Co děláš s těmi pampeliškami?

"Už jsi dělala pampeliškový med?" Ptají se mne. Vykukují na mne recepty snad na většině internetových stránek. Když se mi rozzáří zahrada krásnými žlutými květy, rozhodně přijde téma pampeliškového medu na přetřes. Minimálně si vzpomenu, jak jej vyráběla moje máma... úžasně voněl, všude byl žlutý pyl a ruce hnědé od trhání. Jenže já ho nevařím. Cukru se snažím vyhýbat a tak všechny ty sirupy, medy, ale i likéry a pampeliškové víno - to prostě není pro mne. Nějak mám pocit, že negativa cukru převáží nad pozitivy této léčivky. Ale těžko říct. Navíc mne nenaláká nikdo ani na "kafe" z pampeliškového kořene, neboť nezvládnu pít ani to normální. A manžel? Ten by nikdy nepil instantní kafe, natož něco, co nemá s kávovníkem už vůbec nic společného.
Pampelišek máme plný jedlý trávník, hýčkám si je.
Přesto všechno na přelomu dubna a května mířím snad každý den do zahrady pro pampelišky, abych z nich něco uvařila. Přece si nenechám ujít tu příležitost, že mi na zahradě vyrostl kus "zeleniny" sám od sebe bez jakékoliv péče. Stačí jen sklízet! A co teprve výčet všech těch pozitivních zdravotních účinků... Protože mi ale někdy v osmnácti byly řeči typu "snižuje krevní tlak" naprosto ukradené, zkusím vám ta pozitiva vypsat trochu jinak:
  • Mladé holky (a někteří kluci) by mohli ocenit, že pojídání pampelišek působí velmi dobře na pleť, uklidňuje podráždění, omlazuje pokožku, zmírňuje akné a taky zesvětluje hnědé skvrny na kůži rukou.
  • Každá žena kolem třicítky, která už si prošla útrapami zánětů močových cest, by taky mohla zbystřit. Pojídání pampelišek a popíjení čaje patří k jedním ze způsobů, jak potíže se záněty zmírnit.
  • Zralé ženy kolem padesátky by mohlo potěšit, že pampeliška snižuje krevní tlak, patří k přírodním podpůrným lékům na cukrovku a podpoří i hubnutí.
  • Muže na pojídání pampelišek snad nalákáte kvůli tomu, že tahle bylinka prý poměrně dobře zabraňuje degeneraci kloubů a posiluje pohybový aparát (minimálně v kořenu na to nějaké látky má, ale snad jsou celkově v celé rostlině). To, aby vydrželi ten fotbal či florbal dlouho hrát...
Jen těhotné ženy by pampelišky raději neměly užívat v větším množství.

Jestli ale pampelišky nepojídám přímo z trávníku, ani je neobaluji kilogramy cukru, co s nimi vlastně dělám? Na tuto otázku vám chci zkusit odpovědět nějakými recepty:

Salát
Listy pampelišek je možné přimíchat do přílohového salátu stejně jako listy toho římského, hlávkového salátu či polníčku nebo rukoly. Napoprvé by rozhodně neměly tvořit většinu "zeleného" v salátu. Trhejte nejlépe ty světlé, mladé listy, které jsou jemnější. Ponecháním listů ve vodě po dobu 10 až 30 minut se vyplavují hořké látky a zjemní se chuť (ale taky ztratí trochu vitamínu C). Doporučuji z listů otrhat zelené části "ze stonku" a natrhat nadrobno, stonky jsou někdy zbytečně tuhé. Obvykle se míchá s ředkvičkami a nastrouhanými kousky mrkve.

Pampeliškový bramborový salát
Jaro pro nás není úplně dobou pro typické míchané saláty jako přílohy ke grilovaným masům. Na to si počkáme až na parné dny v létě. Takže pampeliškové listy spíše na jaře užiju v příloze jako je bramborová kaše, šťouchané brambory, rýže či třeba bramborový salát. Tento je obměnou na víděňský bramborový salát... pro mne, která nejí majonézu, jediný bramborový salát, který vlastně jím.
Brambory se uvaří ve slupce  množství podle osob. Pampeliškové listy (hrst až dvě hrsti) trhejte ty světlejší, mladší. Nechte namočené 10-20 minut ve vodě a potom natrhejte zelenou část, řapíky listů vyhoďte. Lze přidat i trochu květů, propláchnuté, vytrhaná jen žlutá část. Ohřejte trochu vývaru (na 1 kg brambor cca 150 ml), přidejte 2 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 2 lžíce hořčice a zálivku promíchejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pár nakládaných okurek také nakrájejte na kolečka a přidejte k bramborám. Přihoďte i pampeliškové listy a části květů a zalijte vše teplou zálivkou a pořádně promíchejte. Ideální příloha k řízečkům.
Pampeliškový bramborový salát, u nás se podává s játrovými řízečky z trouby.
Pampeliškový čaj 
Na čaj si trhám jak listy, tak rozkvetlé květy. Chutná... no prostě bylinkově. Kdybyste ten čaj přede mne postavili, neřekli z čeho je, tak nepoznám, že jde o pampelišku, ale řeknu: "jé, díky za bylinkový čaj." Asi tak bych popsala jeho chuť. Vzhledem ke všem těm léčivým vlastnostem si tento čaj na jaře dělám poměrně často.

