O výrobě měsíčkové masti

Na co moje mamka používala měsíčkovou mast, když jsem byla malá? Snad na všechno – odřeniny, modřiny, špatně se hojící rány, suchá kůže, rozpraskané koutky, popáleniny, kožní problémy, plíseň nohou ... a že toho bylo. Občas jsem se trochu ošívala, měsíčková mast mi prostě nevoněla, nicméně fungovala. Pěstovala si krásně oranžový měsíček lékařský a mast dělala  podle jednoduchého receptu se sádlem, které bylo doma na vesnici vždy dostupné, takže suma sumárum ušetřila naší rodině pěknou řádku peněz, které by jinak dala za různé přípravky z lékárny.
Teď se píše rok 2017 a když doma poprvé vyrábím měsíčkovou mast, jsem za podivína. "K čemu Ti bude?", ptají se mne. Já vlastně ještě úplně nevím, jen mám prostě silný pocit, že správná ženská na vesnici má doma mít v ledničce měsíčkovou mast. Ale na spálená záda manželovi vždycky spíš vytáhnu z lékárničky panthenolovou pěnu, která se snadno na bolavou kůži dává. Navíc mastná měsíčková mast by se mu nejspíš vpila do trička a šla špatně vyprat. Malý synek dostává na špatně se hojící místa obligátní bepanthen, který se rychle vstřebá a nic "nezapatlá". Když byl úplně malý, sáhla jsem spíš po koupených měsíčkových krémech a olejích od Weledy. Na rozpraskané koutky máme osvědčenou pomádu a na spáleniny extra náplast s gelem z lékárny...
V olivovém oleji jsem louhovala žluté i oranžové květy měsíčku. Ty oranžové mají výraznější léčivé účinky, je lepší používat především je.
Ono je to nejspíš tak, že je mi prostě líto z těch úžasných oranžových (i někdy žlutých) květů nic nevyrobit. Na otázku, k čemu mi ta vyrobená mast bude, si přicházím postupně. Když se mi po návštěvě koupaliště začaly loupat nohy, sáhla jsem hned po měsíčkové masti dřív, než bych hledala něco z lékárny. Párkrát jsem si natřela nohy venku na zahradě při odpočinku (tam nevadilo, na co stoupnu a co mastí na nohách "zapatlám") a měla jsem po problémech. Když mi došel drahý krém na suché ruce, nekoupila jsem nový, ale večer si natírám ruce měsíčkovou mastí. Sice to chce umění, dojít od ledničky s mastnýma rukama až do ložnice, a nic nezašpinit, ale na rukou ani není poznat, že si většinou na zahradní práce zapomínám rukavice.
Na co by domácí měsíčková mast mohla sloužit vám? To těžko říct. V dnešní době různých super doplňků z lékárny sotva můžu tvrdit, že to něco spolehlivě nahradí a co víc, že by ta domácí výroba snad byla vždy levnější (ani to tak být nemusí, záleží z jakého základu masti vyrábíte). Jestli ale na zahradě koukáte na oranžové květy měsíčku a pořád přemýšlíte, jestli by s nimi nešlo něco zajímavého dělat... jste ti praví, kteří by to měli zkusit. Použití si pak tak nějak najdete sami. Tak nějak přirozeně.
Neměla jsem dost toho "správného" oranžového, přidala jsem i žlutý.
Jak se měsíčková mast vyrábí? Věřte mi, že existuje nespočet variant a postupů, každý trochu jiný. Obvykle se pomocí tepla vylouhují látky z měsíčku do oleje či nějakého tuku či masťového základu, a výsledek se uchovává v ledničce a mast se odebírá vždy jen čistou lžičkou či špachtlí, aby se do ní nezanesly nečistoty a dlouho vydržela. Inspirujte se, jak měsíčkovou mast vyrábějí ostatní:

1) Na základ se použije sádlo. Ostříhají se nejen květy, ale rovnou celé rostliny "oranžového" měsíčku lékařského. Rostlina se nakrájí na malé kousky a vhodí do rozehřátého sádla a nechá odležet, obvykle několik hodin, až den. Potom se sádlo s kousky rostlin zase ohřeje a tekuté přelije přes plátýnko či filtr. Rostlinné zbytky se ještě čistýma rukama vymačkají, abyste z nich dostali co nejvíce. Mast se uchovává v ledničce. 

