Jak jsem objevila půvab čechrav a kapradin

Květinu s názvem čechrava (Astilbe) jsem donedávna vůbec neznala. Nevázaly se k ní žádné vzpomínky z dětství, ani jsem ji neobjevila jako úžasnou multifunkční rostlinu v nějaké ekozahradnické knize. Nevypadla na mne z katalogů květin zahradnictví, ani ji nemá nikdo známý v zahradě. Já ji vlastně objevila úplnou náhodou, když jsem hledala pěkné květiny, které prozáří stinný kus zahrady ze severní strany domu. A naprosto jsem se zakoukala do těchto obrázků:
Obrázky jsem objevila přes Pinterest, původní zdroje jsou: http://www.hgtv.com/http://garden-photos-com.photoshelter.com/http://fineartamerica.com/ a http://www.bhg.com/
Kapradiny a čechravy jsou spolu vážné kouzelné! Prostě láska na první pohled. Ideální kombinace, a to nejen pro oči, ale i pro pěstování. Oboje totiž preferují vlhkou výživnou půdu ve stínu či polostínu. A právě ulička mezi severní stranou domu a plotem bude místem, které bude od června do září doslova zářit. Po vzoru těchto obrázků přidám kameny, šlapáky, stinné zátiší doplním naskládanými dřevěnými špalky, případně pařezem a venkovní kohoutek s vodou a konvemi to ideálně doplní. Různé druhy čechrav zajistí kvetení po celé léto, různé druhy kapradin pestrost. Už se na to vážně těším.

Čechravy prozáří stinná místa. (Zdroj obrázku: http://www.craftsy.com/)
Jen se nenechte úplně zmást krásnými fotografiemi a nedoufejte v úplně krásně fialové čechravy. Co na fotografii vypadá kolikrát jako fialová, to může být ve skutečnosti různý odstín růžové. Pokud kupujete čechravu, neváhejte investovat chvilku času, zadat celý název do Googlu a podívat se v sekci "Obrázky", jak vypadá daný druh na jiných fotografiích. Já si zatím koupila odrůdu Amethyst a jsem vážně zvědavá, jestli vykouknou načechrané růžové, starorůžové či fialkové hlavičky. Další rok přikoupím sadu různých čechrav (po vzoru obrázků výše: růžové, bílé, starorůžové, fialkové, vyhnu se těm červeným, ty by se k tomu moc nehodily) a až budu dělat můj stinný čechravovo-kapradinový chodníček u domu, budu mít už zásobu rostlin z dělení trsů – to, aby mne to stinné zákoutí nepřišlo při hypotéce příliš draho.

Pěstování čechrav má pár specifik. Čechravy potřebují stín nebo polostín a vlhko a dost vody, nicméně ne tolik, aby byly přemokřené. Nelíbí se jim půdy jílovité a vápenité. Na zimu se prý zcela zatahují a vyhovuje jim pokrývka z listí, případně trochu posypat kompostem, protože časem jim kořeny vykukují z půdy. Lze je rozmnožovat dělením trsů na jaře a jejich květy se počítají k pěknému zdroji nektaru a pylu pro včely. Pokud tak po 5 letech už čechravy méně kvetou, doporučuje se rozdělení a přesazení na jiné místo do větší hloubky, aby rostlinu nevytáhl mráz. No a pokud vám pokvetou více než bohatě, využijte je do kytic nebo podarujte nevěsty v okolí, čechrava se počítá mezi oblíbenou květinu do svatebních vazeb (viz článek na http://www.wedme.cz/).

(zdroj obrázku: http://www.freeimages.com/
Kapradiny mají podobné požadavky – stín, polostín, vlhko, ale ne přemokřeno. V půdě se jim líbí obvykle listovka a kompost, k čechravám vybírejte ty, co stejně jako čechravy nemusí moc vápno. Jsou rády za občasné rosení a budou prý krásně růst, pokud je budete zalévat vodou a kysaným mlékem v poměru 2:1. Na zimu se jim také líbí pokrývka z listů, aby nevymrzaly a listí ocení i jako mulč. Určitě je na zimu neseřezávejte. Množit je lze dělením trsů na jaře.

Další odkazy k tématu:

Sdílení:

3 komentářů

  1. Na růžovou čechravou už dlouho přemýšlím. Pořád žasnu, kolik kytek se dá objevovat a v tomto období věčně nakukuji přes ploty do cizích zahrad pro inspiraci. Paní Jitko, chtěla jsem se Vás zeptat, jaký program používáte pro kreslení plánku zahrady? Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky neustále nakukuji přes ploty a do předzahrádek. Dokonce jsem raději, když s manželem nejedeme po dálnici, ale pěkně nějakou oklikou přes vesničky - kochám se pivoňkami, floxy i kosatci.

      Kreslím zahradu v grafickém programu, který pro to vůbec není určený. Manželův program Adobe Flash, stará verze. Jen jsem využila toho, že s ním umím. Ale vždycky si říkám, že kdybych ty plánky kreslila rukou na papír a pak naskenovala, vypadalo by to lépe. Mám dokonce koupený i zahradní deníček z ručního papíru z vazbou s lisovanými fialkami... snad na něj někdy taky dojde, ještě jsem o něj nic nenakreslila.

      Vymazat
  2. Jedna moje známá pěstuje čechravy na chalupě v Lužických horách a vypadají přesně takhle nádherně, jako růžová cukrová vata. Co mě tedy překvapilo, byly ty svatební kytice, z čechrav jsem si je vůbec neuměla představit. To jen potvrzuje moji teorii, že svázat krásný pugét se dá skoro ze všech rostlin...

    OdpovědětVymazat