Hmyzí domečky – druhý level

Snad se vám líbily jednoduché hmyzí domečky. Jako "druhý level" tvorby domečků pro užitečný hmyz považuji různé plechovky, krabice, krabičky, trubky s rozličnou přírodní náplní. Základ domečku by měl mít pokud možno dva parametry, jedním je nepromokavost a druhým nezávadnost. Takové plechovky od ředidel a barev moc vhodné nejsou.

Ubytování pro hmyz v pěkné plechovce, obalu od dražšího vína a v trubce. (Zdroj obrázků: http://pinterest.com/, http://pinterest.com/, http://pinterest.com/)

Náplň nejčastěji tvoří duté rákosové nebo bambusové tyčky. Získáte je jednoduše. Stačí koupit kus bambusové nebo rákosové stínící rohože a nastříhat na vhodnou velikost. Takové rohože mají po metrech zahradnictví či obchody pro kutily, dům a zahradu. Dále lze použít různě velká navrtaná dřívka a špalíčky, chemicky neošetřené piliny a hobliny, slámu, dřevěné lýko, kusy rozbité cihly. Nebo sbírat a sušit různé materiály z procházek v lese či parcích, ať jsou to například šišky, klasy, uschlá květenství, slaměnky, bodláky, větvičky, prázdné makovice. Ideálně do hmyzích domečků dávejte jen materiály, které neslouží jako potrava ptákům (někteří mohou šišky vybírat), aby hmyzí ubytování v zimě ptáci nezničili. Případně můžete opět použít pletivo jako ochranu.

Jako výplň lze využít šišky, které v domečcích vypadají pěkně. Dále například klasy a uschlá květenství či různé bodláky, slaměnky a další sušené části rostlin. (Zdroj obrázků: http://pinterest.com/, http://gardentherapy.ca/build-a-bug-hotel/, http://www.sunset.com/)
Na internetu je spousta návodů k výrobě takových domečků. Hezký je například tento návod: http://gardentherapy.ca/build-a-bug-hotel/. Pro inspiraci jsem založila nástěnky na Pinterestu:
Na závěr přikládám dva obrázky, jak mohou takové domečky vypadat, když se tvoření ujme kreativně založený zahradník:
(Zdroj obrázků: http://pinterest.com/, http://pinterest.com/)

Sdílení:

4 komentářů

  1. Vcelku levně se daj ty bambusové tyče sehnat i tady http://www.eshop-rohoze.cz/bambusove-tyce/. Je to fakt super, když se do toho dají třeba čmeláci a pak korzují celé léto po zahradě :-) neuvěřitelně to zahradu oživí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    velmi děkuji za pěkný tip. Akorát mě překvapuje, že by v tom opravdu byli čmeláci, kteří spíš preferují nějaké díry v zemi a do těchto bambusů by se asi celá kolonie nevešla. Nebyly to spíš některé typy včelek samotářek, které mají takový ten hezký kožíšek a čmelákům se jen podobají?

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Jitko, opravdu jsou to čmeláci. Shodou okolností jsem včelař (5 včelstev) a včelky i včtně mladušek poznám. I čmeláci se dají chovat v úlech, by´t vypadají jinak. V mém případě využívám ale ještě dutiny ve stromě, do které jde podobný systém dutin, byť ne tak estetický jako v tomto případě

    OdpovědětVymazat
  4. Já sehnal tyče zde http://www.bambusove-produkty.cz/ rychlá komunikace, různé průměry a délky, poradí, je možné si dojet i osobně vybrat, naprostá spokojenost.

    OdpovědětVymazat