Ostružina Black Jewel nám nechutná

Tak a je to tady. První rostlina půjde ze zahrady pryč jen kvůli tomu, že nám nechutná a tudíž ji nahradíme chutnější variantou. Jde o ostružiník s hezkým názvem "Black Jewel" (černý klenot), který jsem si koupila ze Starých odrůd. Měla jsem ji tam kvůli tomu, že jde o hodně ranou odrůdu a velmi odolnou odrůdu. A taky, že byla – zralé plody jsme sklízeli už hned koncem června v době jako maliny. Plodů bylo hodně i na malém výhonu, který jsme skoro ani nezalévali, ale trvalo dva roky, než ostružina zaplodila (prý totiž rodí až na dvouletém dřevě). Je prý i velmi dobře mrazuvzdorná. A vypadala velmi pěkně, nedivím se, že ji lidi označují jako "černou malinu", právě tak totiž vypadala (a taky je někdy označována jako "ostružina Bristol").

Nahoře jsou fotografie z webů prodejců: http://www.kotvicnikovafarma.cz a http://www.stareodrudy.org/. Vlastní fotografii ostružiny na rostlince jsem nestihla, otrhali jsme ji dřív, než jsem fotila. Až dole je naše fotodokumentace úrody z toho dne – Black Jewel jsou tam ty malé matné hodně bobulkovité plody víc vpravo (vlevo jsou moruše). Alespoň je vidět, jak byly maličké v porovnání s rybízem a srstkami.
Jenže tyto všechny parádní vlastnosti jsou nám na nic, když nám nechutná. Už chápu, co prodejci myslí slovem "aromatická", neboť tahle ostružina v sobě měla takovou divnou příchuť. Prostě chuťový podtón, který nám s manželem vůbec nesedl. Do míchaných ovocných nápojů s ostatním ovocem by to nebylo špatné, na vícedruhový džem asi taky ne, ale na "uzobávání" za čerstva nebyla nic moc. Tak snad budeme mít štěstí s jinými odrůdami ostružin.

Sdílení:

12 komentářů

  1. Dobrý den, tak to je škoda. A jak chutná to ostatní? Co moruše? Já jsem si všimla, ale možná se mi to jen zdá, že tyto drobné plody chutnají každý rok trochu jinak. Josta letos není tak dobrá jako vloni. Zato na bílý rybíz chodím pořád. Stromek máme už pár let, ale letos chutná asi nejlíp. Kuličky jsou jak perly. I červený je letos mnohem sladší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další ostružiny zatím neplodily, každopádně moruše jsou výborné, i když zatím jen maličké, protože jsme stromek příliš nezalívali. Maliny (Polka i Tulameen) jsou výborné. Černý rybíz máme Titania a chutná nám velice, bílý Whitte Hollander nám přišel hodně kyselý, ale sklízeli jsme jej moc brzy. Angrešty Karmen a Prima opravdu zazářily, měly hodně plodů a byly výborně sladké, manžel z nich byl nadšený (angrešt má hodně rád) a syn jej dostal jako jeden z prvních příkrmů a taktéž mu hodně chutnal, angrešt Captivator je sice dobrý, ale plodí nám velmi málo, asi má špatné stanoviště.

      Vymazat
  2. ...prý totiž rodí až na dvouletém dřevě..... No, a tak to je u všech ostružin, jeden rok nové výhony, druhý rok se z nich sklízí...:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je škoda, my máme ostružinu Black Satin, teďka nám začíná teprve dozrávat - včera jsem měla první kousek :) .. Je výborná, ale musí se nechat hoodně dozrát, jinak je dost kyselá ..

    Hezký den,
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Vaši zkušenost, přemýšlím právě, jakou ostužinu místo Black jewel objednat.

      Vymazat
  4. Dívala jsem se na internetu a Black Jewel je na mnoha místech uváděna jako malina a ne ostružina. I vzhledem připomíná černou malinu. Když dáte do googlu Black Jewel našeptávač nabízí raspberry, ostružina by měla být Black Satin, tam google nabízí blackberry a taky jako ostružina vypadá. Domnívám se, že to mají někteří naši obchodníci popletené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, obchodníci to mají hodně popletené a často dávají názvy podle toho, jak se jim to dobře prodává. Stejný problém je i se zimolezem kamčatským, který se jim lépe prodává jako "kamčatská borůvka", byť o borůvku vůbec nejde.

      Vymazat
  5. Právě jsem si - na základě této diskuse:-) přiobjednala k černému rybízu taky dva keříčky moruše. Ještě jsem je nikdy neměla v puse (podle prodejce chvíli trvá, než budou plodit, ale aspoň se mám na co těšit). Jinak podobně jsme to měli s beztrnnou ostružinou před několika lety, název odrůdy bohužel nevím. Vůbec nikomu nechutnala a museli jsme jí zlikvidovat. Nedávno jsem poprvé ochutnala asijské hrušky Nashi a taky nic moc... Anita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji moruši s bílými plody. Jsou jako med. Jiné barvy (červená až černá) jsou spíše kyselé a v Británii se pěstují na výrobu nějakých kyselých šťáv a želé. V arabských zemích a Turecku se pěstují bílé a také se suší. Sušené můžete bez problémů koupit i v ČR, pak si je namočte, abyste měla přibližně představu, ale čerstvým se nic nevyrovná.

      Vymazat
  6. Dobrý den, narazila jsem na váš článek a žasnu, já tuhle ostružinu miluju, vyrostla jsem na ni a chutnější neznám, sladoučká, tak dobrá, skvěle se sklízí, výborně dozrává. Absolutně se nedá srovnat s těmi blevajzy, co jsou sice velké, ale skoro pořád kyselé. Každý kdo ji dostal ochutnat si ji zamiloval a loudil sazenice. Moje rodina ji pěstuje asi 40 let a jsou D O K O N A L É. a moruši mám radši černou než bílou, bílá je na mne moc fádní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Vaši zkušenost, na nás byly tyto ostružiny příliš aromatické. Je to škoda, plodily velice brzy a prodlužovaly sezónu ostružin. Co se týká těch protáhlých kyselých ostružin, tak myslím často jde o malinoostružiny (určité odrůdy), pěstovali je sousedé a taky mám zkušenost, že byly pořád kyselé a nedaly se jíst... :-)

      Vymazat
  7. U nás je toto ovoce jedno z nejoblíbenějších (čerstvé, na buchtu, na dort, do marmelády ...) a chutná i těm, co ho dostali :) Ale každý má jinou chuť, já zase nemusím moc přezrálé ovoce typu meruňky, švestky, broskve. A co mi přijde vyloženě odporné jsou mišpule :)

    OdpovědětVymazat