České blogy o zahradě. Po roce.

Je to už rok a pár dní, co jsem se rozepisovala o neutěšené situaci mezi českými blogy o zahradě. No a jak se situace za těch 12 měsíců zlepšila? Především tak, že se mi podařilo najít pár dalších milých hezkých blogů. Některé sice nejsou moc často aktualizované, ale k prolistování se určitě hodí.




Jsou z Brna, pěstují chilli papričky a mnoho další zeleniny a ovoce. Rok starý blog FilFil a jiné papriky (http://filfil.blog.cz/) je milou inspirací pro založení přírodní zeleninové zahrádky. Zelenina je na většině fotografiích, nechybí ani popisy mnoha odrůd, recepty či zkušenosti se škůdci.


Zeleninové recept, permakulturní články a videa, pěstování zeleniny, ovoce a vůbec jedlých rostlin – to je základ dalšího rok starého blogu http://snezles.blogspot.cz/. Autor píše i o hmyzích hotelích, kompostování či pěstování hub. A také si teprve zakládá zahradu jako já.

Milan Bruchter vydal vlastní knihu o ekozahradě a píše i pěkné články na svém webu s obchůdkem http://priroda-zahrada.cz/. Zaujal mně návod na vytvoření vlastního zahradnického substrátu bez rašeliny, článek o špačkovi, ježkovi, mulčování i například sušení bylinek.


Zahrada mojí duše (http://helenabrtnicka.blogspot.cz/) je poetický název ještě poetičtějšího blogu. Nenajdete na něm praktické návody, recepty, nic takového. Jeho autorka v něm kromě fotek mimina, psa, jídla a vlastnoručně vyrobených šperků, dává i půvabné fotky ze zahrady. Většinou fotí detaily květin, travin, lesní jahody. Na její blog koukám především proto, abych si uvědomila, že krásné jsou kolikrát i obyčejné kytky, jen se na ně člověk musí umět dívat zblízka.


Blog http://www.skoranovsko.blogspot.cz/ je mnoha příspěvky zaměřen na krásu Skoranovska, ovšem autor se rozepisuje i o své zahradě. Dozvíte se v něm spíš informace o přírodní zeleninové zahradě a o pěstování užitečných jedlých keřů.



Stále sleduji i blog http://myazahrada.cz/, jen už se trochu s autorkou míjím v pohledu na zahradu. Zahradu chci krásnou i užitečnou zároveň a nějak nechápu principy krásy ve složitém osazení záhonů či kontrastech kůry a materiálů, takže z blogu již moc inspirace nepobírám. Blog http://zahradniknacestach.blog.cz/ už dlouho nemá žádný nový příspěvek, takže jej přestávám sledovat.

Znáte nějaký pěkný český (i slovenský) blog o zahradě? Potom budu velmi vděčná, pokud jej přidáte do komentáře.

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Můj oblíbený - nejen o zahradě - ale stačí vybrat štítek "Zahrada"
    http://danah-an.blogspot.cz/search/label/Zahrada
    A dík za tipy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, děkuju za super odkazy, některé už znám, ale některé vůbec, tak se moc těším na to, až je všechny prozkoumám, moc krásnou zahradu má Danča na blogu http://danah-an.blogspot.cz/, vím, že s ní vyhrála i pár cen, pak ráda chodím na inspiraci k Hanele na picasa , nemá svůj blog, což je škoda, ale zato má překrásnou zahradu http://picasaweb.google.com/hanela.n/DekoraceZPRodnChMateriL# a https://picasaweb.google.com/hanela.n , takovou bych jednou taky chtěla ...... krásný den ..... Marki

    OdpovědětVymazat