Buk lesní

Buk mám prostě ráda. Na jaře má svěže zelené, chlupaté lístky. Jsou velmi jemné a někdy trochu pomačkané. V létě krásně kontrastuje šedá hladká kůra s tmavě zelenými listy a na podzim se zbarví do zlato-měděné. Vzrostlé bučiny (bukové lesy) vypadají krásně tajemně a moc jich u nás už není. Po menších stromech jsem lezla jako malá a tak se není čemu divit, že tenhle strom v zahradě prostě musím mít.
(zdroj obrázku: http://www.freeimages.com/ a http://en.wikipedia.org/)

Z buku lesního (Fagus sylvatica) se  dá vysázet i živý plot, ale to by mi nestačilo. Spíš pokukuji po statném velkém stromu, jen mne trochu děsí, že buky dorostou až do výšky 45 metrů. Ale s ročním přírůstkem kolem 40 cm to nějakou dobu potrvá. Do zahrady se rozhoduji mezi klasickým bukem "Fagus sylvatica", štíhlým "fagus sylvatica dawyck" a "fagus sylvatica dawyck gold" či pomalu rostoucím zlatým "Fagus sylvatica zlatia".

zleva: fagus sylvatica, fagus sylvatica dawyck gold, Fagus sylvatica zlatia
(zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/https://www.greergardens.com/ a http://www.cool-surf.com/)
Buk existuje i v purpurových odstínech (varianty Purpurea, Purple Fontain) i v převislé formě (varianta Pendula). Má mít prý hodně listí, díky kterému toho pod ním moc neporoste, pokud se rostlinkám od listí nepomůže. A jeho listí bude tvořit opravdu pěkný stín.
Trochu jsem se lekla, když psali, že bukvice jsou zasyrova jedovaté (co kdyby to potom jedly případné děti?), ale žádný strach, plodit prý strom začne až v 50 letech.

(zdroj obrázků: http://www.freeimages.com/ a https://commons.wikimedia.org/)
Do živého plotu si jej možná dám také – bude buď buk, nebo habr. Obojí si drží v zimě trochu listů, takže nejsou úplně "holé" a "průhledné".

Obrázky:
* American Beech (Fagus grandifolia), Gadsden Co., Florida USA, Tim Ross, wia Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/File:07-03AmericanBeechFL.jpg
* Fagus sylvatica: By Willow (Own work) [GFDL, CC BY-SA 3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fagus_sylvatica_018.jpg
* Fagus sylvatica 'Dawyck Gold', Harold Greer,  Greer Gardens, https://www.greergardens.com/t&s_e-f_gallery.htm
* Fagus sylvatica zlatia, Bernard Farrell, Cool-Surf, http://www.cool-surf.com/gallery/v/Bernard/RHS-Idents/Full+Idents/Fagus+sylvatica+_Zlatia_.JPG.html?&g2_GALLERYSID=aeb91cf42e7d4a57fdb6dc4467e1a358
* Beech hedge, Andrew Hill [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beech_hedge_by_B1078_just_south_of_Coddenham_village_-_geograph.org.uk_-_672732.jpg

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Dobrý den,
    no my jsme bukvice normálně zkoušeli i s dětmi v lese (syrové) a nic nám nebylo. Za války se prý používali místo oříšků. Gabka

    OdpovědětSmazat
  2. Velmi děkuji za komentář. Podle internetu jsou prý nakonec zasyrova jen mírně jedovaté kvůli obsahu taninů a tepelnou úpravou nebezpečnost klesá, takže se jich asi nakonec nemusím bát. Dědeček mi vyprávěl, že se za války používaly hodně žaludy a mlely se na mouku.

    OdpovědětSmazat