Nejjednodušší hmyzí domečky

Hmyzí domečky jsou jednou z nejdůležitějších součástí moderní přírodní zahrady. Vědomě v nich ubytováváte užitečný hmyz, jako jsou slunéčka sedmitečná (berušky), zlatoočka či včelky samotářky. Třeba taková slunéčka zbaví zahradu mšic a když budou bydlet na té vaší, nebude se jim chtít létat za potravou někam daleko. A včelky samotářky budou pečlivě a věrně opylovat vaši zeleninu v době, kdy se včely medonosné budou plně zabývat řepkovým polem.

Užiteční hmyzí pomocníci obvykle v přírodě bydlí v trouchvějícím dřevě, v písku, v zemi, škvírách a skulinkách, pod mechem a starou trávou. (Zdroj obrázků: http://www.natureconservationimaging.com/ a http://thingssheloves.tumblr.com/)

Plánuji domečky samozřejmě i do naší zahrady, mám již pěknou sbírku obrázků složitých, vtipných i zajímavých hmyzích domečků. Ale hmyzím obyvatelům stačí i málo ke štěstí: trouchnivějící pařez, strom, hromada písku, kousek louky, suchá stébla rákosu, kamenná zídka s pískem ve spárách, stará tráva a trocha sena na chráněném místě, mech.

Pokud jim chcete vytvořit něco do zahrady, začněte s kusem dřeva a vrtačkou. Nejlépe, pokud jste vlastníkem tlustého špalku dřeva s kůrou, na něj by nemělo být potřeba dělat stříšku (nepodložená informace). Stačí do něj navrtat 5-6 mm velké díry hluboké 10 cm (nesmí jít skrz), některé díry mohou být i větší a některé menší. Špalek zavěste na místo chráněné před silným větrem a nastavte tak, aby do děr včelám nezatékalo. A je hotovo.

Provrtané špalky pod střechou a provrtaný špalek k zavěšení. Už jen čekat, kdy se včelky samotářky či berušky ubytují. (Zdroj obrázků: http://pinterest.com/ a http://pinterest.com/)

Pokud chcete postoupit na další level, můžete provrtaným špalkům vytvořit stříšku. Opět ze dřeva, nebo například z naťuknuté střešní tašky. A celý domeček můžete zabezpečit proti ptákům, kteří by mohli larvy včelek a hmyzu vybírat. Stačí na to obyčejné pletivo, přes něž se pták nedostane tak blízko k otvorům. Ale většina domečků jej nemá, takže problém s ptáky asi nebude tak markantní. A z jiného soudku je například ubytování pro včelky pískorypky, to se skládá z kamenů proložených pískem, do kterého si mohou včelky vrtat chodbičky. Provrtané cihly by zase mohly možná přilákat včelky zednice.

Shora zleva: působivé jednoduché hmyzí hotely z diskuze http://diskuse.nachvojnici.cz/, domeček s bezpečnostním pletivem z http://www.beesource.com/, domeček pro pískorypky ze stránek http://www.prirodnizahrady.com/, kupovaný domeček se sedlovou stříškou z http://pinterest.com/.
Jen to s vylepšováním moc nepřežeňte. Například barvy a laky nejsou vhodné, hmyz se tam moc nepohrne, protože mu ubytování nebude voňet.

A nakonec pár ukázek, že i z jednoduchých provrtaných dřev lze vytvořit téměř zahradní umělecké dílo:
Zdroj obrázků: http://www.studiogblog.com/, http://pinterest.com/, http://pinterest.com/, http://pinterest.com/

Další jednoduché zahradní domečky pro užitečný hmyz si postupně shromažďuji v Pinterest nástěnce http://pinterest.com/zahrada/jednoduche-hmyzi-domecky/.

Zaujaly vás domečky? Koukněte se na následující odkazy a nadchněte se pro budování přístřeší pro slunéčka sedmitečná, čalounice, zednice, ploskočelky, pískorypky a další. A naučte se je poznávat:
http://diskuse.nachvojnici.cz/
http://www.vcelky.cz/hnizdiste.htm
http://www.vcelkysamotarky.cz/
http://www.prirodnizahrady.com/hmyzi%20hotely.html

http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=1294

Sdílení:

0 komentářů