Moudra mého dědy

Tož, to musíš nejdřív vysázet lán brambor, a ještě mrkev a cibulu do záhonků,“ pravil můj dědeček, když jsem začala vyjmenovávat, jak si do zahrady dám maliny, ostružiny, ovocné stromy a květinové keře, posezení a gril. Děda byl zvyklý obdělávat pole, lesy, mít statek. Je zemědelcem srdcem a duší a živili s babičkou prací na polích svoji rodinu.
Jenže kdybych na těch na těch cca 500 m2, co bude na zahradu, když odečtu místo pro dům a cesty, zasela brambory, to bych tomu dala. Vždyť cena pozemku se šplhala k 2 000Kč za m2, to by mi potom na zahradě rostly draze vykoupené brambory. Hodlám mít ze zahrady odpočinkové a krásné místo a z užitkových rostlin tam pěstovat především drahé plodiny, jako jsou právě maliny a ostružiny. Miska těchto čerstvých lahůdek  většinou v obchodech stoupá do závratných výšin, takže se bude hodit mít jich pár doma.
A také si do zahrady dám angrešt a málo známý zimolez kamčatský, který se v obchodech sehnat nedá. Brambory a cibuli si totiž můžu celkem jednoduše koupit v bio kvalitě a za dobrou cenu v mnoha obchodech.

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. ted čtu, že nemáte velký pozemek, to mě moc zajímá, jak se dá na menším permakulturnit:) já sním aspon o 1000m aby byl kus na tu louku květinovou:) jste někde u Prahy? Káťa

    OdpovědětVymazat
  2. Náš pozemek moc velký není, ale snažím se na něm mít ode všeho trochu - zahradu na principech permakultury, přírodních či ekozahrad, s jedlými rostlinami i pár okrasnými a myslím, že se to daří. Zahradu máme kousek od Brna...

    OdpovědětVymazat