Pítka a koupátka podruhé

V horkých letních dnech byla u nás na jezírko fronta na koupání. Ptáci seděli v řadě na plotu a jeden po druhém se slétávali vykoupat. Kapacitně očividně jezírko nestačilo a tak budeme muset v dohledné době postavit nějaká pěkná pítka a koupátka, jinak si ptáčci asi budou stěžovat... Ale teď vážně. Říkala jsem si, že nějaké pěkné koupátko by zahradě prospělo, v místě, kde na ně dobře uvidí synek, když tam přijedeme. 
Takže jsem procházela internet a hledala, jaké správné parametry by koupátko a pítko mělo mít:

Myslíte, že ptáci ocení kluzkou keramiku a vytříbený designový styl? No, ono ani staré do zahrady dobře zapadající koupátko nemusí být to pravé, když se do něj bez problémů dostane kočka. (Zdroj obrázků: https://www.pinterest.com/ a http://loriedarlin.tumblr.com/)
  • Pítko by mělo být na vyvýšeném místě. Fotky ptáků koupajících se v květináčových podmiskách uložených na zemi jsou sice hezké, ale podle diskuzí prý ne tak časté. Ptáci se na zemi necítí tak bezpečně, větší úspěch prý bude člověk mít s vyvýšeným pítkem.
  • Na volně stojící pítka by neměla být schopná nějak vylézt kočka, tedy žádné ozdobné příčné prvky na konstrukci sloupku.
  • Co se týká keřů a vysokých rostlin v okolí pítka, názory se různí. Podle některých musí být keře vzdálené minimálně 7–8 metrů od pítka, aby se ptáci cítili bezpečně. Podle jiných názorů by ale nějaký keř měl poblíž pítka být, aby se ptáci měli kam ukrýt. Nejvhodnější je mít poblíž třeba jeden vzrostlý strom, jehož koruna nabízí ptákům úkryt, do kterého rychle doletí.
  • Hloubka pítka by se neměla být větší než 15 cm, to už by mohlo být pro ptáky nebezpečné. Příliš mělká pítka zase pro změnu rychle vysychají.
  • Pítko nesmí mít ostré hrany nebo kluzký povrch (takže žádné sklo, hladká glazovaná geramika, hladký kov). Především, pokud je budete používat i v zimě (nebo nepůjde vypustit), to by se mohlo stát pro ptáky smrtelnou pastí.
  • Na přezdobené a výrazně umělecky zpracované pítko prý ptáci nejdou. Je lepší když pítko spíš splyne se zahradou.
Koupátko jako hříbek je půvabné, ale moc bezpečné pro ptáky nebude. To druhé zavěšené na stromě by bylo pro naši zahradu to pravé ořechové, nicméně nám tam zatím chybí stromy s pořádnými větvemi. (Zdroj obrázků: http://chasingthegreenfaerie.tumblr.com/ a http://www.bhg.com/)
Jak si jednou pítko člověk pořídí, musí o něj pečovat. Vodu je potřeba často měnit (stačí prolít hadicí či konví), nejpozději do deseti dnů, aby se v něm nemnožily larvy komárů nebo minimálně, aby v něm nebyly řasy. Nejlepší frekvence je ale měnit vodu denně nebo minimálně ob den. Doporučuje se přidávat pár kapek octa proti množení choroboplodných zárodků. Co se týká hygieny obecně, tak pozor na zahradě s malými dětmi. Děti by si vůbec s pítkem neměly hrát, manipulovat, rozhodně by neměly tu vodu pít, ani si tam máchat ruce a potom jimi něco jiného jíst. Mohlo by dojít k přenosu některých nemocí či minimálně k průjmu a podobným nepříjemnostem. Při čištění koupátka by měl dospělý raději používat rukavice, tak jako tomu má být při čištění budek.

Myslím, že to zatím nakonec s tím pítkem tak moc uspěchávat nebudu a počkám si, až tam budeme bydlet a budu moct pravidelně v pítku měnit vodu. A jakou máte s pítky a koupátky zkušenost vy? Jdou i do květináčové misky na zemi? Řešíte tolik tu hygienu a nejlépe každodenní výměnu vody? Napište mi do diskuze, díky moc.

Různé obrázky hezkých, byť někdy ne praktických pítek si schovávam v Pinterestové nástěnce: https://www.pinterest.com/zahrada/pítka-a-koupátka-pro-ptáky/

Napajedla a koupadla pro ptáky – http://www.cso.cz/index.php?ID=37

Štítky:

Sdílení:

5 komentářů

  1. Zdravím a děkuji za téma - zdá se, že nám oběma jdou podobná témata ve stejný čas.
    V domě u své budoucí zahrady bydlíme krátce, takže letos jen několik květináčových misek - nepředpokládala jsem ptačí zájem a také jsme tam žádné ptactvo neviděli, ale včelky, čmeláci a ostatní jim příbuzní to hojně využívají. Dávám jim dovnitř placatý kámen pro lehčí přístup k vodě. Ptačí pítka plánuji dvě: jedno na tyči na volné zahradě, druhé zavěšené. Velké stromy sice máme na sousední parcele, ale pítko pověsím na roh pergoly, abychom na něj viděli z okna (stejně jako v zimě s krmítkem).
    Nevidím důvod, proč by poblíž neměly být keře, to snad jen v případě, že je pítko přístupné kočkám, a to u nás nebude, protože všichni sousedi mají hned po několika kočkách :-(.
    Jinak ze zkušenosti vím, že ptáci jdou pít i na sud plný dešťové vody....no ale lepší je i možnost koupele - také pro hezké podívání.
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi děkuji za Tvoji zkušenost, pítko na rohu pergoly je skvělý nápad!

      Vymazat
  2. já mám pro ptáky koupací louži :) původně to byl pokus o hodně mělké jezírko( pro potápníky cca 30cm hloubky) a vyšlo z toho koupání pro ptáky kteří podvečer stojí ve frontě :) Je hned vedle keřů a sousedi mají kočky také, vypadá to že jsou ptáci dost ostražití a vždy se hodně rozhlíží v krytu ve větvích tak si myslím že to není špatně mít pítko poblíž výsadby.

    OdpovědětVymazat
  3. Z mé zkušenosti jdou i do těch misek pod květináčemi ;-) Naopak nešli do zavěšeného v místě krmítka ... kamarádka co do toho vidí víc, mně poučila, že bylo moc vysoko, takže teď mi visí jedno v nízce větveném stromě ... ale ty misky na zemi a sudy jsou oblíbenější.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za vaše tipy a komentáře!

    OdpovědětVymazat