Září – co dělat na zahradě

Co můžete dělat na zahradě v září?

  • Užívat si babí léto a příjemné večery na zahradě, posezení s přáteli.
  • Péct brambory v ohni, ať již svoje domácí nebo kupované. Ideálně je zabalit do alobalu a až budou, tak je podávat se solí a trochou másla.
  • Baštit na terase první hruškový koláč a jablečnou žemlovku spolu s horkou čokoládou. A nebo jiné dobroty babího léta a podzimu.
  • Dozrávají vlašské ořechy. Zkuste je ještě s měkkou slupkou, která lze snadno loupat. Delikatesa. A ze skořápek můžete udělat lodičky se svíčkami a pouštět na jezírku či v lavoru.
  • Také se červenají šípky u růže svraskalé nebo šípkové. Můžete si je nasušit na čaj. Také se z nich či z jeřabin dají vyrábět s dětmi "korále" a "zvířátka". Inspirujte se například v článku Vyrobte si s dětmi fantastické dekorace z darů lesa

  • Sklidit poslední už hodně kvetoucí bazalku a vyrobit si báječné pesto. A zahrada je plná semínek letniček, které si můžete uschovat a na jaře opět sázet.
  • Můžete si vyrobit draka nebo si nějakého pěkného koupit a jít jej pouštět.
  • Vlaštovky se už houfují na odlet do teplých krajin, je hezké je pozorovat.
  • Teď je ideální doba na sázení cibulovin, které pak na jaře zahradu prozáří (O podzimním sázení cibulovin).
  • Měli byste ještě jednou přehodit kompost, aby lépe zrál.

Inspirováno: Práce na zahradě. A nechcete raději zábavu?

Sdílení:

4 komentářů

  1. Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, jak půdě prospěl biouhel, co jste před časem objednala, zda je to nějak znát. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, biouhel jsem dala do základů vysokých záhonů spolu s kompostem a musím říct, že zelenina mi tam roste krásně (pominu-li nějaké moje začátečnické chyby a hlouposti), například rostliny cuket jsou krásně velké a poměrně dlouho i odolávaly padlí (což by právě v půdě bohaté na živiny měly dle http://nakobylce12.org/index/ukaz.cfm?pg=Botanicka/Dynovani2). Půda dobře drží vláhu, když jsem nějaké dny nestihla zalévat, rostliny stále prosperovaly.

      Nicméně jsem měla tři sazenice i na místě, kde byl jen a pouze kompost (a ne biouhel) a taky rostou stejně parádně. Jestli se tedy investice do biouhlu vyplatí... no řekla bych takhle laicky, že je to stejná investice, jako když do půdy dodáte dostatek kompostu.

      (O uhlíku ještě hezky píše pan Marek Kvapil: http://www.potravinovezahrady.cz/prvek-o-kterem-byste-meli-vedet/)

      Vymazat
  2. dobrý den Jitko
    prosím chci se zeptat, nevíte, proč mi růže netvoří šípky? koupila jsem si růži na marmelády a šípky jsou skoro neznatelné.
    děkuji a přeji krásné babí léto. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, jakou máte prosím odrůdu? Kvete? Jestli je květ plnokvětý, tak by mohl být problém v tom, že se tam nedostanou včely na opylení.

      Vymazat