První pítko na zahradě

Tak máme na zahradě první provizorní pítko pro ptáky a hmyz. Koupili jsme obyčejnou misku pod květináč z pálené hlíny (celkem velkou, za 64 Kč) a přidali kamínky a kus dřeva, co byl na pozemku. Celé jsme to postavili na hromadu z kamení (jediné vyvýšené místo), nalili vodu a čekali. Ale nic se nedělo. 


Ptáci se možná teprve postupně osmělí, jakmile vyhodnotí, že na ně v hromadě kamení nečíhá kočka, zatím jsme tam ani jednoho neviděli. Ale hmyz jsem tam už čtvrtým dnem viděla, takže pítko funguje. Vodu dolíváme, jak tam jedeme, fotka je zrovna ze dne, kdy už voda docházela.

A proč je vlastně pítko v zahradě důležité? Ptáci i hmyz potřebují ke svému životu vodu jako my. Z lesů a cest jim mizí kaluže a drobné mokřady, ubývá přirozených míst, kde se mohou napít a v zahradách tomu není jinak. A tak žízniví ptáci na jaře uštipují pupeny rostlin, žíznivé vosy v létě okusují ovoce jako o život. Pítko je tedy rozhodně potřeba, zachráníte květy a plody a zároveň se pobavíte pohledem na žíznivé návštěvníky vaší zahrady.

A jak by mělo vypadat? Rozhodně nemůže být moc hluboké, ideálně by mělo mít pozvolný vstup, případně alespoň nějaké dřívko či větvičku jako výlez pro živočichy, kteří spadnou do vody. Stěny by neměly být kluzké a hladké. Když do pítka nasypete několik kamínků, které budou čouhat nad hladinu, bude se tam lépe pít hmyzu, například včelkám. Pítko by mělo být na přehledném, vyvýšeném místě.

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů