Kolik stojí takový téměř obyčejný plot?

(zdroj obrázku: http://www.123rf.com/)
Už jsme rozeslali cenové nabídky firmám v blízkém okolí. Chceme nakonec klasické obyčejné poplastované pozinkované zelené pletivo výšky 180 cm. Délka plotu je: 3 spojené strany o délkách 16,5m + 18m + 41,5m (tedy celkem 76m). Zbytek si totiž pořešíme nějak provizorně, kvůli budoucí stavbě.

A naše další požadavky na část plotu:
  • rašlový stínicí úplet zelený, stínění kolem 65–70%, výška 180cm, délka  cca 42–45m 
  • obyčejné betonové podhrabové desky, délka cca 42–45m
Oslovili jsme několik firem a rozdíly v cenách byly celkem propastné:
  1. firma: 107 750 Kč s DPH – neuvěřitelné, že? Taky tam chtěli dávat sloupky tak nahusto, že jsem to nikde ještě neviděla. Navíc jim trvalo několik týdnů, než nám vůbec odpověděli a v nabídce měli zvláštní paušální položky (mimo předraženou práci) a dopravu měli drahou, jakoby třikrát obkroužili republiku, a betonu jako na základovou desku.
  2. firma: 53 902 Kč s DPH, odpověděli rychle, bez zálohy, poskytují záruku 6 let.
  3. firma: 46 448 Kč s DPH, malá firma, bez zálohy, poskytuje dopravu zdarma, opět záruka 6 let. Akorát má sídlo firmy v paneláku a ani není označená na zvoncích.
  4. firma: 80 620 Kč s DPH, ozvali se rychle, ale cenu nám popsali dost nesrozumitelně pro laika.
  5. firma: 76 035 Kč s DPH, firma, která nebetonuje, ale používá ty speciální vrtáky a vruty. A chtějí zálohu.
  6. firma: 51 320 Kč s DPH, větší, zavedená firma, poskytuje záruku 2 roky a žádá zálohu.
Rozhodně radím neoslovovat jen jednu firmu, ale oslovit jich více a porovnat si nabídky. Například ta nejvíce předražená firma je dokonce doporučovaná i velkým stavebním developerem. Ale v místě jejich sídla (vesnice) o té firmě nikdo neví.

Říkáte si, proč si plot neuděláme sami? Rádi bychom, ale nemáme s tím zkušenosti, nemáme míchačku, beton, nářadí, dílnu, ani připojenou vodu na pozemku. Ani velké auto, kterým bychom materiál přivezli, ani místo na uskladnění, ani vrták na dělání děr (půda je trochu kamenitá), ani napínací kleště, ani krumpáč a lopatu. To je potom opravdu snazší to nechat udělat nějakou firmu.

Doplněno po letech: Nakonec jsme se rozhodli vůbec neřešit ten stínící rašletový úplet a dobře jsme udělali. Jiným se tady ploty s rašletem vyvracely, byla to pro vítr příliš velká plocha. Rašlet se postupně trhal. Bez rašletu jsme alespoň ušetřili a nemuseli ho potom nějak sundávat.
Také jsme ustoupili od požadavku na podhrabové desky. Bála jsem se, že se takto do zahrady nedostane žádný ježek. Raději jsme si pod plot vyskládali různě kameny, kterých bylo na pozemku hodně. A ušetřili jsme tím. Celý plot nás stál 39 500 Kč.

Štítky:

Sdílení:

5 komentářů

  1. není nad to si plot udělat sám.proč platit předraženou firmu.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi je už dost pozdě, ale my jsme plot dělali sami. Bez zkušeností. Beton jsme si nechali dovézt. Půjčili jsme si lopatu, kolečka, krumpáč a rýč. A v den D jsme požádali kamaráda, aby nám dělal dozor a radil co a jak. Z příbuzných většinou už někdo plot dělal a byl by ochotný poradit na místě. Stálo nás to polovinu.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsme si nakoupili materiál na plot jako sloupky od http://www.sloupky-ploty.cz/ apod. a oplotili si zahradu sami. Zatím teda máme kvůli pejsků oplocenou jen část, ale jakmile budeme pokračovat, rozhodně si jej postavíme opět sami. Některé firmy mají předražené ceny za práci. A cenově nás to vyšlo opravdu za pakatel.

    OdpovědětVymazat
  4. Jj, děkuji za tip, to je šikovné. Takto si člověk může udělat alespoň nějakou představu o ceně.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, můžu přispět s naší zkušeností plotu - první stavba na zahradě, těsně před kompostem:). V r. 2018, stejný jako vy, jen 160cm, délka plotu cca 70 m, s jednou brankou. Zrušit starý, který byl místy rezatý, místy dřevěný a všude zaplátovaný různými deskami, jsme museli kvůli divočákům. Komu se na zahradu dostali divočáci, ví... A tady bydlí vedle v ostružinách. Takže jsme ještě těsně u země použili a přidrátkovali napůl rozstřižené karisítě (tzn. pásy 3x1m), tl. 6mm a oka 15x15cm. Pletivo by dřív nebo později divočáci nadzvedli a zničili. Betonové desky by určitě fungovaly, ale ta cena... Navíc protože se terén trochu vlní, někde je pletivo i 10-20cm nad zemí, tak to tam právě zachraňují ty karisítě. Určitě projde kočka, proskáčou kosáci. Protože jsme si ho dělali sami, nechěli jsme kopat jámy a betonovat. Neměli jsme míchačku a ani lidi:). Použili jsme právě ty zemní vruty, 70cm dlouhé, do kterých se zastrčí nástavec a do něho klasicky tyčka. Máme rok a půl, zvenku je hlína od prasat slušně zoraná, plot se zatím ani nehnul. Postup jak na ty vruty a vůbec celý plot nám poradili v obchodě. Pokud by reklama vadila prosím smažte, ale my byli hrozně spokojeni, pán radil nejen při objednávce, ale pak i během stavby, nabízel ať klidně zavoláme i o víkendu, nepoužité vruty a sloupky jsme za plnou cenu vrátili. Firma Šroubek: epletiva.cz. Při stavbě občas muž zavrtával vrut třeba na čtyřikrát (slušná posilovna), protože narazil na kámen, tak musel zkusit vedle. Ale kopat tam 70cm díru by bylo ještě víc za trest. Mimochodem nějaké takové vruty použijeme na - domeček pro děti, na sušák na prádlo, a také na základ dřevníku:). Nejspíš i základ terasy, až se k tomu někdy dostaneme. Cenově tento plot vyšel na cca 25 tisíc, vč. branky a těch karisítí, pár jsme jich už měli. Práce vlastní a náročnost záležela právě jestli vrut narazil na kámen nebo ne. Když ne byla to rychlá a čistá práce, nemuselo se čekat až beton zavrdne. (tři sloupky jsme kvůli skále v podloží museli zabetonovat do pneumatik a nechtěla bych tak dělat celý plot).Třeba to někomu jako tip pomůže. Monika

    OdpovědětVymazat