Plán našeho jezírka

Toto jaro budeme ještě dosazovat keře, budovat bylinkovou spirálu, ale také především budovat malé jezírko ve spodním rohu zahrady. Na základ použijeme kupovaný, neekologický plastový výlisek 2,1 m x 1,4 m, takže půjde spíš o takovou "osázenou kaluž".
Dva dny jsem se probírala nabídkou všech možných jezírkových rostlin a zde jsou ti nejlepší kandidáti pro naše jezírko. Snad to nepřeženeme a bude přes ně vůbec vidět i ta voda.

Leknín modrý (Nymphaea caerulea) – ten se tam vejde jen jeden, bude okrasou vodní plochy a snad přes něj bude kousek hladiny vidět. Maximální hloubka jezírka je 60 cm, takže zkusím, jestli v něm přežije i zimu (přenášet jej nehodlám). Budu si jej pěstovat ze semínek, takže mám 6 pokusů, pak je případně na řadě kupovaný růžový leknín.
Poměnky (Myosotis) – zkusím pěstovat všechny, které se mi podaří sehnat. Tedy lesní, bahenní, trsnatou i alpinskou. Některé ze semen, některé zakoupím přímo jako rostlinky, pokryjí celý jeden roh jezírka a přilehlé kameny. A vedle v klasické zahradní půdě je doplní poměnkovec (Brunnera macrophylla).
Pomněnky a modrý leknín (zdroj obrázků: http://myseedgarden.blogspot.cz/ a http://www.sxc.hu/)

Lakušník vodní (Batrachium aquatile) – bude bojovat o místo s leknínem v hloubce. Má rád slunce, takže tam pár let snad vydrží, než jej zastíní koruna buku.
Kosatec různobarevný (Iris versicolor) – zkusím jej sehnat nejlépe ve fialové barvě. Má rád vodu do 20 cm a zvládne i občasné sucho, takže kromě úzkého okraje jezírka vytvoříme směrem k plotu ještě celý minimokřad z rybníčkové fólie a do něj nasadíme další kosatce, aby jich bylo dostatek i do vázy.
Kyprej vrbice (Lythrum salicaria) – je půvabná, hodně vysoká vodní rostlina do 15 cm hloubky. Kvete fialově, láká včely a motýly a v našem jezírku jí patří vzdálený roh, kde nebude stínit ani zaclánět ve výhledu na jezírko.
Orobinec úzkolistý (Typha angustifolia) – takzvané "čibuky" znám z mládí, je to takové rákosí s hnědými paličkami. V jezírku má své místo i kvůli tomu, že dobře čistí vodu. Jen se poněkud roztahuje, takže nevím, jestli mi na tak malé ploše nebude hodně omezovat jiné rostliny. (Doplněno po letech: tak tento URČITĚ do malého jezírka NE. Velmi se roztahuje a dost omezí ostatní rostliny a zmizí pestrost. Hodí se jen do větších jezírek.)
Šípatka širokolistá (Sagittaria latifolia) – nečekala jsem, že mne zaujme i "obyčejná" zelená  rostlina. Ale šípatka je vážně hodně pěkná, její listy jako šípy trčí z vody a jezírku prostě sluší. A kvete drobnými bílými kvítky. Zvládne i polostín a 10–40 cm vody.

Lakušník a šípatka (zdroj obrázků: http://cs.wikipedia.org/ a http://rybicky.net/)

Kotvice plovoucí (Trapa natans) – tuto plovoucí zelenou rostlinu hodláme vysadit hned na začátku, aby čistila vodu a působila proti řasám, než se jezírko přirozeně zaroste ostatními rostlinami. Pak už na kotvici asi nezbude místo.
Prustka obecná (Hippuris vulgaris) – roste ze dna, ideálně ve 20 cm hloubky, a nad hladinu vystupují pěkné zaoblené výčnělky, někdy i docela vysoké. (Doplněno po letech: pěstovat ji spolu s lakušníkem není dobrá nápad, prustka ho převálcuje a nejde pak z vody už oddělat. Jestli se pro ni rozhodnete, tak prostě všude bude jen prustka v hlubší vodě.)
Žebratka (Hottonia) – okysličuje vodu, takže do jezírka rozhodně patří, zajišťuje totiž čistotu. Navíc od května do konce léta z vody vyrazí štíhlé stvoly s bílými květy. Jinak jsou její členité listy ponořené ve vodě a mohou se v nich schovávat vodní živočichové.
Prustka a žebratka (zdroj obrázků: http://en.wikipedia.org/ a http://botany.cz/)
Bahnička jehlovitá (Eleocharis acicularis)  – je vlastně taková nízká vodní tráva, má ráda hloubku do 20 cm, takže je idální na okraje jezírka na pohledové straně.
Vrbina penízková (Lysimachia nummularia) – je další zelenou výplňovou rostlinou, která se hodí na okraje na pohledovou stranu jezírka. Je převislá a pěkně žlutě kvete, měla by zvládat hloubku až do 40 cm.

A přikládám plánek osázení. Zatím bude jezírko na slunci, ale časem se dostane do stínu statného buku. Předpokládám, že se tím potom osázení samo změní a z rozkvetlého jezírka s rostlinami vyžadujícími plné slunce se z jezírka stane jen tajemná stinná zelená kaluž.




Štítky:

Sdílení:

3 komentářů

  1. Zajímavé vodní rostliny a rostliny k jezírku najdete také zde Vodní rostliny

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi děkuji za tip, jsou tam uvedené i některé velmi pěkné, které vůbec neznám, jako například mochna či štítovka.

    OdpovědětVymazat
  3. Nezlobte se paní Simono, ale Váš příspěvek musím smazat, neboť v něm opravdu žádná inspirace na jezírka (fotky, popisy rostlin) není a je tedy jen pouhou reklamou narozdíl od prvního komentáře.

    OdpovědětVymazat