2) Komu nesvědčí na kůži sádlo, volí například bambucké máslo a kokosový tuk. Obojí se nechá nejdříve rozpustit ve vodní lázni, potom se vhodí nadrcené a nakrájené kousky měsíčku lékařského a nechají se louhovat do druhého dne v pokojové teplotě. Opět se směs trochu ohřeje a opět se nechá louhovat další den. Celou proceduru lze ještě zopakovat. Nakonec se směs ohřeje a přecedí, rostlinné zbytky vymačkají a mast se uchovává v ledničce.

3) Pro výrobu masti lze použít i jen samotný kokosový olej. Kokosový olej necháte rozpustit ve vodní lázni, vhodíte květy měsíčku a necháte den louhovat. Opět ohřeje a necháte další den louhovat. Poté ještě jednou a následně směs ohřejete, přecedíte, květy vymačkáte a mast uchováváte v lednici.

4) Lze použít i olivový olej a včelí vosk. Květy měsíčku se namačkají do sklenice a zalijí olivovým olejem. Vše se nechá louhovat přímo na slunci po dobu jednoho až tří dnů. Já riskla jen jeden den, moc jsem se bála, že se olej zkazí, nevím, jestli by to opravdu fungovalo více dní, na to bych spíše nespoléhala, na ostrém slunci olivový olej žlukne. Prý se podle jiného návodu květy v olivovém oleji nechávají v otevřené sklenici přikryté látkou či papírovou utěrkou, aby mohla unikat vlhkost, a pouze na teplém místě, ne nutně přímo na slunci. Poté se olej slije přes plátno či filtr a květy čistýma rukama vymačkají. Do této masti se přidává malé množství včelího vosku, aby směs ztuhla do podoby masti. Kousek včelího vosku se nechá rozehřát v rendlíku (nějakém starém, vosk z něj už pak nejde dobře dostat). Zároveň se ohřeje ve vodní lázni vylouhovaný olej a lžící se do něj přidává rozpuštěný včelí vosk. Jen po troškách, rozmíchat. Pokud chcete zjistit, jestli má mast už dobrou konzistenci, kapněte trochu na talířek a dejte do ledničky na chvíli. Zjistíte tak, jak bude mast tuhá, a jestli máte ještě přidávat včelí vosk.
Moje měsíčková mast ze základu z olivového oleje a včelího vosku. Příští rok postup ještě optimalizuji a upravím.

5) Postup obdobně jako v 4), jen se květy v olivovém oleji louhují celkem tři dny a v temnu.

6) Další postup využívá výroby oleje přímo ze samotných květů a následné smíchání s vybraným masťovým základem. Čerstvě otrhané květy (trháme za slunečného dne) se nacpou samotné do čisté čiré skleněné lahve. Láhev se dobře, nejlépe vzduchotěsně, uzavře a postaví na přímé slunce po dobu minimálně čtrnácti dní. To, co květy samy pustí, je olej z nich. Nebo "šťáva", chcete-li. Moc jí nebude. Květy se vyberou a obvykle se v této části nalije do láhve trochu lihu, ve kterém se olej rozpustí a získáte silný extrakt (samotný se používá např. na bradavice), který by měl jít potom smíchat s masťovým základem. Nebo můžete do lahve nalít olej, který se s extraktem smísí a dále do něj přidat včelí vosk jako v návodu 4).

