Čtení na víkend – svejl, swale nebo vsakovací rigol

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/)
Při čtení různých článků o ekozahradách a permakultuře vás nemůže minout tajemné slovíčko "svejl" a nebo taky "swale (anglicky)" či "vsakovací rigol. Jde o docela užitečný systém, jak udržet vodu na zahradě a přitom k jeho vytvoření stačí rýč, motyka a trocha námahy. Vytvoříte rýhu nebo prohlubeň po vrstevnici, přidáte organický materiál, okraj osázíte a to je celé. Přečtěte si o této užitečné pomůcce trochu více:

Sdílení:

2 komentářů

  1. ahoj,
    dík za tip .... my jsme si neplánovaně takový svejl udělali u terasy, která není ještě hotová a doufám, že najdu pěkný tip jak toho rozumně a hezky využít, aby to vypadalo k světu.
    protože naše novo-zahrada je neosázená placka (zatím i bez plotu :o( bohužel) a je tudíž na nás ze všech stran vidět, tak už teď v "hlavě pěstuji" fazole - rychlou a hlavně i užitečnou clonu, než vyroste něco trvalého. hladala jsem inspirace na různé podpory a našla jsem úžasné pěstování fazolí s dýní a kukuřicí, co by se ti mohlo snad taky líbit ... nazývají to "tři sestry" ... posílám odkaz: http://www.potravinovezahrady.cz/polykulturni-a-bezorebne-zemedelstvi-severoamerickych-indianu/ ... přečti si to až do konce ...na konci to zjednodušuje na malé pěstování pro menší zahradu.
    doufám, že se mi to zadaří letos vyzkoušet
    mel

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc za skvělý tip, určitě si to přečtu. Ještě mne napadlo, že by možná u terasy mohla být hezká vinná réva, pokud jsou na ni u vás dobré podmínky, jen nevím, jestli by na ni u svejlu nebylo moc vlhko. A hezkou hradbu proti zvídavým pohledům by mohla udělat tak jako fazole i ačokča, kterou pěstuje moje maminka. Na tu chuť si člověk musí trochu přivyknout, ale plody jsou nakonec dobré, když stihnou v září dozrát. Celá rostlina ale vypadá pěkně.

    OdpovědětVymazat