Zahradní sušení prádla

Chceme sušit prádlo venku na zahradě, žádná sušička nepřekročí práh našeho domu. Kdo již jednou zakusil tu svěžest a vůni prádla "z venku", ten mi rozumí. Na druhou stranu ale nemám moc v oblibě ty točité kruhové věšáky, které v zahradách vypadají, jako by tam ani nepatřily. Porozhlédla jsem se v končinách internetu, jak kdo suší prádlo.

Nejvíc se mi zamlouvá klasická natažená prádelní šňůra odněkud někam:

Zdroj obrázků: http://www.naturalhomeandgarden.com/, http://selinalake.blogspot.cz/ a http://pinterest.com/
Pokud máte štěstí, natáhnete je mezi dva silné stromy. Například na následujícím obrázku je použit i kmen již pokáceného stromu. Pořád patří do zahrady přirozeně víc než kovová kulatá tyčka.
Zdroj obrázku: http://commons.wikimedia.org/

A ještě druhý hezký obrázek:
Zdroj obrázku: http://www.novinky.cz/

Zajímavé a celkem moderní řešení je připevnit skládací sušák na stěnu domu. Jeden takový jsem viděla v reklamě. Složený (ve variantě s pouzdrem) tvoří podivnou krabici na stěně domu, v rozloženém stavu už je každému jasné, o co tady jde. Jak moc nemusím sušáky tohoto tvaru, tak tento je rozhodně zajímavý, byť natáhnout šňůru mezi dva stromy je rozhodně mnohem levnější varianta. No a nepověsíte na něj například ložní prádlo.
Reklamní obrázek sušáku Brabantia (zdroj obrázku: http://www.flickr.com/).

To na tento boční sušák už ložní prádlo pověsit lze. Objevila jsem jej na stránkách Studio G a velmi se mi líbil. Nezavazí totiž, velmi dobře využívá bok zahradního domku a ještě lze pod ním pěstovat záhony s květinami:
Zdroj obrázku: http://www.studiogblog.com/

Při velké zahradě (a větším rozpočtu) si lze pořídit i zastřešený přístřešek na věšení prádla:

Zastřešené sušení prádla (jen nečekejte, že pod tím poroste tak pěkně tráva jako na fotce) a nezastřešená varianta. (Zdroj obrázů: http://www.zemnivruty-svatava.cz/)
Nebo nezastřešený, ale vyrobený v trochu organičtějším tvaru. Byť také není zrovna nejlevnější:
Sušák firmy Dommy Woods, který bude na zahradě vypadat více "přírodně". Zdroj obrázku: http://www.dommy.cz/
No a ze začátku, než najdete a vyberete vhodné místo pro prádlo, stačí alespoň vytáhnout ven klasické skládací sušáky. Takto budu začínat já, než bude kam natáhnout klasickou prádelní šňůru.
Zdroj obrázku: http://www.tvoje-matrace.cz/
Doplněno po letech: Zjistila jsem, že absolutně ten nejlepší sušák je především ten zastřešený. Nemusím se hnát domů z procházky při každé bouřce nebo malém dešti. Zásadní je ale u takovéh zastřešeného sušáku na prádlo zajistit místo proti tomu, aby tam vysedávali ptáci na těch šňůrách.

Sdílení:

6 komentářů

  1. Ja mam zatim na zahrade ten otocny, ale casem by se mi libilo asi neco jako na predposlednim obrazku, jen na to zatim neni zahrada pripravena :(

    Ale neni nic lepsiho, nez kdyz clovek povesi ven pradlo a na vedlejsi zahrade zapali v kovovem sudu odpadky.......

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, sousedé jsou v tomto někdy hrozní. Naštěstí už začínají některé vesnice zavádět vyhlášky, kde stanovují dny, kdy se může pálit listí a v ostatních dnech lze hříšníka nahlásit a dostane pokutu. Pálení odpadků v sudu je ale na zavolání policie podle mne vždy, protože to neúměrně obtěžuje okolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uz jsem je zavolala jednou vloni, ale protoze je to byvaly clen zastupitelstva, tak se s mistni policii zna a podle me to ani nedali do zapisu a neni o tom zadny papir, protoze letos ji zavolal zednik, co u nas pracoval, protoze rekl, ze v tom smradu nic delat venku nebude a nedostali ani pokutu :(

      Vymazat
  3. To je smutné, s takovými lidmi se potom těžko bojuje a člověk musí mít hodně sil a odvahy, aby to zkusil pohnat někde výš. Už jsem potkala i lidi, kteří obdobné problémy, ale v bytech (s cig. kouřem a odpadky v bytě), řešili až u správního soudu (jestli se tak ten soud jmenuje). Hříšníkovi strhávali postupně pokutu z dávek a za měsíc to bylo bohužel nanovo. Takové věci se pak někdy dají řešit přes média, pro některé televize je to zajímavá reportáž o takových šílených lidech. A zastupitel by pak mohl mít alespoň z ostudy kabát.

    Akorát to tedy musí být hrozný zastupitel, když pálí odpadky. Takový člověk by snad nikde ve vedení neměl co pohledávat.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Doma na vesnici věšela prádlo mamka nejen na podzim, ale i v zimě. Je ale pravdou, že to bylo na venkovním sušáku, který byl shora zastřešený. I když ve vesnici topili někdy i uhlím, tak se prádlu nic nestalo. Naopak ve městě v bytě mám větší problém věšet prádlo na balkoně, protože bezohlední sousedi kouří a klepou popel z horního balkona na náš.

    Na podzim je spíše větší problém s tím, že má člověk zkřehlé ruce a nechce se mu jít věšet prádlo ven, takže je snazší je sušit doma v teple.

    OdpovědětVymazat