Co s rychlenými květinami a cibulovinami?

Mám takový sen o tom, jak bude po celý rok náš dům plný květin. Těch řezaných ze zahrady, i kupovaných, dekorace z větévek i plodů, zdobené vánoční chvojí i krásné jarní cibuloviny. V hlavě mám takovou utkvělou představu šarmantní Francouzky, která si v půvabných šatech chodí do záhonu na zahradě téměř denně řezat čerstvé květiny do vázy. Kdysi jsem o jedné takové četla v knize a už mi v hlavě zůstala. Takhle bych to prostě chtěla mít.
Chci, aby to doma bylo pokaždé trochu jiné podle ročního období. A s potěšením můžu říct, že se mi ten sen už pomaličku plní a teď nám v koupelně voní hyainty a stůl zdobí řezané tulipány. Jenže kupovat si každý týden řezané květiny, to docela leze do peněz a těch není nazbyt. A tak si postupně na zahradě pro svůj sen pěstuji na léto květiny, které budu mít "z vlastních zdrojů" a teď na jaře mne především potěší maličký květináč s rychlenými krokusy, primulemi, modřenci, narcisky i hyacinty. Tajně totiž doufám, že se potom uchytí v naší zahradě a pomalu, ale jistě si z nich vytvořím jeden takový jarní záhon v předzahrádce. Možná trochu "nekoncepční", barevně nesourodý a vlastně tak trochu "recyklovaný", ale k jarní náladě by měl přispět. Na jiný vlastně stejně v několika dalších letech nebudu mít peníze...
Když rychlené krokusy doma odkvetou, pevně doufám, že je při trošce péče budu schopná udržet naživu a zasadit do zahrady.
Co které rychlené rostliny potřebují ke zdárnému přesazení na zahradu?

Rychlené primule a prvosenky
V květinářstvích jsem poslední dobou vídala rozkvetlé primule už během ledna. Koupila jsem je a za pár dní mi odkvetly (nj, v lednu máme v obýváku asi až moc teplo). Další v únoru a další v březnu. Není se co divit, že začátem března už se mi na jednom parapetu v koutě krčilo několik odkvetlých, občas nažloutlých rostlinek čekajících na ten vhodný okamžik k přesazení ven. Udržet je naživu není úplně jednoduché, prvosenky totiž mají rády vláhu a v maličkém květináči snadno a rychle vysychají. Zároveň je ale nesmíte přemokřit, jinak jim uhnijí kořeny. Ven je můžete přesadit nejlépe začátkem března, hned jakmile venkovní teplota stoupne na 10 °C. To už půda není zmrzlá a primule má větší šanci na uchycení. V zahradní půdě jí bude mnohem lépe, než v rašelině v květináči.
I když kupujete krásné barevné primule, může se vám stát, že za rok budou v zahradě jen samé žluté. Až nepříjemně často je totiž v zahradnictví či květinářství dobarvují. Alespoň já se s tím už kolikrát setkala, nezvykle barevná primule mi bledla do žluté či žlutobílé ještě doma během kvetení. Niméně primule jsou natolik přešlechtěné, že v tom zahradnictví mohou být nevinně a primule po zasazení do zahrady stejně sama změní barvu či zplaní do jiné podoby. A vždy mezi nimi bude několik jedinců, kteří jsou příliš choulostiví na to, aby přežili naši zimu. Pomoci jim může podzimní přikrývka z listí.
Pokud si zakládáte na pěstování původních petrklíčů nebo šlechtěných primulí určených na zahradu, raději k nim ty rychlené nesázejte. Mohou přenášet i různé nemoci, které by ty vaše pečlivě pěstované prvosenky mohly poškodit.


Rychlené narcisy, tulipány, modřence, krokusy a hyacinty
U těchto cibulovin jsou návody na internetu celkem podobné. Všechny radí nechat cibuloviny odkvést a po zaschnutí květy ustřihnout. To, aby se netvořila případně semena a cibulka nevysilovala. Pak se čeká, až začnou listy významně žloutnout a rozklesnou se – to je znamení pro to přestat rostliny zalévat. Po dalším čekání by měly už suché listy při dotyku snadno odpadnout a cibulky můžete takto vysušené uschovat v chladu a temnu a na konci léta nebo napodzim vysadit. I v diskuzi mi tady tento postup čtenářka radila.
Návod je to pěkný, to jo, ale u nás doma to moc nejde. Nemám tolik parapetů a míst, kde by spousta květináčů nerušeně sesychala a přitom to nebylo hned na očích návštěvám a tak. Nemám chladné a temné místo, kde bych navíc mohla skladovat cibulky tak, aby se k nim navíc nedostal malý syn. Navíc už se mi dříve stalo, že mi přišly cibulky z internetového obchodu a ty, které jsem nestihla do dvou týdnů zasadit, mi zplesnivěly. Nějak si nevěřím natolik, že bych cibulky udržela tak dlouho v pořádku.
Proto volím postup, jak sází rychlené cibuloviny moje tchýně. Jakmile je půda už rozmrzlá a sníh odtátý, prostě je sází na zahradu. Tam se postupně zatahují. Když jsem prošla pár diskuzních fór, zjistila jsem, že to takto řeší více lidí. Přinejhorším cibulovina nevykvete příští rok, ale až ten přes příští. V případě, že jsou ještě hlášené mrazíky pod –5 °C, je vhodné mít nachystané chvojí a cibuloviny jím před mrazy chránit.

Rychlený hyacint mi provoní půlku celého domu, mívám je doma celkem často. Je škoda jej jen tak vyhodit.

Sněženky, bledule, ladoňky a talovíny v květináči
Tyto drobné cibuloviny se nesmí skladovat jako vysušené cibulky, naopak potřebují skladování ve vlhku. Obvykle se cibulky po zatažení vyjmou a skladují ve vlhké rašelině. Nebo se doporučuje co nejdřív je při vhodných podmínkách přesadit na jaře na zahradu.

Taky si sázíte rychlené jarní rostliny do zahrady? A daří se vám, aby další rok kvetly?


Články k tématu:
http://www.zahradamebavi.cz/2015/03/petrklice.html
https://www.zahrada.cz/forum/cibulnate-kvetiny/co-ted-s-rychlenymi-cibulovinami-a-primulkami-329301/
http://www.ireceptar.cz/zahrada/okrasna-zahrada/rychlene-prvosenky-jak-prodlouzit-dobu-kvetu-a-presazovat-na-zahradu/
http://www.ireceptar.cz/zahrada/okrasna-zahrada/rychlene-petrklice-jak-o-ne-pecovat/
http://zahradaweb.cz/choroby-a-skudci-hrnkovych-prvosenek-primula-spp/
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/rychlene-cibuloviny-a-primule-kam-s-nimi-po-zime
http://milujemezahradu.cz/specialni-pestovani-kvetin/sklenikove-rostliny-okrasne-kvetem/primula-l-prvosenka-petrklic/

Štítky:

Sdílení:

1 komentářů

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat