Budu mít úrazníky ze semen!

Malý rožek zahrady za jezírkem nehodlám kosit. Plánuji jej celý osázet úrazníkem tak, aby vznikl jemný "mechový trávník", po kterém se dá chodit. Výhodou bude, že na jaře navíc krásně pokvete.
Zatím jsem zasadila dva malé trsy na podzim, což je do trávníčku 2x1 metr jako kapka vody v moři. Dělením trsů bych se na plný pokryv dostala až za 6–7 let, přímým nákupem rostlin by zas výrazně utrpěla moje peněženka. A tak jsem se dala do hledání semen.

Musím říct, že je zatím u nás nikdo neprodává (ani pod názvem Scotch Moss, jak se mu říká v zahraničí, nebo Irish Moss, což je sice označení jiné rostliny, ale také jej používají pro úrazník). Tedy neprodával až do včerejška. Napsala jsem totiž na můj oblíbený obchod http://osiva-semena.cz/ (berte či neberte to jako reklamu, já mám ten obchod prostě ráda) a oni mi je obratem začali shánět. Vážně mám ráda takové prodejce! Některé věci se jim sehnat nepodařilo, ale úrazník naštěstí ano, semena jsou zde: http://osiva-semena.cz/trvalky/1564-uraznik-sagina-subulata-prodej-semen-do-skalky-001-gr.html. Vysévají se od března do května.

Jak vlastně potom může kousek úrazníkového trávníku vypadat? Třeba takto:
"Trávníky" z úrazníků. (Zdroj obrázků: http://www.sunset.com/, http://www.stepables.com/, http://www.pflanzenhof-schachtschneider.de/?ac12002=&blvon=121&j=grpselect&w1=5&d1=userprint)

Doplněno po letech: Tak ze semen to s úrazníkem absolutně nešlo a nedařilo se mi. Vlastně jsem to s ním nakonec vzdala, píšu o tom více tady: http://www.vysnenazahrada.cz/2017/05/urazniku-vzdavam-to.html.

Štítky:

Sdílení:

19 komentářů

  1. ...super, konečně někdo se stejným nápadem jako já ... jdu do toho ...máte informace, kolik semínek na m2, chystám se takto "zatravnít" celou zahradu :-))))

    OdpovědětVymazat
  2. To zatím nevím, každopádně po zakoupení semen jsem pochopila, proč to moc lidí nepěstuje. Semínka jsou opravdu velmi miniaturní (brzy přidám fotku) a neměla jsem moc kontrolu nad tím, kam je vlastně seju. Byla jsem ráda, že jsem je vůbec dostala z toho malého sáčku. Myslím si, že je nejlepší nejdřív zkusit jeden dva sáčky na menší ploše a zjistit, jestli se semena uchytí a jak to s nimi dopadne, a potom třeba za rok zkusit oset větší plochu.

    OdpovědětVymazat
  3. ...jsem přemýšlela, že bych to nasypala do kyble s pískem, promíchala a pak teprve rozsévala... já to risknu :-)... na naší zahradě se nedaří trávě, máme v blízkosti vzrostlé smrky...měli jsme tam mech a ten jsme si vyhrabali v domění, že ty prázdné místa doplní tráva...a tak čekáme už dva roky a nic... tak je na čase spátky doset mech ať už máme zase zeleno :-))))

    OdpovědětVymazat
  4. taky mi dneska dorazil úrazník a nějak si nejsem jistá, jak tím mini pytlíčkem zasypat 100 m2. NApadlo mě to předpěstovat ve bedýnkách, jako to mají tady http://www.ebay.com/itm/Sagina-subulata-Irish-Moss-Pearlwort-2-000-Seeds-BULK-Groundcover-/181047643896?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN&hash=item2a2747cef8 ale i tak si nedovedu představit jak to zasít. Zkoušel už někdo ten písek? Nebo mám všech 10000 semen zasít pinzetou?

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem si ta semínka pokusila nasypat na prst a nějak rozmístit. Ale moc dobře to nešlo, navíc mi některá zůstávala v tom spoji sáčku a nechtěla ven. Pak jsem se naštvala a nějak je prostě vysypala s tím, že budu experimentátorka a uvidím, jak to dopadne a případně je pak rozesadím a rozdělím. Nejsem si jistá, jestli by písek pomohl, musel by být hodně jemný, asi bych je spíš zkusila smíchat s moukou, ale nevím, jestli by ji hned nevyzobali ptáci.

    V záloze mám ale plán, že si je asi zkusím předpěstovat doma na parapetu a do substrátu je dostanu právě tou pinzetou. Ještě mne napadlo, že by z nich možná doma šla vyrobit taková ta "výsevní páska", jako je například zde http://www.giverslog.com/?p=2484.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ta výsevní páska vypadá opravdu dobře, asi dneska zkusím kousek vyrobit a předpěstovat v truhlíku - uvidím co z toho vzejde. Na ebay jsem u semínek našla i nějaký návod v AJ, že by se to snad i mělo předpěstovat doma. Jinak máte moc hezký blog, zakládáme zahradu u novostavby a tady se dá najít spousta inspirace :).

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi děkuji za milý komentář, jsem moc ráda, že se Vám blog líbí. Dejte potom vědět, jak jste uspěla s těmi úrazníky.

