Jak to sluší pařezům v zahradách

Pařezy a mrtvé dřevo do zahrady opravdu patří, žije v něm spousta užitečných živočichů. Pro to, kteří řeší esetickou stránku věci (jako já) jsem dala do jednoho příspěvku inspirační obrázky, jak to může pařezům v zahradě slušet.

Jak už jsem zmínila v předchozím článku, tak kapradí a poházené šišky okolo jsou pro pařezy taková přirozená klasika, však se podívejte:

Pařezům to sluší ve skupinkách, obklopeni kapradím. Hodně rozkotlaný pařes lze rovnou i kapradím osázet. (Zdroj obrázků: http://store.mossacres.com/, http://www.sunset.com/ a http://www.flickr.com/)
Trochu vykotlaný pařez lze také úspěšně využít jako květináč. Stále je ale dobré na pařezu ponechat kůru, aby se mohl stát domovem různých živočichů (podle článku Pařezy jsou užitečné, aneb jak chovat tesaříky):

Pařezy lze využít jako milé přírodní květináče, poskytují rostlinkám spustu živin. (Zdroj obrázků: http://www.gardendesign.com/http://cuiledhwenofthegreenforest.tumblr.com/ a http://www.toadspottedplants.com/ http://pinterest.com/)
Hezky to pařezům sluší u jezírek, z některých jde i mini jezírko pro jednu vodní rostlinku vybudovat:

Pařezy a voda – pěkná kombinace. (Zdroj obrázků: http://pinterest.com/, http://pinterest.com/)
Pokud máte děti, tak si určitě dokážete s pařezem pěkně vyhrát, může být totiž krásným podstavcem pro kouzelné hrady a domečky:
První věž je v podstatě uměním v lese, druhá je pěkným využitím pařezu jako podstavce pro zahradní dekoraci. (Zdroj obrázků: http://ridingwiththetopdown.blogspot.cz/ a http://pinterest.com/)

Na Pinterest se také objevují půvabné drobné dekorace, které z pařezů dělají tzv. vílí domky. Já většinou tyto drobné a titěrné dekorace až tak moc ráda nemám, ale musím uznat, že pro dětskou představivost je to nádherný nápad. A když bych byla na návštěvě v cizí zahradě a u pařezu objevila maličká dvířka a zahrádku, vlastně by mě to taky potěšilo:

Přidáte pidi dveře a okna, cestičku či předzahrádku a hned mají víly kde bydlet. (Zdroj obrázků: http://pinterest.com/ a http://ridingwiththetopdown.blogspot.cz/)


Sdílení:

2 komentářů