Letní kino na zahradě

Pinterest je šikovná služba na hledání inspirace. Nebýt brouzdání na vlnách různých zahradních obrázků, nejspíš by mne to vůbec nenapadlo. Manžela možná ano, ale mě prostě ne. Vytáhnout náš projektor na zahradu, natáhnout bílé prostěradlo, a užít si letní kino:

Kdo by si pomyslel, že náš malý prostor u terasy se rázem může stát soukromým letním kinem pro 4-5 osob?
Alespoň se konečně vyplatil náš přístup k pořizování nové televize. Zatímco kamarádi a známí si kupovali stále větší a větší televize a řešili, kam s nimi v obýváku, my všem říkali, že to máme jinak. Už dlouho máme obyčejnou malou televizi, která v obývacím pokoji nezabírá moc místa, neumí moc funkcí, no ale neruší hezký prostor. A na filmy a promítání fotografií pro přátele a rodinu máme už roky projektor a notebook, jednu bílou stěnu a zatmavovací závěsy. S projektorem se dá totiž na zdi vykouzlit opravdu velký obraz a jen v momentě, kdy se diváci chtějí dívat. Popravdě, s malým dítětem se na samotnou televizi stejně díváme jen opravdu svátečně, takže se nám tento přístup hodí, se zahradou ještě víc.
Letní večery na zahradě u hezkého filmu pro mne mají nádhernou atmosféru.
Když manžel loni poprvé po nastěhování sestavoval "aparaturu" pro letní kino, matně jsem vzpomínala, kdy jsem na nějakém byla. Někdy když mi bylo 13 let? Poblíž Plumlovské přehrady? Ani nemám ponětí, o jaký šlo film a vzpomínky mi spíše splývají. Jedno jsem ale věděla jistě - toto si chci ještě někdy zopakovat! Tu nezapomenutelnou atmosféru letního kina, letní večerní vzduch, kdy je příjemná teplota a nejlépe vše bez komářích štípanců.
Kromě projektoru stačí na letní kino málo věcí. Nějaký starý notebook, na kterém jde spustit DVD s filmem a plynule jej zobrazí. Staré obyčejné reproduktory od počítače, které jsme si dali k židlím, abychom slyšeli zvuk tak akorát a přitom nerušili sousedy. Šikovný člověk, který tu techniku umí pospojovat kabely dohromady. Bílý ubrus nebo prostěradlo a nějaké tyčky. Občas jsme vytáhli naše stativy od fotoaparátu a kamery na podepření plátna, ale nakonec manžel svázal tyčky od stromů a konstrukce držela taky. No a ještě se hodí deky, repelent proti komárům a nějaké dobré pití.

Sedět doma v obýváku v letních večerech u filmů by mne netěšilo, ale na čerstvém vzduchu, s přáteli a pod hvězdami, to je jiná. A protože nám nevadí koukat dokola na lehce starší půvabné filmy, než nutně kupovat každou novinku, sestavujeme si takový svůj ideální seznam "letních" filmů. Tj. filmů, které v sobě mají nějakým způsobem kus léta, prázdnin, dovolené, tu příjemnou letní atmosféru. A protože je náš seznam takových filmů zatím docela krátký, ptáme se známých a přátel a rodiny na tipy na ideální filmy pro prázdninové promítání. Samozřejmě, co člověk, to rozdílný filmový vkus a rozdílné vnímání letní a prázdninové atmosféry ve filmech, ale za každou inspiraci jsme rádi... a ptám se tedy i tady: Jaký je Váš ideální letní prázdninový film?

Část našeho seznamu filmů pro letní kino (budu postupně doplňovat): Dobrý ročník (A Good Year, 2006), Mamma Mia (2008), Hříšný tanec (Dirty Dancing, 1987).  Chystám se sehnat Prázdniny v Římě, které jsem ještě neviděla.


Články a obrázky k tématu:

Sdílení:

4 komentářů

  1. Mě se okamžitě vybavil film Na samotě u lesa.

    OdpovědětVymazat
  2. letní kino v podobném duchu děláme už několik let, sejde se nás vždycky několik rodin... letos na začátek prázdnin jsme pouštěli naprostou klasiku - jak dostat tatínka do polepšovny :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda! Já miluju staré české filmy. Byli jsme před pár lety v letním kině na Volání divočiny a to byla nádhera!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za krásné tipy na letní filmy!

    OdpovědětVymazat