O shánění dřevité štěpky z listnatých dřevin

Já se často zhlédnu v nějaké ekozahradnické technice a hlavně novém materiálu a pak jsem rozčarovaná, když jej nikde nemůžu sehnat. A to je přesně příběh shánění dřevité štěpky čistě z listnatých dřevin. Bylo poučné a zajímavé poslouchat v pořadu České televize (3. díl vyvýšených záhonů) pana Tomáše Svobodu, jak mluví o využití právě této odleželé štěpky pro mulčování. I pan Jaroslav Svoboda se o ní teď nedávno hezky rozepsal ve svém článku
Dřevita štěpka z listnatých dřevin je po odležení či lehkém předkompostování jeden z výborných materiálů pro mulčování stromků, trvalek, ale právě i zeleniny (s doplněným kompostem kvůli dusíku). Postupně se rozkládá, zadržuje vláhu, proměňuje se v příjemný úrodný humus a pěkně voní. Pracuje se s ní lépe než se slámou a dobře vypadá. No prostě samá plus.

Štěpka z listnatých dřevin je parádní materiál pro přírodní zahradu.
A tak jsem si namyslela, jak s ní krásně zamulčuju cukety a rajčata, jak s ní zamulčuji hrací plochu pod hrušní a vrbový tunel pro synka. Jak ji využiju na mulčování trvalek a přidám do živého plotu, aby lépe držel vláhu. Jak půjde i do sekce jakoby "bosého" chodníčku. Jak s ní zamulčuji cestičky mezi čechravami a kapradinami. No, plány by byly, ale štěpka nebyla. 
Když jsem přijela do zahradnictví a hobby marketů, všichni znali jen mulčovací kůru z jehličnanů. Ta se v pytlích koupit dala. A já se jen divila a divila, kdo to může používat, když kůra z jehličnanů je dobrá jen pro kyselomilné rostliny. To je v repulice opravdu tolik pěstitělů jehličnanů a hortenzií? No asi ano. A pro pěstitele trvalek, ovocných stromků, zeleniny a pěkných keřů tam neměli na mulčování kromě neekologické černé folie vlastně nic.

Na to se musí jinak, řekla jsem si, a začala obvolávat místní pily v okruhu 30 kilometrů od Brna. Někde byli chápaví a milí, jinde si mysleli, že jsem praštěná. Dřevitá štěpka čistě z listnatých dřevin se očividně používá k vytápění pár sídlišť v Brně, ale jedinci do zahrady ji neprodají a nikdo tak bláznivý kromě mne ji asi ani nechce. Jinde mi nabídli, že zrovna kácí listnatý les a můžu si přistavit k jejich štěpkovači náklaďák. Hm, tak ten fakt nemám. V jedné chvilce jsem se i zeptala, zda o štěpkovači neuvažuje i můj táta, který každý rok celkem hodně prořezává celý sad stromů. Ale ne, zatím mu vyhovuje vyvážet tyto větve do vlastního lesa, kde se postupně rozkládají.

Až zhruba před měsícem jsem po mnoha odmítnutých e-mailech, inzerátech a telefonátech do firem v okolí Brna našla tyto stránky: http://www.palivove-drevo-brno.cz/ a pan Šarapatka odpověděl, že dřevitou štěpku z listnatých dřevin mívá. Hurá! Tak jsem si jí nechala dovézt 8 sypaných prostorových metrů a vešla jsem se i s dopravou do nějakých cca 2 000 Kč (teď už má ale ceny vyšší, asi se liší i podle sezony – můj odhad). Chvíli jsem si na objednávku ale musela počkat, než byla ta čistě listnatá zrovna na řadě(Doplněno po letech: stránky pana Šarapatky už nefungují, věnuje se teď jiným věcem. Štěpku už téměř nemá. Sháním ji teď přes různé inzeráty a bazary.)

To je naše štěpka, ani jsem nedoufala, že ji vážně seženu.
To úsilí se sháněním za to fakt stálo, se štěpkou se pracuje výborně a zamulčovaná místa krásně vypadají a hezkými pohledy je ocenili i klasičtí zahradníci, kterým se mulčování trávou a slámou moc nezamlouvá. Jen to použití ve vrbovém tunelu pro synka ještě nějak přehodnotím, tunel je určený pro lezení po čtyřech a nechci mu každou chvíli vytahovat třísky z prstů :-)

Konečně přírodní mulč, který se mi i docela líbí...

