O bylinkové spirále

Nejprve jsem bylinkovou spirálu nechtěla, přišla mi moc ohraná. Píše o ní každý permakulturní web a boom na blozích u nás měla asi tak v roce 2009. A přitom bylinky opravdu zbožňujeme a neobejde se u nás bez nich většina jídel, třeba spotřebu tymiánu a rozmárýnu máme opravdu dost velkou. Nakonec jsem tento permakulturní systém vzala na milost, on je totiž vážně skvěle vymyšlený. Hezky je popsaný v následujícím textu:

"Bylinková spirála, která používá koncept permakultury, je chytrý trik jak pěstovat mnoho druhů rostlin, z nichž každá má různé ekologické nároky (slunce, vlhko, sucho, stín, atd.), v minimálním množství prostoru. Zároveň šetří vodu, protože veškerá zálivka protéká spirálou směrem dolů k vlhkomilnějším rostlinám." (http://www.toulcuvdvur.cz/4907-bylinova-spirala)

Bylinkové spirály mají mnoho podob. (Zdroj obrázků: http://sarahjoknits.blogspot.cz/, http://beaute.blog.cz/, )

Pan Svoboda ve své knize o ekozahradách doporučuje tvořit bylinkovou spirálu jen z trvalek (oregano, majoránka, tymián,...) a jednoleté bylinky (bazalka, petrželka, ...) si pěstovat v tzv. smíšené kultuře se zeleninou, právě protože se musejí každý rok set. Ale nic nebrání mít i jednoletky ve spirále, jen musíte myslet na to, abyste je dosévali a nechávat si v hlíně cedulky či popisky, co kde chcete mít. Já je tam asi zkusím dát, a v případě, že mne nebude bavit je tam pracně dosévat, půjdou pak na jejich místo nějaké trvalky.

Jezírko se v některých návodech dává na sever, aby se z něj tolik neodpařovala voda a vytvářelo vlhké mikroklima pro vlhkomilné bylinky. Jinde jej dávají na jih, aby odráželo sluneční paprsky a přinášelo bylinkám více tepla. V níže odkazovaném textu do časopisu Klíčová dírka je i šikovný postup, jak pomocí jezírka zavlažovat některé z rostlin. Jen pozor, ať z jezírka vždy vede nějaký výlez pro živočichy, kteří tam spadnou. A dalším dobrým tipem je dát do spirály do základu špalky a dřeva, která hodně vysychajících pozemcích budou trochu držet vlhkost a rostliny si ji vezmou, když budou potřebovat.

Základ spirály nejčastěji tvoří kameny, cihly, ale dají se použít i kachle či stará střešní krytina. (Zdroj obrázků: http://adventureonplanetearth.blogspot.cz/ a http://www.prirodnizahrady.com/)

O stavbě spirály je již napsáno hodně článků, některé níže odkazuji. Já jsem dala dohromady spíše jednotlivé druhy bylinek, podle různých kritérií, které mně a třeba i vám pomohou při rozhodování, kterou bylinku kam vysadit:

Trvalky: česnek medvědí, pažitka, třapatka nachová, yzop, meduňka, oregano, šalvěj, saturejka, mateřídouška, tymián, heřmánek římský, lichořeřišnice, lesní jahody, hluchavka
Přenosné: bobkový list, rozmarýn, stévie
Jednoletky: anýz, bazalka, fenykl bulvový, kopr, majoránka, heřmánek pravý, měsíček lékařský, řeřicha, koriandr

Vrch spirály: rozmarýna, levandule, tymián, šalvěj, yzop, majoránka, dobromysl, mateřídouška
Střed spirály: estragon, saturejka, koriandr, pažitka, kopr, kmín, brutnák, fenykl, třapatka, anýz,
Spodní část spirály: meduňka, máta, kerblík, petrželka, lichořeřišnice, bazalka, heřmánek, řeřicha
Stín: česnek medvědí, pažitka, hluchavka, máta
V jezírku: potočníce, máta vodní

Nebyla bych to já, kdybych nemyslela i na estetické hledisko. Některé spirály totiž připomínají spíše zarostlý neudržovaný kopec, který nebývá zrovna ozdobou zahrady. Myslím, že se to dá ale jednoduše vyřešit. Stačí přemýšlet, ze kterého místa budete na spirálu nejčastěji koukat. Z té strany, tedy "zepředu", dejte nižší bylinky, a "dozadu" ty vyššího vzrůstu. Také lépe vypadá, když jsou ty nižší bylinky výše na spirále. Možná s výjimkou vrcholku spirály, který se často ponechává pro přenosný květináč rozmarýnu.

Nízké: pažitka, česnek medvědí, yzop, oregano, saturejka, mateřídouška, tymián, heřmánek římský, řeřicha, lesní jahody, hluchavka
Vysoké: třapatka, meduňka, šalvěj, stévie, anýz, kopr, brutnák, měsíček lékařský, heřmánek pravý, lichořeřišnice (plazivá), estragon, koriandr
Podle odrůdy: levandule, máta,  rozmarýn, bazalka,

O některých bylinkách konkrétněji:
  • Libeček - je moc obrovský, tento keř zasaďte jinam, ubírá ostatním vodu.
  • Máta a routa - klasická máta se opravdu hodně rozpíná, za chvíli byste mohli mít spirálu jen mátovou. Můžete ji zasadit v případě, že jí hodně sníte a stihnete ji tak spotřebovávat. Zajímavou alternativou je máta vodní, kterou můžete pěstovat v malém jezírku, pokud je na slunečné straně.
  • Estragon - je to druh pelyňku a ten nejspíš nepůsobí dobře na růst ostatních bylin ve spirále, raději s ním opatrně.
  • Měsíček lékařský - desinfikuje půdu a odpuzuje škůdce, zasaďte jej, i když jej nejíte.
  • Nepěstujde blízko sebe kopr a fenykl, vzájemně se opylují a aroma se kazí.
  • Taktéž se prý moc nemá pěstovat šalvěj poblíž bazalky.
  • Rozmarýn se obvykle v květináči přenáší zpět do domu. Ale už existují i dvě mrazuvzorné odrůdy: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Rosmarinus-officinalis---Faust-----rozmaryn a http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Rosmarinus-officinalis---Blue-Winter-----rozmaryn

Další informace, návody:
http://images.umweltberatung.at/htm/infozettelkraeutercz.pdf
http://www.zahradaproradost.cz/perma/zahony3.htm 
časopis Klíčová dírka 4/2004: ke stažení na stránce http://www.permakulturacs.cz/
http://themicrogardener.com/4-step-guide-to-building-a-herb-spiral/ 
kniha Ekozahrady od pana Svobody, strana 244

Nástěnka na Pinterestu pro inspiraci: http://pinterest.com/zahrada/bylinkove-spiraly/

Sdílení:

0 komentářů