Trable s pařezem

Ne, nechci jej ani vypálit, ani zničit, ani odvézt, vlastně jej vůbec nemám na zahradě. A to je ten problém. Už jste se někdy pokoušeli sehnat pařez? Takový normální, pěkný, nejlépe s trochu viditelnými kořeny. Já jsem zatím zkoušela jen hledání na internetu, ale bezvýsledně. Každý se pařezů snaží zbavit, ale nikdo je neprodává.

A proč vlastně pařez chci? Je to úžasná praktická dekorace k jezírku, chci jej dát k hladině a kolem něj kapradiny. Jako bonus v něm (tedy v mrtvém, trouchnivějícím dřevu) budou spokojeně žít larvy tesaříků a nebo střevlíků, kteří si smlsnou na slimácích ještě než vylezou z půdy.


Pařezová zátiší jsou doslova pohádková. (Zdroj obrázků: http://www.lushome.com/http://www.maryahernartist.com/, http://carolynsshadegardens.com/ a http://www.bollea.com/)

Podívejte se na další obrázky, jak vypadají pařezová zátiší krásně:
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=191865
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=235939
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=160622
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=73055

Ideálně se pařezu bude dařit někde ve stínu a dobře mu dělat vlhko. Tedy skvělé využítí místa na zahradě, kde toho jinak moc neporoste. Krásně u něj vypadá mech (kde mech není přirozeně sám od sebe, lze vysazit krásné úrazníky, které se mu podobají), poházené jedlové šišky a kapradí.

Podívejte se na ty krásné budoucí obyvatele – tesaříky:

Krásné fotografie tesaříků fotografa Radomíra Jirsáka. (Zdroj obrázků: http://www.jirsaphoto.cz/, http://www.jirsaphoto.cz/)
Já se naštěstí svého pařezu nakonec dočkám. Můj táta se nabídl, že mi jeden doveze z mé rodné vesnice.

Obrázky pařezů:
* 85 Stumperies Recycling Wood and Creating Beautiful Garden Decorations, http://www.lushome.com/85-stumperies-recycling-wood-creating-beautiful-garden-decorations/140021
* Mary Ahern,Dicentra spectabilis, http://www.maryahernartist.com/art-blog/2008/05/01/dicentra-spectabilis/
* Carolyn @ Carolyns Shade Gardens, Miniature (& Small) Hostas, http://carolynsshadegardens.com/2011/05/09/miniature-small-hostas/
* Joni Shimabukuro, Woodland arrangement, http://www.bollea.com/woodland-arrangement-2

Obrázky tesaříků:
* Radomír Jirsák, Tesařík černošpičký (Stenurella melanura), http://www.jirsaphoto.cz/fotogalerie/hmyz-pavoukovci-a-plzi/brouci//644-tesarik-cernospicky-stenurella-melanura.html 
* Radomír Jirsák,Tesařík fialový (Callidium violaceum), http://www.jirsaphoto.cz/fotogalerie/hmyz-pavoukovci-a-plzi/brouci/635-tesarik-fialovy-callidium-violaceum.html

Sdílení:

3 komentářů

  1. chcete pařezy?? Já se zabývám jejich trháním tak stačí říct.Nic za ně nechci,ale musíte si je odvézt sami. Jsem z Hradce Králové.

    OdpovědětVymazat
  2. a nebo si vezměte hupcuk nebo traktor a silný řetěz a šup do lesa tam jich je,stačí si ho vyrvat.Já bych řekl že sehnat pařez zase takový problém není.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat