Vinná réva na kopci?

Tím kopcem myslím místo ve výšce cca 490 m n.m., což je místo, kde se obvykle vinná réva nepěstuje. Ale naše zahrada je krásně slunná, v podstatě jižní svah a navíc mám dobré zprávy, že někomu z vesnice réva roste, takže do toho rozhodně půjdu.

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/)
Na internetu jsem si našla zajímavou ovocnou školku, je totiž v 470 m n.m., takže pěstuje především odolné odrůdy a sazeničky od nich budou mít na zahradě větší šanci než sazenice ze slunné jižní Moravy. Jmenuje se Zdeněk Jedlička Ovocná školka pod Kostelíkem a na jejich stránkách toho moc nenajdete. Ale když jsem panu Jedličkovi napsala, hned mi poslal přehlednou tabulku všech odrůd s informacemi o velikosti hroznů, použití odrůdy (stolní či moštová), barvě, odolnosti proti mrazu, padlí a dalším věcem. A poradil mi i dobré modré odrůdy, prostě takhle má správný prodejce podle mne vypadat.

Révu plánuji nasadit do prostoru, blízko bylinkové spirály a blízko lehátka s levandulí. Ty oranžové tečky, to bude měsíček lékařský, prý révu chrání. Stejně jako šalvěj (ty dvě zelené tečky). Budu pak ležet na lehátku, všude bude vonět levandule a šťavnaté hrozny s mini bobulemi budou nadosah.

Už se na sazeničky těším, sice se, myslím, na jaře hůř uchytávají než na podzim, ale čekat do listopadu bych asi nevydržela. Jsem naprostý vinařský amatér a z toho, jak révu správně pěstovat, mi spíš jde hlava kolem. Zatím se prokousávám článkem, který jsem objevila právě na stránkách pana Jedličky a který byl minulý rok přílohou časopisu Zahrádkář:
 http://jedlickakladruby.wz.cz/resources/publikace_a_vystavy/publikace/knihovnicka/reva-knihovnicka.pdf.
Je tam spousta informací pro nadšence, kteří to zkusí s révou i v nevinařských oblastech. Na jednom z obrázků je réva obložená kameny – to mě zaujalo, kameny na pozemku ještě nějaké máme, takže proč je chytře nevyužít.

Obrázek pochází z publikace RÉVA v nevinařských oblastech, zdroj: http://jedlickakladruby.wz.cz/resources/publikace_a_vystavy/publikace/knihovnicka/reva-knihovnicka.pdf.

Sdílení:

2 komentářů

  1. ahoj,
    taky bych chtěla zasadit révu (k pergole, až bude postavená, jen tak pro zobání hlavně pro kluky), proto se už taky trochu dívám co a jak ... odkaz na pěstování révy od p. Jedličky je úžasný - dík za tip!!! jsem taky "zahradník" amatér :o), takže nemůžu poskytnout nějaké úžasné profi info, ale zajímavé informace a obrázky jsou i na těchto stránkách - http://vinarstvibukovsky.cz/vinarstvi-2/pestovani-revy/ ... tvoje stránky jsou opravdu bezva ... dík za ně, často se sem chodím dívat .. jsi ještě větší "blázen" :) než já a moc ti fandím
    mel

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi děkuji za pěkný komentář a také za šikovný odkaz. Přeji Ti, ať máte doma krásnou pergolu se spoustou dobrých hroznů.

    OdpovědětVymazat