Dárky pro milovníky přírodní zahrady

Vánoce se kvapem blíží a tak přikládám pár tipů, čím můžete potěšit milovníky přírodních zahrad. Ale není to jednoduché, někteří puritáni si raději vše (domečky pro hmyz, krmítka, budky i získávání semen) dělají sami. Jiní zase nemají rádi nepůvodní druhy rostlin apod.


Domečky pro hmyz
– nejlepší je ten doma vyrobený, například podle pěkného postupu na stránce http://gardentherapy.ca/build-a-bug-hotel/ či českých stránkách http://www.vcelky.cz/hnizdiste.htm. Ale pěkné a levné doměčky pro hmyz se dají koupit i na Fler.cz a dražší potom v obchodě http://zdrava-zahrada.cz/.

Domečků pro hmyz není v přírodní zahradě nikdy dost. Shora zleva: domeček pro hmyz od aniri, domeček pro hmyz z FSC dřeva, obrázek z návodu na vlastní výrobu domku ze stránek http://gardentherapy.ca/build-a-bug-hotel/.

Semena zajímavých rostlin
naleznete je v internetovém obchodě http://osiva-semena.cz/. Mají například semena Chilli - Bolívijská duha, stévie, heřmánku, bylinek, slézu, lnu, semena leknínu, aster, kopretin, fialek, zvonků, vlčích máků, strakatých rajčat, vodnice, fialové brokolice, fenyklu i semena polníčku a rokety.

Obrázky pochází ze stránek http://osiva-semena.cz/, konkrétně po směru hod. ručiček: violka vonná, chilli Bolivijský duha, meloun cantaloupe, tymián.


Krmítko pro ptáky
– vybrala jsem obrázky čtyř různých krásných krmítek z Fler.cz, krmítek k zakoupení je tam ale mnohem více. Keramická, dřevěná, barevná i přírodní, levná i hodně drahá.

Po směru hod. ručiček: krmítko od JMAM, krmítko od Ilony Šlechtové, krmítko od artemis1981, krmítko od dřevohobby.

Knihy
– vybrat správnou knihu není snadné, na druhou stranu je to asi nejčastější dárek pod stromečkem v republice. Pokud to risknete, můžete zkusit některou z následujících knih:
  • Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku – drahý, ale opravdu kompletní návod k založení opravdové ekozahrady i s popisem mnoha rostlin
  • Zahrada pro inteligentní lenochy nebo navazující Zahrada inteligentně a líně měsíc po měsíci – populární vtipné knihy o tom, jak si zařídit zahradu, která bude jen přinášet radost a pohodu
  • Zahrada k nakousnutí – to je spíše filozifická kniha o principech permakulturního zahradničení, konkrétní návody tam moc nejsou. Je to ale "bible" pro opravdu zanícené zastánce ekologie a přírodních principů v zahradách.
  • Muž, který sázel stromy je krásná stručná povídka.

Shora zleva: Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku, Zahrada inteligentně a líně měsíc po měsíci, Zahrada k nakousnutí, Zahrada pro inteligentní lenochy, Muž, který sázel stromy.

Štítky:

Sdílení:

1 komentářů