Zeleninové polykultury – tipy a inspirace

Minule jsem psala o zeleninových polykulturách a stěžovala jsem si, že mi chybí dostatečné množství "osvědčených polykultur" v komunitě, ze kterých by mohli čerpat začátečníci a nadšenci. Nakonec to není tak hrozné, po pořádném hledání na internetu se mi nakonec podařilo najít tolik polykultur, že vystačí na celý článek. Jen mi někdy chyběla zhodnocení, čemu se dařilo a čemu ne.



Obecné tipy a zkušenosti se sestavováním zeleninových polykultur:
  • Není dobré do jedné polykultury set zároveň zeleninu jednoho druhu, ale s různou dobou růstu. Když zasejete ředkvičky (28–32 dnů) i bílé ředkve (60 dní pro jarní odrůdy, letní a podzimní déle), nahoře nepoznáte, která je která a vytahujete ty bílé moc brzy.
  • Cibuli, pórek a jiné ze začátku velmi drobné zeleniny často nechtěně vytáhnete při plevelení či sklízení jiné zeleniny, je potřeba jich vysázet více.
  • Česnek se doporučuje k jahodám, ale raději jej nesázejte každý rok po sobě, hrozí škůdci (drátovec). Variantou je spíše zasadit nějaký z trvalkových česneků.
  • S plevelem musíte počítat, nějaký tam bude. Pokud nepoznáte bezpečně svoji zeleninu od plevele, tak to bude kámen úrazu častého sklízení. Není jednoduché v počátku třeba poznat i malý měsíček lékařský a bývá vytrhnut jako plevel. Do často sklízené polykultury tedy volte takové rostliny, které dokážete poznat i v raném stadiu (podle vzhledu, vůně).
  • Při plánování polykultury si vyberte jednu rostlinu jako hlavní (takový maskot záhonu) a ostatní vybírejte "k ní". Lépe se tak vyhnete rozporuplným a protiřečícím si informacím o vhodných sousedech rostlin (pokud k nim přihlížíte).
Pokud už někdo mluví o polykulturách, nezapomene zmínit "slavnou" polykulturu tři sestry.Aneb systém, jak indiáni pěstovali dýni, fazole a kukuřici společně, nejlépe ještě s laskavcem a lebedou a bylinkami. Pěkný podrobný popis je v článku Polykulturní a bezorebné zemědělství severoamerických indiánů. S touhle polykulturou slaví lidé celkem i úspěchy a když pochopí ten princip, dále kombinují, například:
  • cukety + kukuřice + tyčkové fazole ("fazole se pnou po stéblech kukuřice a chrání cukety před chladem od potoka", z diskuze)
  • dýně Hokkaido + kukuřice + tyčkové fazole ("byla z toho spíš monokultura, hokkaida přerostou všechno", z diskuze)
Obrázek polykultury Tři sestry z knihy Zahrada jako mikrokosmos pana Wolfa Dieter-Storla.
Další polykultury, které jsem objevila, jsem rozdělila podle tratí (tj. nároků na živiny) nebo tématu:

Polykultury pro I. trať

  • papriky nebo tyčková rajčata + bazalka + celer + pór (z diskuze)
  • okurky + salát + kopr (z diskuze)
  • dýně Hokaido + hrách + měsíček + lilek + patison + ředkvička + kukuřice pukancová + slunečnice + konopí (z článku)
  • dýně Hokaido + hrách + měsíček + slunečnice + lichořeřišnice + okurka nakládačka +  kopr  (z článku)
  • zelí + štěrbák + mangold + salát (z knihy Zahrada jako mikrokosmos)

Polykultury pro II. a III. trať

  • ředkvičky + salát + hrášek (z diskuze)
  • ředkvičky + salát + mrkev + petržel + červená řepa + cibule + česnek + černý kořen + pohanka ("dobré je kombinovat do jednoho záhonu jemnější druhy", z článku)
  • ředkvičky (3 odrůdy) + saláty (2 odrůdy) + mrkve (3 odrůdy) + petržel, + kopr + rukola + špenát (z článku)
  • mangold + vodnice + tuřín + pastinák + černá ředkev + novozélandský špenát (čtyřboč) + bílá ředkev (japonská) + roketa + čínská hořčice ("do dalšího záhonu ty vzrůstnější", z článku
  • ředkvičky + salát + mrkev + cibule + špenát + pažitka + černý kořen + měsíček + aksamitník + lichořeřišnice  ( z článku)
  • Řepa + mák + salát ("Krále Máje tak sklízí v červnu a v srpnu zas a řepu nemusí okopávat.", z diskuze Polykultura)
  • ředkvičky + mrkev + hrách + cibule (cibule je jako kruh kolem dokola, z diskuze Polykultura)
  • ředkvičky + hrách + měsíček + kopr + mák + len + slunečnice (z článku)
  • ředkvičky + hrách + salát lichořeřišnice + kerblík (z knihy Zahrada jako mikrokosmos)
  • salát + mrkev + pór + petržel (z knihy Zahrada jako mikrokosmos)
Pěkná polykultura lichořeřišnice, salátů, hrášku, ředkviček a kerblíku z z knihy Zahrada jako mikrokosmos pana Wolfa Dieter-Storla.