    OdpovědětVymazat
  8. ...minipidi semínka dorazili, donutila jsem je opustit igelitové sáčky a nasypala do mouky a zasela secím zařízením na zahradu posypanou pískem a pokropila vodou... a teď se budu kochat, jak se mi bude zelenat zahrada :-))) Držím všem palce, ať se vám daří při jakémkoliv postupu ....

    OdpovědětVymazat
  9. Tak takhle vypadají úrazníky po měsíci od zasetí semínek. Roztou, ale nějak si nejsem jistá, že by měli v dohledné době pokrýt nezanedbatelnou část mojí zaplevelené zahrady :D http://uloz.to/xwwHwit7/dsc-0377-1-jpg (nejde mi sem nahrát obrázek tak alespoň odkaz )

    OdpovědětVymazat
  10. Páni, ty jsou maličké a vlastně celkem pomalé. Ale máte štěstí, že Vám takto krásně raší. Ty moje bohužel vůbec neraší, obávám se, že jejich semínka strhl silný déšť, který jsme na zahradě několik dní po setí měli. Díky Vašemu obrázku ale vidím, že to jde a i když jsou malé, tak jsou krásné. Určitě to s těmi mými zkusím znovu a jednou mi to vyjít musí :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,moc pěkný blog opravdu.Také bych rád vyzkoušel úrazník.Máme stinou zahradu a spíš trávě se daří mechu.Ostatně proti mechu nic nemám.Máte nějaké nové zkušenosti s pěstěním úrazníku někdo prosím?.Díky
    Rád bych ukázal sousedům,že to jde i jinak než používat soustavně nějkou chemii a pěstovat vysněné trávníky.:)Já myslím,že to jde i jinak jak udělat zahradu kouzelnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nejsem si jistá, jestli se úrazníku bude ve stínu dařit. Novou zkušenost nemám, čekám s pěstováním úrazníku na dobu, až budeme mít na zahradě i dům a budu moct semínka i zalít, zatím se mi s nimi nedaří, na zahradě máme celkem sucho a jezdíme tam tak jednou za 14 dní.

      Nicméně pokud hledáte náhradu trávníku, která se nemusí sekat, a poroste dobře i ve stínu, třeba by se Vám líbila mochnička nebo vrbina, obrázky mám v článku http://www.vysnenazahrada.cz/2014/11/bezudrzbova-travnikova-predzahradka.html Ale nevím, jak moc snesou sešlapávání.
      Držím Vám pěsti, ať máte krásnou kouzelnou zahradu i bez chemie a ať sousedé jen koukají!

      Vymazat
  12. Dobrý den,

    děkuji Vám za rychlou odpověď.Zkusím se podívat jak mi radíte.Něco bych rád vyzkoušel,aspoň zatím na malinkém kousku zahrady.Je plno rostlin možná by šla i nějaký druh máty,ratd.v receptáři jsem našel mechovec je plno rostlin asi.Možná že zkusím udělat takovou všeho chuť.
    Nádherný je prostě mech,mít takovou pěknou zahradu jako v lese všude jen bochany z mechu.Na zahradě máme ovocné stromy.Takže opravdu převládá stín spíš.Hezký den Mirek

    OdpovědětVymazat
  13. Mám tip jak na taková drobounká seminka. Na to ale je potřeba sníh. Povrch truhlíků se pokrýva sněhem, pak na to se rozloží seminka, jsou docela vidět na bílem. Pak jak sníh taje, seminka se vtahnou do zeme a je to. Na Sibiři vyzkoušené :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za výborný tip, to zní hodně zajímavě!

      Vymazat
    2. Prosím!
      Jak to máte s úraznikem na zahradě? Jak dobře přezimuje?
      Já teď mám cca 70 rostlinek ze sačku semen, na konci měsice se chystam je vysadit.

      Vymazat
    3. Zrovna sepisuji ne příliš optimistický článek o tom, jak jsem to s úrazníkem musela vzdát :-(. Několikrát mi uschnul a teď naposledy, když jsem ho udržela na našem suchém pozemku i přes léto naživu, pro změnu vymrzl v letošní drsné zimě. Bohužel. Pro suché teplé jižní svahy to asi nebude... takže záleží, co máte za pozemek a na jaké místo jej chcete vysadit. Mám známé, kterým naopak roste úplně parádně... v polostínu na místě, kde více prší.

      Vymazat
  14. Uff, je milito vaseho urazniku! Akorat premyslim, kam zkusit ho ted dat, spis do polostinu do uzkeho pasu mezi sklenikem a plotem, aby tam nerostl ruzny plevel... A jaky mate nazor na travnicku? Muze byt nahradou travniku? Mam kupovane trsy, krasne kvetou, jrn nevim jak snasi seslapovani a jak je rozmnozit...
    P.S. Jmenuju se Julie, pridala jsem vas na ig, jsem tam julie_and_handmade

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že v polostínu by se úrazníku dařit mělo, když ho v létě alespoň párkrát zalijete. Co se týká trávničky, tak bohužel nevím, jestli může být náhradou trávníku. Také by mne to zajímalo. Já zatím zkouším jako náhradu trávníku heřmánek římský a na jednom malém místě mám i půdokryvnou mateřídoušku... Děkuji za přidání na ig, máte tam krásné fotografie.

      Vymazat