Letní dobroty ze zahrady

Některé letní činnosti na zahradě mě jako malou vážně nebavily, především zdlouhavé trhání černého rybízu, okopávání jahod a jejich sběr tak, abych si tu okopanou hlínu nepošlapala. Nebo když jsem měla poštípané ruce od pichlavých okurek nakládaček a drhla jsem je potom ve vaně. A vlastně mne nebaví doposud. Jedno však měly společné – naprosto jsem zbožňovala to, co s dobrotami ze zahrady uměla mamka udělat. Na sirup z černého rybízu jsem chodila tajně do kuchyně v době, kdy jej mamka nechala bez dozoru ve velkém hrnci. Náramně voněl a ujídala jsem ho rovnou neředěný přímo ze staré dřevěné vařečky. Okurkový salát k letnímu obědu byl příjemným osvěžením. A jahody se šlehačkou, nebo jahodová marmeláda na palačinkách – to se nedá zapomenout. Nebo když doma zavoněly domácí lívance a mohli jsme si je natřít speciální nevařenou rybízovou marmeládkou, to byla jedinečná chuť.

Rybízový sirup či rybízová nevařená marmeláda patří do mých prázdninových letních dobrot. (Zdroj obrázků: http://www.britishlarder.co.ukhttp://www.vitalia.cz/ a http://www.freeimages.com/)
Hrášek v polévce, nebo nějak tepelně upravený do mne nikdo dlouhá léta nedostal. Ale výpravy pro ty sladké malinké hrášky v luscích na zahradě taky patří do mých vzpomínek. Ještě slyším babičku, jak mi hubuje, že se přece mají jíst, až budou zralé... A první nedělní oběd, ke kterému byly jako příloha podávané malé lahodné brambory, které děda ráno čerstvě vykopal ze záhonu, už znamenal, že prázdniny jsou tady.

Hráškový toust podle Jamieho Olivera (zdroj obrázku a recept: http://www.apetitonline.cz/) a nové brambory (zdroj obrázku: http://www.pinterest.com/)
Stejně tak to ale byl děda, který mne učil jíst lístky bylinek přímo z jeho bylinkového záhonu. Ochutnávala jsem mátu i meduňku, kterou mne děda naučil poznávat podle citronové vůně. A taky jsem s oblibou žvýkala čerstvé šalvějové lístky (teď už vím, že to vzhledem k obsaženému thujonu nebyl zrovna nejlepší nápad :-) ). A popíjela jsem heřmánkový čaj, který pěstovala mamka mezi zeleninou.

A na jaké dobroty se těším teď, když už "jsem velká"? Především, až si udělám domácí pesto, mátový cukr, třešňový clafoutis a levandulové bábovičky. A jsem zvědavá, na jaké dobroty z dětství potom bude vzpomínat můj syn, doufám, že nejlépe na všechny ty, které si ukládám do nástěnky na Pinterestu: http://www.pinterest.com/zahrada/dobroty-ze-zahrady-léto/

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Malé nové brambory jsou to nejlepší jídlo tohoto období. Nepěstuji je, tak pro ně běhám na trh. Vždycky se těším, až budou.

    OdpovědětVymazat