7) Pokud vám obvykle mast moc dlouho nevydrží a zkazí se, lze ji vyrábět i později v průběhu roku ze sušených květů měsíčku lékařského. Sušené květy se nechají postupně po několik dní louhovat v rozehřátém oleji či sádle, jako v postupu 1) až 3).

8) Někdy se využívá lékařské vazelíny namísto sádla. Postupuje se jako v 1), ale mast by měla být snad potom uchovatelná i mimo lednici, někde v chladu. (Vyzkoušené ale nemám). 

9) Někdo dělá měsíčkovou mast ze základu z přepuštěného másla. Lze ji prý potom uchovávat mimo ledničku. Nicméně těžko říct, jak se roztírá, neumím si to moc dobře představit.

Mast je nejvhodnější vyrábět ze sytě oranžových květů. Právě v nich jsou nejúčinnější látky. Pokud si semenaříte vlastní semena měsíčku lékařského a stane se vám, že vykvete několik žlutých, pečlivě žluté květy otrhávejte. Až vytvoří semena, už byste nepoznali, které byly žluté a které oranžové a zbytečně byste semenařili ty méně účinné.

Pokud by vás přecejen zajímalo, na co vlastně lidi používají měsíčkovou mast, tak například na křečové žíly, jizvy, opruzeniny, na nemoci kůže, proti plísním nohou, na popáleniny a omrzliny, na ekzémy, na zjemnění rukou (od práce na zahradě), na rozpraskané paty, na záděry, na modřiny, jako balzám na rty a mast na rozpraskané koutky, na zklidnění kůže popálené od slunce.

No a jestli vás zrovna nenadchlo mazat se něčím dost mastným, léčivé látky z měsíčku lékařského můžete získat i jinak:

  • Uvařte si čaj. Působí prý proti virům, bakteriím, kvasinkám, proti zánětům, jako podpora jater, antioxidant, podpora pocení, je vhodný i při nachlazení, upravuje menstruaci, působí jako podpůrný prostředek při léčbě Crohnovy choroby a zánětů střev.
  • Kloktejte studený měsíčkový čaj. Působí prý dobře na záněty dásní.
  • Vyrobte si obklad z nálevu (aneb dejte kousek látky do vychladlého měsíčkového čaje). Působí prý na akné, křečové žíly, plíseň nohou. Obdobně působí prý i naklepané květy jako obklad.
  • Udělejte si měsíčkovou koupel (aneb přilijte konvici vylouhovaného silné měsíčkového čaje do vany). Prý léčí kvasinky a opět plíseň nohou.
  • Snězte okvětní lístky. Například v salátu. Účinky tak, jako v případě čaje.

Budu moc ráda, pokud se podělíte o to, jak využíváte měsíček lékařský Vy.

Sdílení:

2 komentářů

  1. Dobrý den, paní Jitko, Váš blog čtu moc ráda. Kromě toho, že je tu spousta přehledně uspořádaných informací, navíc hladí dušičku.
    Bylinky používám často a ráda, kyž jsem byla mladší, taky jsem kupovala leccos z lékárny, ale stále se přesvědčuji, že bylinky, kromě toho, že jsou zadarmo, fungují kolikrát i lépe.
    Měsíčkovou mast dělám podle návodu v Herbáři pánů Janči a Zentricha. Postup je trochu zdlouhavější (ale výborně popsaný), přidává se, kromě včelího vosku, i červená indulona, kupovaná heřmánková mast a levandulový olej. Hotová mast pak hezky voní a pěkně se natírá,nematlá se a není tak mastná.
    Do olivového oleje nakládám běžně strouhanou mrkev (na opalování) i třezalkové květy (na spáleniny) a nikdy se mi nestalo, že by olej žlukl, ani po čtrnácti dnech na sluníčku, a dokonce ani v zapomenuté lahvičce, která strávila na slunci šest týdnů - možná to dělají ty naložené rostliny. Hanča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, že mi píšete, nebudu se tolik toho olivového oleje na slunci bát.

      Vymazat