Mini rašeliniště pro borůvky a brusinky

Od pěstování rostlin v kyselé půdě (tedy rašelině) knihy o ekozahradách odrazují. Já se nedivím, těžba rašeliny je docela nepěkná záležitost, neboť drancuje pěknou přírodu v horách. Vždycky si vzpomenu, jak pěkná jsou Mechová jezírka v Jeseníkách a je mi líto podobných míst, která padnou kvůli těžbě rašeliny do kupovaných substrátů.

Fotka pochází z oblasti u Mechového jezírka v Jeseníkách.
Jenže přes to všechno bych na zahradě jedno malé rašeliniště mít chtěla. S manželem chceme mít z okna obýváku výhled na dvě nebo tři jedličky, které si v prosinci vždy krásně nasvětlíme a ozdobíme.

V plánku máme vysněné tři jedličky a pod nimi a mezi nimi
borůvky, brusinky, mech nebo úrazníky.
A právě pod nimi bych si představovala několik keříků brusinek či klikvy, kanadské borůvky, mech a různé kusy dřeva, aby to vypadalo právě jako několik mých oblíbených míst v Jeseníkách. A možná se někdy poštěstí tam vypěstovat i nějaký ten hříbek alespoň na okrasu.


Když jsem sledovala videa Alys Fowler, tak v jednom z videí (Juicy Fruits, někdy kolem 6:30 minuty) se mi velmi líbil její nápad na pěstování kanadských borůvek. Sadila je totiž do staré zinkové vany, kterou měla postavenou na terase. A navíc je ještě měla podsazené jahodníky. Rostliny vyžadující kyselou půdu se nejlépe pěstují právě v různých velkých nádobách, kde nemusíte řešit problémy s promícháním normální a kyselé půdy.
Ukázka z videa Alys Fowler. Zatím jsou ve staré zinkové vaně vidět jen jahody, za chvíli tam ale zasadí právě i kanadské borůvky.
Chtěla bych, aby ale brusinky i borůvky vypadaly u těch jedlí co nejvíce přirozeně. Tak místo květináčů spíše použiju kaučukové jezírkové fólie a vytvořím taková mini jezírka naplněná rašelinou. Donedávna jsem si myslela, že to bude takový hodně experimentální teoretický pokus, ale naštěstí jsem narazila na velmi pěkný článek pana Pavla Chlouby, který už takové rašeliniště na zahradě vytvořil, podívejte se do článku Brusinka nebo klikva.

Podívejte se, jak půvabně takové rašeliniště s brusinkami či klikvami vypadá, toto je obrázek pana Pavla Chlouby z článku Brusinka nebo klikva.
Budu postupovat obdobně, jak popisuje on. Asi budu muset také rašelinu (tu kyselou, bez příměsí, tedy ne substrát, kde se kyselost upravuje) jako takovou stejně koupit. Abych alespoň trochu zmírnila dopad mého rozmaru na přírodu, schovávám si na zahradu na jednu hromadu jehličí z vánočních stromků. Jehličí jako takové okyseluje půdu a proto se mi skvěle hodí právě do plánovaného rašeliniště, namísto abych jej jen dala do kompostu. Čím více jehličí si nashromáždím, tím méně cenné rašeliny budu muset použít, navíc budu mít místo, kterému každoroční dosypávání jehličí nejspíše velmi prospěje. V článku o kanadských borůvkách dokonce autor doporučuje přimíchat i jehličnaté piliny, takže možná je přidám, pokud se mi podaří větve a kmen z vánočního stromečku do podoby pilin u dědy v dílně dostat.
A co si do rašeliniště tedy zasadím? 

Sice ty kanadské nikdy nedosáhnou kvalit těch opravdových lesních borůvek, ale je to alespoň další dobrá jedlá věc na zahradě. Já bych vlastně nejraději pěstovala na zahradě ty původní lesní, ale podle všeho to asi nejde, jen nevím proč. Minimálně nikdo neprodává jejich sazenice.

Ráda bych potom moje minirašeliniště ještě doplnila mechem rašeliníkem, jako má právě pan Chlouba, ale zatím nevím, kde budu shánět jeho sazenice, nejspíše v potřebách pro teraristy a pěstitele masožravek. Na jiné kyselinomilné rostliny, jako jsou rododendrony, azalky, pěnišníky, vřesy, čimišníky mne člověk neužije, mám raději okrasné květiny, kterým stačí normální zahradní půda.

