Naše malá úroda roku 2015

Každé září si sem chci shrnout, co nám zahrada za ten rok dala dobrého. Změnilo se něco s letošním rokem? Ano, především jsme už pro úrodu začali chodit s miskami a ne jen tak "natrhám si pár do ruky". A taky jsme si v létě museli alespoň jednou za týden zahradu přijet zalít, jinak bychom se žádné úrody v tom suchu nedočkali. Ale ta spousta ovoce (zelenina bude, až tam budeme bydlet), za to zalévání opravdu stála.

Na úrodu chodíme s miskami a ochutnali jsme už i první sladkovišně. Jen na zimní hrušky si ještě musíme počkat.
Říkám si, že nemá úplně význam psát si, kolik té úrody bylo. Stejně z naší maličké zahrady těžko někdy budou kila a kila ovoce či zeleniny. Chtěla jsem si sem spíš pro sebe poznačit, co jsme měli možnost v průběhu roku ze zahrady mlsat:

Duben: vyrašil medvědí česnek, byl vynikající v bramborách i na chlebu s máslem.
Květen: poprvé jsem si vařila kopřivový čaj z čerstvých kopřiv ze zahrady.
Červen: ostříhala jsem bylinky k nasušení (tymián, saturejka, oregano), a zpracovávala, sušila a myslím, že mám nasušeno množství na několik let dopředu. Kontryhelu už taky bylo dostatek k nasušení na čaj na zimu. Červen byl především měsícem jahod, zrály lesní, měsíční i klasické jahody. Bohužel dělit jsme se o ně museli i se slimáky.
Červenec: Poprvé jsme ochutnali sladkovišně, byly akorát přesně dvě. Začala nám sezóna šťáv z černého rybízu, mlsání angreštů a především malin, které z různých odrůd zrály doslova celý měsíc. A při zalévání jsme uzobávali maličké moruše.
Srpen: v tomto suchém, horkém a vyprahlém měsíci jsme do zahrady chodili snad jen kvůli báječným ostružinám. Syn jich snědl snad stovky, naprosto si je zamiloval. Více různých odrůd nám zajistilo sladké ostružiny po celý měsíc a dokonce vystačily i na buchty a dezerty.
Září: v září jsem zpracovala aronii, usušila šípky svraskalé růže a při procházení zahrady mlsala měsíční jahody.
Říjen: budeme poprvé zkoušet naše hrušky, už se na ně těším.

Většinu ovoce jsme zatím snědli jen tak, akorát z rybízu a aronie jsme vařili sirupy a z ostružin zkoušeli roládu či jiné dezerty. Bylinek na čaj a do jídel na zimu bude až až.

A co vy? Taky si fotíte úrodu z vaší zahrady, abyste si mohli na sklonku roku potom říct: "měli jsme se díky zahradě vážně dobře..."?

Štítky:

Sdílení:

9 komentářů

  1. Moc pěkně udělaný, přehledný souhrn! Taky se na něco takového chystám, jen pořád nemám jasno, jakou formu tomu dát - můžu se kdyžtak inspirovat zápisky z jednotlivých měsíců?:) Fotila jsem tedy dost nahodile, příští rok chci fotit víc systematicky, třeba změny týden po týdnu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám zatím fotky úrody jen obyčejně ve složkách na počítači - složky mám po jednotlivých měsících. A k tomu jen textové zápisky. A když je mi třeba v zimě po zahradě smutno, fotky si procházím.
    Říkala jsem si, že se třeba tady na blogu od někoho inspiruji, jak to řeší on.

    Přemýšlela jsem, jestli na to nepůjde nějak využít Pinterestová nástěnka, s manželem se nám líbí, jak si ukládáme sezónní recepty (https://www.pinterest.com/jitka0313/ ale ty fotky nejsou naše, všechny jsou přejaté). Ale zatím jsem to nijak nevymyslela...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty roztříděné recepty jsou skvělé!

      Vymazat
    2. Jako taková elektronická kuchařka to funguje výborně, jen kdyby bylo víc času ji plnit. Ale musela jsem si na to založit speciální účet na Pinterestu, aby se mi to nemotalo do mého pinterestu, co si chystám pro synka na zabavení (https://www.pinterest.com/jitunka/), jinak by to nebylo přehledné.

      Vymazat
    3. Jéje, tak dnes zase asi nepůjdu brzo spát:)

      Vymazat
  3. Zahrádku mám u domečku jako dlaň - takže celoroční radosti :-)) ♥ a děkuji blogu - jako je tento - že se mi rozšířily obzory - a zamilovala jsem si třeba růži svraskalou :-)) a taky aronii ...a vím co to jsou moruše a kdoule a moravské jeřabiny ...no je toho hooodně ♥ děkuji !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář, těší mne, že se Vám můj blog líbí.

      Vymazat
  4. Jitko, jak ostružiny zvládáte? Ty moje se samy stěhují, ale na nevhodná místa.

    OdpovědětVymazat
  5. Toto naštěstí zatím řešit nemusím, ty moje jsou stále na stejném místě. Každé jaro někdy v březnu dám pod mulč trochu kompostu, aby měly na stejném místě dost živin, a hodně je zalévám. Ale možná je to odrůdou, která se nijak nestěhuje, pěstuji Arapaho, Navaho, Čačanskou beztrnnou a nějakou neznámou od dědy. A také je mám na velmi slunném místě.

    OdpovědětVymazat