Jahodiště

  • jahody + pórek+ česnek + polníček (z článku)
  • jahody + česnek viniční + cibule šalotka (z článku)

Všehochuť

  • červené ředkvičky + bílé ředkve + hrách + roketa + ledový salát + hlávkový salát + kadeřávek + brokolice + špenát + cibule ze semínka ("špenáty kvetly, ředkvičky a rukolu nestíhali jíst, brokolice nestihla dorůst a cibule byla převálcovaná", z článku
  • lebeda +  rukola  + měsíček  + koriandr + ředkev + mrkev + mangold + tuřín + pastiňák setý + špenát + cibule + ředkvička + salát hlávkový + vodnice + petržel (z článku, zestručněno) 
  • petržel + pastiňák + brokolice + červená řepa + celer bulvový + kedluben + vodnice + mrkev + pór letní + cibule jarní + ředkvička + zelí hlávkové letní + kedluben pozdní + hořčice čínská + rukola + koriandr + bazalka + majoránka + mák + měsíček (polykultura 21 rostlin na německé kopě, z článku)
  • fazol + pohanka + lebeda + lnička + kopr + tuřín + ředkvičky + salát + měsíček + afrikán + slunečnice + kukuřice pukancová + mák + hořčice čínská + rukola + petržel + pastiňák + brokolice + červená řepa + celer bulvový + kedluben + vodnice + mrkev + pór letní + cibule jarní + zelí letní + kedluben pozdní (z článku, zestručněno)

Polykultura pod ořešák

  • lichořeřišnice + petržel naťová + pažitka + dýně Hokaido + měsíček + kopr (z článku)
Pokud pěstujete nějakou pěknou polykulturu, napište mi ji do diskuze. Díky.

Sdílení:

6 komentářů

  1. Já se již 4rokem snažím o polykulturní záhony na vyvýšených záhonech.Pod stromy to zatím nestíhám,ale časem bych ráda i tam.V knížkách článcích krása, fotky super,ale u mě nic moc.Zkušenost cibule v jahodách...jahody normálka cibule utlačena a menší než v samostatném řádku dále od všeho ostatního.Ale vytrvám líbí se mi ten chaos:-) Dále ředkvičky mrkev hrách kopr docela vychází.Pak mívám špenát mrkev..,ale to pravidelně sklízejí srnky,takže opět postřehy zralosti nic moc...a všude dávám lichořeřišnici a měsíček si roste kde potřebuje jen ho usměrňuji neboť je ho opravdu hodně.Krásné články, tento si ikdyž mám už hodně literatury a načteno opět ráda jinou formou prostuduji a hurá ať už je jaro.Já řeším srnky a slimáky to mě loni tak naštvalo, že jsem už letos nechtěla nic a nechat zarůst trávou,ale tolik práce dalo vykopat záhony z louky je zkulturnit,tak asi opět letos budou.Semínka už nakoupena:-))Krásné předjarní dny.Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi děkuji za Vaše zkušenosti s polykulturami. Já se popravdě slimáků bojím natolik, že budu investovat čas a práci na to, abych si pěstovala zeleninu ve vysokých záhonech ohrazených dřevěnými deskami, na které půjdou dát ty měděné pásky.

      Přeji Vám, ať se Vám daří a slimáci ani srnky Vám úrodu nesklízejí.

      Vymazat
  2. děkuji za podrobný popis, příští rok to vyzkouším. Alespoň něco z toho :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za pěkný článek, letos přijde na řadu vybudování vyvýšeného záhonu (ve zdejším jílu každá zelenina odmítá plodit) a pak se do toho krásného zeleninového zmatku také pustím :-)
    Jen bych měla dotaz - k čemu se používá lichořeřišnice? Je v každé druhé kombinaci a já nevím, jak (jestli?) se konzumuje.
    Děkuji, Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na vyvýšené záhony chystám, ale zatím jen shromažďuji dřevo a materiál do základu, budu toho potřebovat hodně.

      Co se týká lichořeřišnice, v oblibě ji používají přírodní zahradníci kvůli jejím údajně dobrým účinkům na odpuzování mšic, vlnatky z jabloně, plísně bramborové. Ale většinou se seje spíše pod stromy, navíc to odpuzování mšic prakticky prý znamená, že je rostlina naláká na sebe a nejdou tak prý tolik na stromy.

      Její květy jsou jedlé. Ale já osobně z ní mám respekt a vzhledem k tomu, že je to silné přírodní antibiotikum, uživala bych ji jen občas a spíše jako léčivou rostlinu.

      Mnozí ji pěstují, protože je velmi pěkná.

      Když jsem ji zkoušela pěstovat kvůli těm mšicím, narážela jsem na problém, že v květnu byla teprve pár centimetrů veliká, takže se o nějakém odpuzování mšic v této době nedalo mluvit. No a pak mi ji sežrali slimáci. Do zeleninových polykultur ji asi zařazovat nebudu. Chtěla jsem ji maximálně k bramborám, vypadala by u nich hezky, ale budu jich pěstovat pár v pytlích, kde se přisypává průběžně hlína, takže to nepůjde.

      Snad jsem nějak odpověděla či pomohla.

      Vymazat
  4. Milá Jitko, ráda čtu váš blog a nedávno jsem objevila knížku, ze které jsem nadšená, jmenuje se Kombinování rostlin, smíšená kultura v praxi od Christy Weinrichové -je fakt skvělá, je v ní všechno přehledně a pečlivě popsáno, včetně kombinací s bylinkami, květinami, společenství pod ovocné dřeviny a konkrétní příklady pěstování na záhonech včetně předplodin a následných plodin. Připadá mi nejucelenější, z toho, co se mi k tomuto tématu dostalo zatím do ruky, jsou zde popsány konkrétní kombinace na záhony šířky 4m a 1,20m během roku, preventivní opatření proti škůdcům apod. vše stručně a přehledně. Tak pro inspiraci....třeba to někoho bude zajímat

    OdpovědětVymazat