Maliny a ostružiny v plné kráse

Chci pěstovat maliny a ostružiny, nejlépe vedle sebe a takovým způsobem, aby to "trochu vypadalo". Ráda bych, aby vypadaly upraveně, úhledně a hezky, aniž by mě to stálo moc energie. Maliny se nepnou samy od sebe a ostružiny se také nechovají jako typická popínavka, je třeba jim trochu pomoct, aby netvořily na zahradě velkou plazivou hroudu (to si na malé zahradě nemůžu dovolit). Podívala jsem se, jak je kdo pěstuje:

  • Volné pěstování u plotu - asi to chce hodně nervů, zastřihování a hlídání, aby se rostlinky nerozrostly moc.
(zdroj obrázků: http://xxxicana.com/ a http://www.howtoshopforfree.net/)
  • Pěstování v konstrukci z dřeva a drátů – nejčastější varianta. Pokud je navíc ve vyvýšeném záhonu, tak vypadá hezky a úhledně a navíc se maliny a ostružiny budou prakticky sbírat.
(zdroj obrázků: http://www.growfruitandveg.co.uk/ a http://chateau-listeur.blogspot.com/)
  • V kamenném záhonku nebo vyvázané u cihlové zdi taky vypadají hezky. A myslím, že jim ta zeď a kámen akumulují teplo. Alespoň to mám takto odpozorované z domu, kde se daří ostružinám dokonce na polostinném místě právě díky vyhřáté zdi.
(zdroj obrázků: http://www.gardeningblog.net/ a http://thebellhouse.weebly.com/)
  • Někteří zahradníci je proplétají dřevěnými žebříky.
(zdroj obrázků: http://www.gingerlymade.com/ a http://www.hgtv.com/)

Líbí se mi, že k tomu někteří přistupují hezky kreativně, například pan Tomáš Svoboda má na svých stránkách obrázek s ostružiníky, které tvoří něco jako globus:
(zdroj obrázku: http://www.prirodnizahrady.com/)

Já je zkusím možná pěstovat směrem na jih, do oblouku, kde jim zeď bude tvořit gabion s bílými kamínky (kvůli akumulaci tepla) a před zdí je pomocí drátů/provázků a kolíků usměrním do pěkného tvaru.



Štítky:

Sdílení:

0 komentářů