Návrh zahrady – krok 02

Je dobré mít představu, jaký styl zahrady se vám líbí. Já například nemám ráda klasickou přírodní zahradu, které přezdívám "změť zeleně". Chybí mi v ní kontrast a "líbivost", chybí mi tam barvy.

Klasická přírodní zahrada (zdroj obrázků: http://www.ekozahrady.com/)
Ukázky přírodních zahrad: http://www.naturimgarten.at/cz.

Formální zahrady mi přijdou moc "studené", staré, jako by se v nich zastavil čas v hluboké minulosti. Jsou strnulé, tmavě zelené a obsahují často moc kamenných prvků.

Formální zahrada (zdroj obrázků: http://www.gapphotos.com)
Ukázky formálních zahrad: www.gapphotos.com > Features > Formal Gardens

Líbivější a zajímavější jsou japonské zahrady, často sestavené podle principu Feng Shui. Jsou barevné v každém ročním období a přitom jsou tak uklidňující. Škoda jen, že jejich úprava a udržování stojí často hodně času a energie.
Japonská zahrada (zdroj obrázků: http://www.zahradadvoracek.cz/galerie.php)

Raději mám ale moderní zahrady, kde to žije barvami, zajímavými tvary, vodními prvky, kontrastem. Střídají se hladké a matné plochy, jemné a drsné povrchy a především nechybí pohodlné pohovky a posezení.
Moderní zahrady (zdroj obrázků: http://www.zahradadvoracek.cz/galerie.php)
Ukázky moderních zahrad: Galerie Zahrady na klíč Dvořáček nebo www.gapphotos.com > Features > Urban Gardens

Nesmím ještě opomenout zmínit venkovské zahrady. Základem jsou v nich stromy s jedlými plody (hrušně, jabloně), posezení z levného nábytku, keře pivoněk a záhonky se zeleninou. Také mají své kouzlo a nezapomenutelnou atmosféru.
Venkovská zahrada (zdroj obrázků: http://www.79ideas.org/ a http://www.79ideas.org/)
Do dokonalosti dovedli venkovské zahrady podle mě Francouzi v oblasti Provance. Obrázky zahrad "ve stylu Provance" vždy obsahují záhony levandule, kouzelné lavičky a posezení z kovových stolečků a židliček. Nechybí kamenné nádoby a šňůra s bílým prádlem.




Možná by vás také zajímalo:
Návrh zahrady - krok 01  Návrh zahrady - krok 03


Štítky:

Sdílení:

0 komentářů