Žlutá v zahradě

Minule jsem psala o barvách na zahradě. Jak vlastně ale může vypadat zahrada například pro milovníka žluté barvy?

Na jaře

Na trávníku se krásně bliští žluté pampelišky (Taraxacum officinale) a všude je záplava zářivě žlutých květů zlatice (Forsythia × intermedia).


Zlatice dát  na jaře zahradě opravdu zářivě žlutou atmosféru (zdroj obrázků: https://cz.pinterest.com/ a http://forums.gardenweb.com/)

Jemnými drobnými žlutými kvítky prosvětlí kouty zahrady dřín (Cornus mas, Cornus officinalis), lískovníček (Corylopsis pauciflora) nebo stálezelý keřík se zářivými žlutými květ – Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium).  Žlutě kvetou i dřišťály (Berberis) , které jsou asi lehce jedovaté.

Lískovníček, pampelišky a květ dřínu (zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, http://www.sxc.hu/, https://commons.wikimedia.org/)
U chodníčků mohou zářit první poslové jara, tedy žluté petrklíče (Prvosenka jarní, Primula veris) a samozřejmě i klasické narcisky (Narcissus pseudonarcissus), tulipány (Tulipa) a krokusy (Crocus chrysanthus) – pozor, všechny tři jsou jedovaté. A také jemný, méně nápadný křivatec žlutý (Gagea lutea). U jezírka může vykvétat jedovatý Blatouch bahenní (Caltha palustris) a také hezký neškodný Kosatec žlutý (Iris pseudacorus). A na skalkách zazáří drobnými kvítky Mochna jarní (Potentilla tabernaemontani).

Shora po směru hod. ručiček: dřín, petrklíč, narcis, krokus, tulipán. Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/ a http://www.sxc.hu/)
V létě

Místo neživého anglického trávníku by si milovník žluté měl spíš vysázet krásnou vysokou louku. Firma Planta naturalis nabízí přímo žlutou louku dukátkovou, ve které převažují žluté luční květiny. U plotu na sluníčku to může doplnit žlutý řebříček tužebníkovitý (Achillea filipendulina), řepík lékařský (Agrimonia eupatoria), divizna (Verbascum densiflorum), zlatobýl (Solidago) či žluté lilie (Lilium). Ve skalce zazáří svatolina cypřišková (Santolina chamaecyparissus) či kručinka (Genista).

Shora po směru hod. ručiček: lilie, svatolína, zlatobýl, řebříček, divizna. (Zdroj obrázků: http://www.sxc.hu/, https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)

Nádherně se také budou v zahradě vyjímat slunečnice – klasické i topinabur. Jen je potřeba je každý rok  sázet. Prozářit zahradu žlutou barvou mohou podsedáky na zahradní nábytek, žlutá pikniková deka, žlutá houpací síť, balon, zářivě žlutý venkovní ubrus i závěsy u altánu, nebo i žlutá miska či košík na ovoce a žluté květináče na terase.

Slunečnice a žlutá houpací síť zahradu rozzáří, i když bude zataženo. (Zdroj obrázků: http://www.sxc.hu/http://www.hometone.com/)

Na podzim
V tomto ročním období je to jasné – žlutě a zlatě září především listy stromů, konkrétně břízy, některé javory, klasické buky, jinan dvoulaločný, olše, z keřů lísky, vilín, některé svídy a další. Do pěkného žlutého kabátku se také odívá modřín. Podél cest nebo u plotu koukají hlavičky chryzantém (Chrysanthemum ) a v pozadí jsou žluté okrasné trávy. Žluté bobule hlohyně (Pyracantha atalantiodes Aurea) mají také své kouzlo a některé hrušky i některá jablka jsou pěkně žlutá či zlatavá. A v deštivém dnu přinese trochu sluníčka do zahrady žlutá pláštěnka a žluté gumáky pro zahradníka.

Po směru hod. ručiček: chryzantéma, lity břízy, hlohyně, kdoule. (zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)

V zimě
I zima dokáže překvapit žlutými kvítky – kvete například vilín (Hamamelis x intermedi), jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum, tento druh prý ale u nás nevoní), a ke konci zimy i čemeřice (Helleborus, ve žluté variantě). Méně či více žluté holé větve mají některé druhy svíd (konkrétně např. Cornus stolonifera 'Flaviramea').
Po směru hod. ručiček: jasmín nahokvětý, vilín, svída, čemeřice. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, https://whatsinbloom.wordpress.com/ a https://commons.wikimedia.org/)
Ještě to samozřejmě mohou doplnit zlaté venkovní ozdoby na jehličnany, žlutá světýlka či žlutá krmítka pro ptáky.


Po celý rok
Tvář dávají zahradě i zdi, stěny, ploty a plůtky. Jako malá jsem viděla u kamarádky na dvorku krásné malované slunce na zdi. Pod ním byla lavička a vedle květináč s muškáty a já si pak vždycky představovala, že si přesně takové slunce taky jednou na zeď do zahrady nakreslím. Hodně dělá i jen sytě žlutě vymalovaná zeď nebo branka a lavička.
(Zdroj obrázků: http://inspirationseek.com/, http://decorateyourfence.com/)
Co jsem vynechala? No určitě spoustu rostlin a květin. Například mnoho keřů najdete se zlatě panašovanými listy, ty ale nejsou nejlepší volbou, protože kvůli panašování hůře zvládají fotosyntézu a tedy potřebují větší péči. Také jsem vynechala jedovaté keře, jako jsou čilimník ranný (janovec, Cytisus x praecox), zlatý déšť, kručinka lydijská (Genista lydia) apod. a rostliny náročnější na pěstování, jako jsou šácholan (Magnolia x "GOLDEN SUN") ve žluté variantě, jiřiny (Dahlia).

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů