Čtení na víkend – jedlé jarní rostliny

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/)
Už konečně začíná opravdu jaro. Nebude to trvat moc dlouho a zahrady, parky, lesy a louky se zazelenají a vyraší i spousta zajímavých jedlých planých rostlin pro zpestření jídelníčku. Pokud se do nich chcete s chutí pustit, buďte raději hodně opatrní, pořádně si z více zdrojů zjistěte, jestli se daná zelená rostlinka vážně dá jíst a pamatujte na to, že nic se nemá přehánět.

  • Web http://planerostliny.com/ je pěknou sbírkou různých receptů z planých rostlin, bohužel ne všechny autor opravdu vyzkoušel. Aktuálně není web již aktualizovaný.
  • Opravdovým gurmánům se budou líbit články pana Cuketky: Medvědí česnek, Kaprlata, Kousni si do jara!. O planých rostlinách psala i Klára z kopce: Smažený bez, Pampeliškový med, Kopřivové těstovinyKopřivová nádivka. Pár šikovných receptů je i v článku blogerky Věrušky a recept na jedlé květy najdete i v blogu Mlsná kočka.
  • Web o kvašení  má zatím jen článek o lopuchovém a pampeliškovém kořenu, ale předpokládám, že tam hned nějaké články od autorky přibudou, jakmile bude teď na jaře co kvasit.
  • Plané rostliny na našem talíři: http://www.svetekozahrad.cz/news_detail.php?news_id=12 a článek Květiny k snědku.
  • Na některých stránkách je teď odkazovaný i web s názvem Divoká kuchařka. Jedná se o výstup diplomové práce studentky Pavly Dudkové. A jak už to bývá, text je sepsaný spíše pro akademiky a ne pro obyčejné čtenáře. Když se ale prokoušete ne úplně přehledným menu, najdete seznam rostlin a na spodní straně stránky i stručný popis alespoň jednoho receptu. Hodně mi ale chybí fotky jídel a informace, jestli je třeba autorka zkoušela. Také buďte stále hodně opatrní, má tam například i recept z kostivalu, který už se delší dobu vůbec nedoporučuje vnitřně užívat kvůli podezření na karcinogenní účinky. Každopádně je dobré, že s takovou kuchařkou alespoň někdo začal.

Sdílení:

3 komentářů

  1. Díky za zajímavý článek. Na medvědí česnek se chystám příští týden. Všimla jsem si, že už se krásně zelená. Pěkný víkend Rija

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem objevila další zajímavý článek: http://www.potravinovezahrady.cz/jedle-trvalky-luzniho-lesa-a-jejich-vyuziti-v-kuchyni-i-na-zahradce/

    OdpovědětVymazat
  3. Z černého bezu si děláme "kosmatici": Květy ustřihnu s 1cm stopkou. Opláchnu. Těstíčko z vejce a mouky. Květ bezu namočím do těstíčka tak, aby byl celý obalen a smažím na oleji z obou stran. Chutná nám jen teplý. Za studena je pro nás příliš aromatický.

    OdpovědětVymazat