Pampeliškové játrové knedlíčky do polévky
V bylinkových játrových knedlíčcích měl můj manžel a syn pampelišku poprvé. Spolu s dalšími bylinkami a rostlinami ze zahrady (kopřivami, sedmikráskami, medvědím česnekem a pažitkou). Pampelišky v nich ale klidně mohou hrát hlavní roli. 
250g bio kuřecích jater rozmixujeme najemno. Směs osolíme a opepříme. Hrst pampeliškových listů nakrájíme nadrobno (vybíráme nejlépe ty mladší, světlejší, případně můžeme nechat chvíli ve vodě pro jemnější chuť). Z pár pampeliškových květů vytáhneme žlutou část a pokrájíme nadrobno. Pampelišky promícháme s játrovou směsí a přidáme tolik strouhanky, aby směs držela pohromadě a šly tvarovat kuličky.
Dáme vařit vývar a jakmile vře, vhodíme do něj kuličky. Vaříme několik minut (dle velikosti kuliček), dokud po rozkrojení už nejsou vevnitř růžové. Do polévky lze ve vhodnou chvíli přidat například i mrkev nebo těstoviny, jak je v rodině zvykem.
Polévka s bylinkovými játrovými kvedlíčky.
Pampelišková omeleta na snídani
Hrst listů pampelišek dáme na chvíli do vody, aby nebyly hořké. Otrháme zelenou část, řapíky vyhodíme. Zelené části pampelišek nakrájíme nadrobno. Rozklepneme 5 vajec, rokvedláme je vidličkou, osolíme a opepříme. Do směsi vhodíme zelené části pampelišek a promícháme. Rozehřejem pánvičku (tenčí omeleta) nebo menší rendlík (tluštější omeleta), přidáme trochu oleje, aby se omeleta nepřichytávala. Vlijeme vaječnou směs a zmírníme plamen. Pánev nebo rendlík lze přikrýt pokličkou, aby se rovnoměrněji udělala. Jakmile je omeleta pevná, sundáme ji z pánve a podáváme s chlebem. Množství vyjde pro dvě osoby a malé dítě na snídani.

Polévka z pampeliškových listů
Další varianta polévky, ve které hrají pampelišky hlavní roli, je tentokrát mixovaná a vhodná taky pro vegetariány. Většinu krémových polévek jsem zvyklá zahušťovat bramborami v základu, byť zrovna na jaře už se brambory kvůli klíčení moc jíst nedoporučuje. Ale pokusy použít místo brambor směs mrkve, pastináku a tuřínu či jiné kořenové zeleniny se u nás moc neujaly, takže předkládám recept právě s bramborami.
Hrst pampeliškových listů namočíme na 10 minut do vody, poté otrháme zelené části a řapíky dáme pryč. Listy nakrájíme nadrobno. Z pár květů můžeme vytáhnout žluté části, lehce pokrájem a přidat také. Cca 250g brambor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky. Jednu šalotku nakrájíme nadrobno, zpěníme na oleji a děláme až bude lehce opečená. Přilijeme 500 ml zeleninového vývaru a přidáme nakrájené brambory, osolíme, opepříme. Vaříme, dokud nebudou brambory měkké, poté na poslední minutku vhodíme nakrájené pampeliškové listy a květy. Stáhneme z ohně a rozmixujeme. 
Pokud máte málo výkonný mixér, tak jako já, zůstanou vám i po dlouhém mixování v polévce plavat kousky listů. Nejdou tak dobře rozmixovat. Proto ještě polévku pasíruji pro jemnější chuť. Dělám to tak, že ji přeliju do jiného hrnce přes drátěný hustý cedník a propasíruji přes něj směs pomocí naběračky. Hotová polévka by měla vystačit pro dva dospělé a jedno dítě.

Polévka z pampeliškových listů.
A protože u nás ještě pampelišky neodkvetly, plánuji ještě vyzkoušet časem následující tipy na recepty:
  • Nadrobno nasekané listy smíchané s lučinou na pampeliškovou pomazánku.
  • Listy pampelišek přidané do bagety spolu s hovězí šunkou – obdobné použití jako u rukoly.
  • Pampeliškové smoothie: listy pampelišek rozmixované s pomerančovou šťávou a jablkem, doplněné případně kefírem nebo mandlovým mlékem, doslazené troškou medu, pokud je potřeba.
  • Kinpiru – japonské jídlo, na které se využívá kořen lopuchu a nebo také právě kořen pampelišky, recept je zde: http://www.paukertova.cz/view.php?cisloclanku=2008100006

A jak si na pampeliškách pochutnáváte vy?


Sdílení:

0 komentářů