Zápichy a popisky na bylinky

Zatím jsem si do spirály vyrobila dočasné zápichy s označením bylinek a pokukuji se po nějakých hezkých "trvalých". Docela hezké zápichy do bylinek se dají koupit na Fler.cz, inspirujte se:

Vlevo je zápich od prodejce Macachaba, vpravo nahoře od prodejce Krásný domov a vpravo dole jsou křídové zápichy od prodejce Hany Home.
Já však s těmi kupovanými mám zásadní problém – jsou moc obecné. Poznám už totiž bazalku od meduňky či saturejky, ale bohužel nepoznám citronový tymián od toho kmínového a od té odrůdy Fredo či jiné. Takže potřebuji zápichy dostatečně velké, aby se na ně vešly kompletní názvy. A co se týká těch křídových zápichů, velmi se mi líbí, obdobné byly i v bylinkové zahradě ve Valticích. Jen si nejsem jistá, jestli se ta křída nesmyje.

Takže jsem začala pokukovat po návodech, z čeho všeho a jak se dají takové bylinkové zápichy doma vyrobit:

Z dřívek od nanuků. Tuto cestu jsem zatím volila já, než si vyrobím hezčí a jednotnější zápichy. Ani jsem nevěděla, že se ta dřívka dají i jednoduše koupit, například na Fler.cz, další hledejte pod názvem "špachtle". 
Moje nanukové zápichy jsou tvořeny dvěma dřívky, která jsem svázala dohromady do kříže pomocí různých zbytků provázků, nití či drátků.

Ze starých kolíčků na prádlo vzniknou půvabné bylinkové zápichy. Stačí přidat špejle namočené do oleje pro větší výdrž ve venkovních podmínkách.
Ze starých špuntů od lahví lze také vytvořit povedené zápichy. Stačí je zabodnout do kusu drátku nebo špejle a popsat nějakou vhodnou fixou pro venkovní použití. Dokonce se korkové zátky dají i koupit například zde.

(zdroj obrázků: http://pinterest.com/ a http://www.flickr.com/)

Z maličkých květináčků a silnějšího drátu můžete vytvořit pěkné "zvonkové" zápichy. Jeden takový malý květináček stojí kolem 5 Kč a pomalovat jej můžete vhodnými barvami na venkovní použití, které seženete ve výtvarných potřebách.
Rozbité kusy keramických květináčů se dají taky užitečně využít pro označení bylinek. Někde jsem četla, že prý vám v každém zahradnictví takové střepy dají, prý jich mají hodně. Osobně jsem to ale nikdy nezkoušela.

(zdroj obrázků: http://pinterest.com/ a http://www.etsy.com/)


Cihlové bylinkové spirále budou slušet popisky bylinek z minicihliček. Jedny takové šly ještě nedávno koupit od prodejce cihlářstvíčko, 50 kusů za cca 160 Kč. Možná, když byste prodejci napsali, ještě by nějaké měl, nebo by je opět dal do prodeje.
Z říčních oblázků či kamínků od moře si můžete jednoduše vytvořit půvabné popisky bylinek, stačí si ve výtvarných potřebách zajistit vhodný fix na venkovní použití.

(zdroj obrázku: http://www.thefrugalfemale.com/)


Ze seříznutých kousků větviček lze také vytvořit zápichy na bylinky. Ty na obrázku jsou potištěny tiskátky, hezké ale budou i fixem psané popisky.
Zajímavý nápad měl autor tohoto článku na http://www.homegrownfun.com/. Z kmene vánočního stromku a kovového drátu vytvořil půvabné dřevěné zápichy na bylinky.

(zdroj obrázků: http://www.homegrownfun.com/ a http://pinterest.com/)

Pěkný návod na výrobu domácích zápichů na bylinky je i v blogu Studi G Blog: http://www.studiogblog.com/

(zdroj obrázku: http://www.studiogblog.com/)
Pokud se budete chtít pustit do něčeho takto komplexnějšího, mohly by se vám hodit některé komponenty například od prodejců z Fler.cz:

Další obrázky pěkných zápichů na bylinky, které si člověk může vytvořit i sám doma, budu časem vkládat do nástěnky v Pinterestu: http://pinterest.com/zahrada/

Štítky:

Sdílení:

3 komentářů

  1. Vyčerpávající inspirace....cedulky zatím nemám a to už mi tu bují bylinky asi 4 roky...to by se vyplatili vysoké zápichy aby byli dobře vidět...ale inspirace krásné ani bych nevěděla který vybrat:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám zápichy jen na balkoně - ze špejle a čtvrtky olepené částečně washi páskou a částečně klasickou lepicí páskou. Rostlinstvo ze zahrady sepisuji do notýsku a s tím pak kroužím mezi záhony... Nic trvalejšího jsem nevymyslela:) Ale krásné fotky lákají...

    OdpovědětVymazat