Hurá, budu mít fialky!

Moje shánění semen této nádherné rostlinky nabralo po půl roce na obrátkách. Po neúspěšném dopisování jak s Planta Naturalis, KPR či obchodu rostliny-semena.cz  a hledání v končinách internetu se na mne usmálo štěstí. Semena fialek, tedy opravdové klasické voňavé Viola odorata, mají v obchodě osiva-semena.cz.
Mají dokonce i nějaký kultivar Královna Šarlot, ale já se spokojím s těmi klasickými fialkami.

Převzaté obrázky fialek přímo z obchodu (zdroj obrázků: http://osiva-semena.cz/)
Radí tam, že se semena mají vysévat od srpna do března, neboť klíčí v chladu. Na jaře tedy budu netrpělivě čekat s fotoaparátem na každou z téch krásných fialkových hlaviček. A doufám, že budou krásně vonět.

Doplněno po letech: Tak semínek jsem na zahradu vysela asi stovky, část sice vyklíčila, ale hned si na nich smlsli slimáci. Neměla jsem pro fialky vhodné prostředí pod stromy a s nějakou tou vláhou. Nakonec jsem koupila viola odorata "Královna Charlotte", která taky voní, a ty zasadila do stínu. Postupně se mi rozrostly. Taky jsem přesadila pár klasických fialek ze zahrady od rodičů, taktéž se postupně rozrostly a byly pak životaschopné na další rozdělování a přesazování. Tohle byla nakonec cesta, jak u nás mít fialky. Ze semínek to moc dobře nešlo.

Štítky:

Sdílení:

4 komentářů

  1. Já mám fialky všude možně, v sadu i ve skalkách na zahradě, už jsme je ale s domem koupili :)

    OdpovědětVymazat
  2. To musí být na jaře nádhera! Nenapadlo mne, že porostou i ve skalkách. Tiše Vám závidím a doufám, že se mi podaří si je vypěstovat a mít je také v zahradě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nově jsem v tom obchode www.osiva-semena.cz objevila dalsi druhy fialek- mají dokonce uz ctyri druhy, hned je jdu koupit http://osiva-semena.cz/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=viola+cornuta&submit_search=Hledat

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za komentář. To už jsou spíše vyšlechtěné "macešky", tedy Viola cornuta, kterým to více sluší v záhonech než v trávě. Ale jsou taky nádherné.

    OdpovědětVymazat