Zajímavá vedení vinné révy pro zahradu

Naše réva je opravdu jen "mini".
Pro pěstování vinné révy u nás na kopci jsem se rozhodla už v zimě. A trochu mne při pohledu na moje sazeničky pobavila informace z knih o tom, jak mám hned první rok prý vyvést a vyvázat révu do výšky 1 metru. To se ale těžko dělá, když moje sazeničky mají maximálně 30 cm.
Důvod tuším, nijak jsem půdu nehnojila a nepřipravila, jak pravila většina článků. Pouze jsem přidala "houbičky" pro mykorhizu a v suchu révu občas zalévala.  Jestli se mi to vyplatí, to těžko říct, zatím je však réva zdravá, bez škůdců a přežila celkem dobře i ta letní vedra.
Vlastně mi tím zbylo ještě hodně času na plánování, jaké vedení pro révu zvolím. Prvně mi všechna ta vedení a teorie o révě přišla hodně složitá, ale už mám pocit, že jsem se těmi pravidly a poučkami prokousala natolik, abych to mohla zkoušet v laické rovině po svém.

Vinná réva je ve své podstatě popínavka a kdyby si mohla vybrat, bude se nejspíš klasicky plazit po nějakém stromě lužních lesů, tak jako původní planý druh révy lesní (Vitis vinifera). Toho lidé už od dávných civilizací využívají, staví pro sazeničky dřevěné opory místo stromů a střihem je na ně tvarují tak, aby měli co největší a nejlepší kvalitní úrodu. A protože každý kraj jiný mrav, lze najít nespočet různých vedení révy. Obvykle se jmenují například podle oblasti, pro kterou byly typické, či podle tvaru.

Následují vedení vinné révy, která mne zaujala na obrázcích. Přiznávám, že někdy nemám vůbec představu, jak se do takových tvarů ta réva dostane.

Vedení po stromech a sloupech (Arbustum)
Toto vedení nejspíš nadchne opravdu zanícené ekozahradníky. Révu jednoduše necháte "přirozeně" pnout po nějakém ovocném stromě, starém kmeni či nevzhledném sloupu. Úroda bude asi dost mizivá a sem tam část horních výhonků vymrzne. Některým moderní odrůdám révy se to líbit nebude a na kmeni stromu, který příliš stíní, asi réva dostane nějaké choroby, protože obvykle vyžaduje hodně slunce. Výhodou ale je šetření místem. Toto je vhodný způsob jen pro opravdu odvážné experimentátory.
Po sloupech se obvykle nechává pnout jen okrasná réva, staré stromy v lese se zase líbí původním formám. (Zdroj obrázků: http://pinterest.com/ a http://www.vinetowinecircle.com/)

Vedení révy "jako strom" (asi Tratta dell Arbustum Gallicum)
Toto vedení jsem našla v jedné prezentaci, dvě sazenice jsou vyvedené hodně vysoko, v pomyslné koruně stromu rozdělené na celkem 4 "větve" a z těchto větví teprve visí pruty, na kterých jsou listy a plody. Ve výsledku to bude opravdu vypadat jako "révový strom". Díky dostatku starého dřeva (které se neřeže) by toto vedení nemuselo vymrzat.
Vlevo je nákres vedení révy "jako strom", vpravo ještě ukázka révy, která se pne po listnatém stromě. (Zdroj obrázků: prezentace pana dr. Sotoláře na MENDELU Brno a http://www.ermydesign.it/)

Nízká vedení révy vhodná jako plot předzahrádky (obvykle podle dr. Guyota)
Pokud potřebujete plotek předzahrádky jen čistě pro estetické účely, není od věci si místo obvyklých buxusů a podobných nejedlých rostlin zkusit zapěstovat vinnou révu do tvaru nízkého plotu. Obzvlášť pokud by takový plotek byl orientovaný na slunnou jižní stranu. Nevýhodou je častější vymrzání a náchylnost k plísním, do vyšších poloh to nebude to pravé ořechové. Jak si takové vedení zapěstovat velice pěkně popisuje Zahrádkář Jerome na stránce http://www.olivadesign.cz/ nahoře.
Ukázka vedení dle dr. Guyota a obrázek z klasické vinice na ukázku toho, jak půvabně může potom takový živý plot vypadat na podzim. (Zdroj obrázků: http://www.trhvin.cz/ a http://doctorschar.com/)

Vertiko jako obdoba sloupovitých stromů
K vedení Vertiko už lze najít docela dost diskusí a návodů a názorů. Je oblíbené v zahradách, protože se jedná o samostatné kůly, kolem kterých je réva jednoduše omotaná a složitě stříhaná tak, že jen šlahouny visí dolů. Pěstitelé si libují v tom, že nikde nemají zbytečné dráty a pokud dají kůly blízko sebe, tak v létě vznikne živý plot, ve kterém jsou ale na podzim stále dobře přístupné hrozny. Nebo takto pěstují révu jako "sloupovitý strom" někde v mezeře v zahradě, kde se jí daří. Vertiko je spíše vhodnější pro moštové odrůdy, protože stolní odrůdy prý nasazují kvalitní hrozny od čtvrtého očka, ale tady se stříhá na druhé očko (více v textu pana Jedličky).
Nákres vedení Vertiko a ukázka (Zdroj obrázků: http://www.trhvin.cz/ a http://www.ovine.cz/)

Pergoly a podloubí
Pergoly jsou na zahradách nejčastější formou pěstování vinné révy. V létě pěkně stíní, na podzim dávají při dobrém výběru (silně rostoucí) odrůdy plody a v zimě zbyde jen kostra, která propouští světlo. Révu lze s úspěchem použít ale i na podloubí, chodníčky a průchody. V Itálii jsem viděla i přístřešky na auto popnuté révou.

Podloubí a průchody stíněné vinnou révou jsou asi nejvíce půvabné. (Zdroj obrázků: http://pinterest.com/http://pinterest.com/http://pinterest.com/http://www.daleysfruit.com.au/)
U nás na zahradě asi zvolíme spíše polopergolový typ – pergolu Trentino. Trochu více ji zvedneme a zkosíme, zakulatíme půdorys do půlkruhu a pod ni dáme lavičku nebo lehátka. "Kmeny" révy podsadíme levandulí a měsíčkem zahradním.

Takto obvykle vypadá pergola typu Trentino. (Zdroj obrázku: prezentace pana dr. Sotoláře na MENDELU Brno)
A nakonec si ještě neodpustím obrázek dvou zajímavých vedení, které bych si ale asi do zahrady nedala:
Vlevo je srdcový řez používaný v Německu a vpravo je trevírské ("volantové") vedení. (Zdroj obrázků: prezentace pana dr. Sotoláře na MENDELU Brno)

Sdílení:

2 komentářů

  1. Prave trevirske vedeni je zajímavé pro zahradu a pár hlav. Neni zapotrebi trat. Prostě kde chci zarazim kůl, na něj kolo a přes nej vedu vino. Nemusim dumat jak to postavit když to nechci na pergole nebo v trati. Prostě ideál pro zahrádkáře co chce vino

    OdpovědětVymazat