleko). Jen je potřeba si koupit nějakou s kvalitním ostřím (sada s rakouskou kosou pro začátečníky vychází na cca 3 400Kč) a starat se o ni (broušení, naklepávání). I když úplně jednoduché to asi stejně nebude.

Skvělé počtení o sekačkách je zde: http://www.konev.cz/diskuse/jak-vybrat-sekacku-18/#form - ten nejdelší příspěvek v diskusi.
Informace o kosách je zde: http://www.kosimesnadno.cz/zen-cart/index.php (sekce Technická část, menu vpravo).
A trochu jízlivý článek o kose: http://www.separatista.net/nezarazene/kosa-je-nejlepsim-nastrojem-na-sekani-travy

Doplněno po letech: Nakonec jsem zjistila, že nejlepší plán je trávník vlastně dost zredukovat... :-) I po sedmi letech mám stále kosu a srp, maličký kousíček jednodruhového trávníku stříhám nůžkami. I když jsem občas o nějaké sekačce znovu uvažovala, nakonec jsme ji nikdy nepořídili a ani nepořídíme. Na naší maličké zahrádce to opravdu jde i bez sekačky.

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Zdravím, doporučuji obchod www.remeslnik-sikula.cz , kde nakoupíte nářadí do dílny. Kdo přijde z tohoto webu může získat slevu 8 % na veškerý sortiment.Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Já již jsem se nakonec rozhodla právě pro kvalitní kosu a koupila jsem si ji. Sekačka či křovinořez mi nakonec přišly jako zbytečnosti pro pozemek, který má 700 m2 a myslím, že s kosou nakonec bude stejně práce jako se sekačkami, až se s ní naučím pracovat. Vlastně to bude možná spíš větší zábava a navíc ušetřím.

    OdpovědětVymazat