Štítky:

Sdílení:

12 komentářů

  1. Dobrý den, zaujal mě ten parádní vrbový tunel! samovýroba? chtěla bych také něco takového na zahradu, poradíte, kde se dají sehnat ty pruty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je naše vlastní laická výroba "suchého" vrbového tunelu :-) Je nízký, malé dítě tam musí lézt po čtyřech, máme to tak schválně. A životnost maximálně prý tak 3 roky, nijak nebarvené a neupravované. Splétal ho celý především můj manžel. Pruty jsme objednávali "čerstvé zelené 180 cm dlouhé" už někdy v únoru z obchodu http://www.sikovneprouti.cz/sikovneprouti/eshop/19-1-Vrbove-prouti/141-2-Cerstve-zelene-prouti. Ten obchod můžu doporučit, mají tam americkou vrbu, která je na takové věci vhodnější a hlavně nám tam dost ve všem poradili (pán se dost divil, že chceme živé proutí, ale na suchou stavbu, přesto řekl vše důležité, aby se nám to podařilo). Brali jsme proutí tak za cca 800 Kč, ale ještě nám zbylo na pomlázku a na konstrukci na hrášky. Chtěli jsme živé proutí kvůli tomu, že nemáme vanu ani jiný prostor na máčení tak velkých prutů. Lze ale stavět myslím i ze suchých prutů v průběhu roku, jen se musí máčet. Tunel jsme budovali v době, kdy je ještě půda měkká a lze do ní zarazit prut, aby držel.

      Snad jsem nějak poradila. Mějte se krásně a ať se tunel podaří. Případně krásné vrbové stavby, které vydrží déle a jsou profesionální, vytváří páni z vrbicky.net. Ale jsou samozřejmě dražší, tolik jsme na takovou hračku pro synka na pár roků investovat nechtěli.

      Vymazat
  2. No skvělé! Já jsem na tento materiál rezignovala jako na nesehnatelný, pokud člověk nevlastní štěpkovač a vida, že to lze! Díky díky! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem zvědavá na zkušenosti po třeba roce či dvou. Já si štěpkovač pořídila a pak mulčovala stromky, ale už druhý rok na tom vyrostly plodnice nějakých hub, a to docela hustě. Uvidím, jestli se objeví i letos, nebo už je to dost rozložené :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se houby objevily jen na opravdu hodně stinném místě, které jsme hodně pravidelně zalévali a navíc jsme tam měli ještě uskladněný starý vánoční stromek, který na to místo stínil. Tam se objevily opravdu celkem brzy. Uvidíme dále, ale u nás je takové sucho, že asi houby moc nehrozí. Nejsou tady ani takové ty klasické "špičky" v trávníku. Spíše to bude asi záležet na podmínkách dané oblasti.
      Moc díky, že mi píšete Vaši zkušenost, že se tam může objevit dost hub.

      Vymazat
  4. Na rozdíl od paní Jitky mám úplně jiné zkušenosti s panem Šarapatkou a to ŠPATNÉ!

    V měsíci září 2017 jsem si objednal štěpku o objemu 4 sypaných prostorových metrů.
    Asi po týdnu mi pan Šarapatka volal, že mi štěpku může dovést ale, že je i s listím. Na moje zaváhání v telefonu mi sdělil, že listí uschne a propane štěpkou.
    Pan Šarapatka mi štěpku dovezl, přes vysokou korbu vozu GAZ nebylo vidět jak štěpka vypadá. Jaké bylo moje překvapení, když jsem "údajnou štěpku" spatřil.
    Dle mého odhadu šlo o směs asi 10-20% štěpky a 80-90% javorového listí! Oba Šarapatkové se mi úplně do telefonu a do e-mailu vysmívali, abych jim prý štěpku dovezl!!! A že ni vrátí peníze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj, moc Vám děkuji za sdílení této zkušenosti. Na jaře budu raději s nákupem opatrnější a dám si pozor, kdyby tam mělo být listí. Už jsem jednou listí měla, ale bylo ho jen trochu a nebyl to naštěstí problém v mém případě, nenapadlo by mne, že by to mohlo dopadnout takto špatně s tím listím.

      Vymazat
    2. Dobrý den, neznám přesné nejvhodnější poměry ale z toho kdy jsem toto téma pro svou potřebu vyhledavala tak jsem se poučila že stepka se svými skvělými ucinky při použití má být právě z arboristické listnate stepky že to ma vláhu k rozkladu. A trochu už kompostovana odlezela stepka je nejlepší. Stepka z pily je příliš suchá a nefunguje tak jak má.

      Vymazat
  5. Loni jsem listnatou štěpku získala v hojném množství a zdarma, když silničáři štěpkovali popadané listnáče a hromady štěpky nechali v silničních příkopech. Dotázala jsem se, jestli ji budou k něčemu používat, prý zůstane ležet, takže jsem si ji mohla odvézt. Dokonce jsem si mohla i vybírat, takže jsem dala přednost štěpce z neovocných stromů, abych si nezanesla na zahradu nějaké choroby.Hanča

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem se s tím dříve také takto složitě sháněl, až mě to přestalo bavit a rozhodl jsem se to kdekoliv koupit ve větším množství. Naštěstí to netrvalo dlouho a našel jsem inzerát jednoho pána na https://www.biginzerce.cz/ , který nabízel 10 kg dřevité štěpky. Teď už mám s tím konečně klid a vystaráno.

    OdpovědětVymazat
  7. Mulčovací štěpku z listnáčů mají v okolí Brna v https://www.recyklace-prochazka.cz/mulcovaci-kura-a-stepka/
    Na zahradu u nich pořizuji křemičitý písek, oblázky, kámen nebo zahradnický substrát. Mají vše a provoz od rána do večera a to 7 dnů v týdnu.

    OdpovědětVymazat