Mulč a slimáci

Zatím rozhodně mulčuji půdu pod stromy a keři. Zahrada je ve slunném, ale poněkud suším svahu, takže zadržení vláhy je pro mladé rostlinky (navíc sužované větrem) dost důležité. Ale začetla jsem se do článků, které od mulčování odrazují kvůli slimákům (O mulčování, diskuse Biozahrada, diskuse Permaweb).
 
Čerstvě zamulčované rostliny skoro v té "záplavě zeleně" nejsou vidět. Krásu tyto zamulčované plochy rozhodně nepobraly, já je ale beru jako důležitý prvek v prvních letech zahrady. Pak už by snad mulč neměl být potřeba.

Nepopírám, že se určitě pod mulčem musí slimákům dařit. Ale pokud si dobře pamatuji, tak na zahradě mých rodičů slimáci byli vždycky taky, i když se nemulčovalo. A soudě podle každoročních televizních reportáží jsou slimáci prostě přemnožení mulč nemulč. Takže mulčem to nebude. Osobně si myslím, že mulčování přináší zahradě takové výhody, které by strach ze slimáků měl snadno smést ze stolu, chrání rostliny před vysycháním, plevely a také před velkými ničivými mrazy. Více o něm píše pan Svoboda: http://www.ekozahrady.com/mulcovani.htm. Dobrý návrh ekozahrady navíc počítá s tím, že mulč časem postupně nahradí rostliny jako podsadba stromů, či půdokryvné trvalky. Zůstane možná akorát na každoročně zakládaném zeleninovém záhoně.

Podle knihy Zahrada jako mikrokosmos by mulč ze zavadlých rostlin (asi třeba kostival, či pokosená tráva) měl být spíše výhodou a prevencí, protože slimáci mají raději zavadlé rostliny a pustí se prý spíše do mulče než do živých rostlin. Otázkou je, jestli se při takovém snadném přísunu potravy příliš nenamnoží, k tomu však již autor nic nepíše. Tak jak tak je ale člověk stejně musí řešit a "zneškodnit", takže mi přijde smysluplné, že slimáci před zneškodněním stihnou sníst jen mulč a ne zeleninu.

Na naší zahradě se objevilo zatím jen 10 slimáků, i tak si ale sepisuji do dalšího článku, jak s nimi obvykle lidi bojují a co funguje a co ne.

Štítky:

Sdílení:

4 komentářů

  1. Deset slimáků, to bych jásala:-)) Když je jdu večer sbírat, dvě stovky jako nic:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, naši jich taky obvykle zbírají po stovkách. Já jsem měla z toho pozemku právě radost i kvůli tomu, že je to suchá slunná stráň, 500 m n. m. a že tam tedy slimáci vůbec nebudou. A zatím se to snad potvrzuje, i v tak deštivém počasí je jich tam jen pár.

    OdpovědětVymazat
  3. deset slimáků - to bych si je choval jako v bavlnce a dával jim žrát, kdyby se nemnožili....

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem řešila, jestli mám mulčovat a to přesně z tohoto důvodu. Nakonec mulčuji zkušebně na části zahrady trávou ze sekačky a nezdá se mi, že by to slimáky lákalo. Pár jich tam prostě je, ale že by k nám lezli od souseda kvůli mulči... to ne :)

    Ylva

    OdpovědětVymazat