Černá barva v zahradě

Mít černou zahradu zní velmi zvlášťně. Já sama bych ji nechtěla, mám ráda barvy. Ale musím uznat, že některé tmavě a rádoby černě zbarvené květiny na mne udělaly dojem a minimálně stojí za zmínku. Ale pozor, není to opravdu čistá a pořádná tmavá čerň, rostliny jen často mají tmavý, černý, černofialový nebo bronzovofialový nádech. Nebo se kombinují s bílou barvou, pro inspiraci se podívejte na sbírku obrázků: http://pinterest.com/avalaun/black-white-garden-ideas/.

Jak tedy může vypadat zahrada pro milovníka černé barvy:


Na jaře
V záhonech se tajemně černají černé tulipány (odrůda Queen of Night) a žlutočerné petrklíče (Primula Victoriana Silver Lace Black).  Dokonce existuje i odrůda černočervených karafiátů a kosatců, ale u nás nejspíše nejsou k sehnání, stejně jako černé fialky (Black Magic). Po zmrzlých můžete vysadit i zajímavou Black Pearl chilli papriku.

(Zdroj obrázků shora zleva: http://gurneys.com/, http://kvsvaxhm.livejournal.com/, http://www.chilli-forum.cz/, http://tdhnurseries.smugmug.com/)

V létě
V zahradě dozrávají do černa laděné bobule, krásně zabarvený je černý rybíz, arónie, ostružiny, moruše černá. Dozrávají i krásné tmavé lilky. Černočervené květy denivky (Hemerocallis Black Emanuelle nebo Black Stockings) jsou okouzlující, stejně jako červenovínové růže (Black Baccara).

(Zdroj obrázků shora zleva: http://cs.wikipedia.org/, http://deslik.blogspot.com/, http://www.dungevalley.co.uk/, http://gardenofeaden.blogspot.com/)
Načernale a tajemně tmavě vypadají také ozdobné vyšlechtěné "měděné" buky (Purpurea Major, Dawyck Purple, Roseomarginata, Purpurea Nana, Purple Fountain) či vyšlechtěná bříza Betula pendula Purpurea. Zajímavě vypadají trsy "černé trávy", za kterou se skrývá trvalka Ophiopogon planiscapus Nigrescens. Překvapily mne i stonky bambusu s názvem Phyllostachys nigra, které jsou také černé. V zahradě také můžete vidět i černé kaly (Black forrest, Odessa, Schwarzwalder), které je ale třeba zimovat. A také tmavě kvetoucí téměř dvoumetrové topolovky (Alcea rosea Nigra).

(Zdroje obrázků shora zleva: http://www.greenfingers.com/, http://www.rightplants4me.co.uk/, http://gardendezine.blogspot.com/, http://www.pinus.net.pl/)

Na podzim
V plískanicích a dešti bude hezky tmavá a lesklá černá dlažba, černé chodníky a nášlapy či černé mulčovací kamínky v záhonech. Rozkvést mohou do červenočerna laděné jiřiny.
(Zdroj obrázků: http://www.mcmonaglestone.ie/, http://olgochka.blogspot.com/)


V zimě

Od ledna do března mohou vykouknout do černa laděné hlavičky čemeřice (odrůda Metallic blue lady) a s bílým sněhem bude hezky kontrastovat černé krmítko pro ptáky. Při stavbě sněhuláka potom nezapomeňte na knoflíky z uhlíků.
(Zdroj obrázků: http://carolynsshadegardens.com/, http://www.amadina-gouldove.com/)

Celý rok
Milovníky černé barvy určitě ještě potěší vyšlechtěný bez černý, konkrétně Sambucus nigra Black Beauty nabo Black Lace (na zimu samozřejmě opadá). Ale i normální bez potěší v létě tmavě černými plody. Ke svěže zeleným rostlinám budou ladit černé květináče, černá plachta na kompostu, kovové černé lavice i černý ratanový nábytek a v zahradě by potom neměla chybět ani černá tabule na kreslení pro děti. Pěkné jsou také černé kovové lucerny a černá dlažba či zídka.
(Zdroj obrázků shora zleva: https://commons.wikimedia.org/, http://damentions.blogspot.cz/, ;http://www.rachelswartley.com/ a http://www.studiogblog.com/)

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Tak ten tmavy bez cerny musim mit! Hodil by se mi do volne rostouciho ziveho plotu

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem jej v skladem akorát v několika internetových zahradnictvích: http://www.havlis.cz/, http://www.zahradnictvi-flos.cz/, http://www.ekozahradnictvi.cz/

    Přeji Vám, aby jste jej sehnala a pěkně Vám rostl.

    OdpovědětVymazat