Černý bez

Už kvetou bezinky a krásně voní. Bez černý je jeden z keřů, které v mé zahradě určitě nemohou chybět. Pamatuji si, jak mamka vařila bezový sirup a já vždycky šla na kraj vesnice sbírat ty nejhezčí a nejvoňavější květy do proutěného košíku.
Bez může jako keř dorůst až do pěti metrů a jako strom dokonce do deseti metrů. Nevěřila jsem, že bezové stromy existují, dokud jsem je neviděla přímo v ulicích města Brna. Já doufám, že ten v mé zahradě se bude bez držet velikosti do dvou metrů výšky. Obrázek, kde je keř v celé své kráse, jsem našla na stránkách Herbář Wendys:
(Zdroj obrázku: http://botanika.wendys.cz/)
Rád roste na půdách bohatějších na dusík a živiny, takže se mu krásně daří blízko kompostu. A zároveň by měl vylučovat látky, které zrání kompostu urychlují (podle knížky pana Svobody). Bez hned vedle kompostu jsou tedy ideální kombinací.

Někde se píše, že jeho květy smrdí. Mně ale vždycky voněly a doufám, že v zahradě budu mít právě keř s těmi voňavými. Jeho plody se živí ptáci a také v bezu někteří přímo hnízdí. Zato hlodavce prý má tento keř odpuzovat, a proto byl také často v dřívějších dobách sázen u chalup a stavení.

Pro přírodní zahrady je specifický v tom, že pomáhá v boji se mšicemi. A to právě tak, že je jich na něm hodně, konkrétně druh mšice bezová. Na těchto mšicích, které ničemu a nikomu nevadí, se odchovávají bojovné berušky i vosičky, které mšice ničí na rostlinách a keřích, kde je zahradníci mít nechtějí.

Bezu si prý hodně vážili naši předkové. Pobavil mne zvyk, kdy se nevěstě darovala bezová sazenice, aby si ji mohla vysadit u nového domu (viz článek http://abecedazahrady.dama.cz/) – milá věc, ale například v paneláku neproveditelná. Z bezového dřeva se vyráběly píšťaly a píšťalky a malí kluci z nich vyráběli foukačky na kamínky a kuličky.

Bezu to v zahradách sluší, především v těch ve venkovském stylu. (Zdroj obrázků shoral zleva: http://sewchet.com/, https://commons.wikimedia.org/http://earthandliving.blogspot.com/ a http://www.horsedvm.com/)

Květy lze úspěšně použít na sirup, limonádu, zdobení citronády či zdobení jarního salátu i dezertů. Dají se i smažit v těstíčku a obalovat ve skořici, toto jídlo se jmenuje kostmatice, ale podle diskusí chuťově moc zajímavé není. No a plody se používají na džemy, víno, povidla i kompoty. Pozor, za syrova jsou plody mírně jedovaté a vyvolávají průjem. Jedovaté jsou také listy a kůra. A bezový pyl vadí alergikům, kteří trpí sennou rýmou.

Článek o možnostech bezu v zahradě: http://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?section=61&article=2710.

Štítky:

Sdílení:

3 komentářů

  1. Dobry vecer,muzete mi prosim poradit,kde se da sehnat cerny bez resp.kde jste ho kupovala?Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já jsem ho kupovala tady: http://www.puvodnikere.cz/kategorie/puvodni-kere/bez-cerny-sambucus-nigra/ Objednala jsem si jej z internetu, bez problémů přišel. Chtěla jsem ten klasický obyčejný černý bez.

      Nějaké šlechtěné odrůdy, které jsou cílené na využití plodů, se dají sehnat i například zde: http://prodejstromku.cz/produkt/bez-cerny-haschberg-novinka/

      Snad jsem Vám poradila.

      Vymazat
  2. Ano, určitě. Děkuji.Také chceme klasický černý bez.

    OdpovědětVymazat