Březen – co dělat na zahradě

Co můžete dělat na zahradě v březnu?

  • Dělají vám doma radost kupované hyacinty, prvosenky nebo narcisky? Můžete si je zasadit do zahrady pod listnaté stromy, kde příští rok možná některé znovu vykvetou.
  • Již můžete vyhlížet ptáky vracející se z teplých krajů: vlaštovky, čápy, jiřičky, husy, skřivany či špačky a drozdy. Březen je také vhodná doba pro umístění případné ptačí budky, nebo umístění hnízda pro vlaštovky.
  • S fotoaparátem můžete na zahradě hledat první letošní posly jara – sněženky, bledule, krokusy, "kočičky" na kvetoucích vrbách či nenápadné žluté kvítky dřínů. Pokud při tom náhodou najdete i vysíleného čmeláka, máte mu prý zkusit dát cukr.

  • Často již lze sázet kerblík, šalvěj, tymián, špenát, ředkvičky, cibule, salát, pažitku či červenou řepu. Ale také jetel či vlčí bob na zelené hnojení stromů. A když už jste u toho hnojení, je vhodná doba pro rozhození vyzrálého kompostu.
  • Chybí vám stromek či keř v zahradě? Teď je ještě lze sázet, byť podzimní sázení  je lepší. 
  • Ke konci března již můžete vyhlížet také první motýly – žluťásky.
  • Březen je doba, kdy zanícení milovníci zeleniny už za okny hýčkají malé rostlinky a předpěstovávají ze semen rajčata, celery, papriky a postupně i další zeleinu.
  • Pokud opravdu chcete a potřebujete stříhat či řezat stromky či keře, v březnu se ve dnech, kdy nemrzne a nefouká vítr, stromy stříhají. Ale stříhejte jen, když opravdu víte, co děláte a proč to děláte.

Sdílení:

4 komentářů

  1. Dobrý den, prosím podařilo se vám sehnat Převislou saturejku (kavkazská saturejka plazivá, Satureja spicigera)? Můžete mi prosím napsat na email veronyk@seznam.cz
    nevím, jak jinak vám napsat. Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Nakonec se mi ji ještě nepodařilo sehnat, kvůli stavbě domu teď nemohu moc nakupovat. Ale mají ji v nabídce Krulichovi: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Satureja-spicigera---saturejka-previsla Byť je teď vyprodaná, určitě jim napište, třeba ji doplní. Jednu dobu ji myslím mělo v nabídce Zahradnictví Flos. Také se jich lze dotázat, jestli ji opět budou mít.
    Pracnější způsob by mohl být předpěstování ze semen, semena by měli mít v klubu sklaničkářů: http://www.skalnicky-brno.cz/semena.php a nebo můžete zkusit napsat na http://www.osiva-semena.cz/, jestli Vám semena seženou, aktuálně je ale v nabídce nemají.
    Snad jsem alespoň takto pomohla.

    OdpovědětVymazat
  3. březen je ještě daleko, ale já už se těším na březovou mízu. Jestli jste ještě neochutnali, doporučuji, je to jarní životabudič
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji za tip, ještě jsem neměla tu možnost březovou mízu zkusit a moc o tom nevím.

      Vymazat