Několik dalších informací o rašelině, substrátech a kyselém jehličí:
http://priroda-zahrada.cz/clanek/pestovani-bez-raseliny
http://priroda-zahrada.cz/clanek/zahradnicky-substrat-bez-raseliny
http://www.kompostuj.cz/index.php?id=162&backPID=107&tx_faq_faq=158

Sdílení:

5 komentářů

  1. Dobrý den Jitko,
    úplně náhodou jsem se dostal k tomuto článku. Mimochodem moc děkuji za milou zmínku směrem ke mně. Ale nepíšu kvůli tomu, ale kvůli rašelině, která se stává předmětem sporu mezi příznivci tzv. přírodních zahrad a zahrad běžných. Bylo by to na velké povídání, které se sem nehodí, ale ve zkratce si myslím, že většina zahrádkářů by se klidně mohla vydat zlatou střední cestou. Na pěstování některých rostlin se v zahradě bez rašeliny prostě neobejdeme. Striktní zakazování rašeliny vnímám jako velké pokrytectví - a netajím se tím. Navštívil jsem několik přírodních zahrad (i certifikovaných), kde sice nebyla rašelina, ale množství plastů - často i velmi nevhodně použitých, nebo velké hromady nepořádku - a to průmyslové povahy. A to všechno je OK. I to je pokrytectví, o tom nepochybuji, protože ekologicky negativní stopa je mnohem závažnější, než z použité rašeliny, která se použije účelně. Bohužel i v přírodních zahradách hrají velkou roli peníze, které přicházejí z grantů a různých projektů. O zlaté střední cestě mluvím proto, abychom si všichni uvědomili sílu vlastního rozumu a nenechali se strhnout myšlenkou, která sice působí hezky, ale není tak průzračně čistá, jak na první dojem vypadá.

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi děkuji za pěkný komentář k tématu rašeliny. Když jsem se pustila do "ekozahradničení" a do tématu přírodních zahrad, přebírala jsem radikální názory (i co se týká např. řezu stromů apod.), ale postupem času právě i díky komentářům a článkům zahradníků a odborníků na pěstování rostlin obecně jsem také zjistila, že není vše jen černobílé. Rašeliniště, především ta v Jeseníkách, která navštěvuji každý rok, mám opravdu ráda a přiznávám, že mne rozesmutní, když pak v obchodech vidím substrát na středozemní bylinky, který rašelinu obsahuje a u kterého ještě museli přimíchávat další přísady, aby upravili pH, a přitom lze bylinky vypěstovat i bez rašeliny. Ale borůvky, brusinky, hortenzie a další rostliny bez rašeliny člověk nevypěstuje. A tvářit se potom, že borůvky plnohodnotně nahradí zimolez kamčatský, to považuji od některých zahradníků a návrhářů zahrad za hloupé.

    K tématu certifikovaných zahrad mám trochu podobný názor. Byly doby, kdy jsem si říkala, že si časem požádám o tu plaketku "Přírodní zahrada". Je to celkem milý nápad, jak na přírodní zahradničení upozornit lidi ve svém okolí. Ale pak jsem viděla pár obrázků z takových zahrad v časopise Zahrada v obrazech, a nepřišly mi vždy až tak plně "přírodní". A když jsem se dívala na podmínky certifikace (http://www.veronica.cz/?id=465), zjistila jsem, že jakmile si v zahradě udělám tady to vysněné rašeliniště a ještě zasadím před dům do stínu pár hortenzií, protože se velmi líbí manželovi, tak na ni ani nemám nárok :-) A třeba o používání plastových folií a neekologických materiálů tam žádné kritérium není, stejně jako o závlahových systémech z pitné vody, mulčování kupovanou mulčovací kůrou ze stromů nebo pěstování plnokvětých či moderně vyšlechtěných květin bez pylu a nektaru, ze kterého včely nic mít nebudou. A bylo by toho více, co by se dalo nebo nedalo nějakým způsobem zahrnout do hodnocení. Každopádně svoji zahradu považuji svým způsobem za přírodní, i když certifikaci mít nebude a budu tam pěstovat kanadské borůvky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, líbí se mi Váš citlivý a zároveň racionální přístup k zahradě. Dostala jsem darem sazenice borůvek a sama teď stojím před rozhodnutím, jak je budu pěstovat. Pokud tedy přimhouřím obě oči nad sadbou do rašeliny, jak řešit jejich každoroční několikerou potřebu je hnojit speciálními průmyslovými hnojivy? Snažím se najít nějakou alternativu, ale informací je mnoho a já se v nich ztrácím. Zcela nevědecky bych chtěla zkusit vždy dvakrát do roka zamulčovat lesní hrabankou, nebo pilinami, které smíchám s kompostem. Myslíte, že je takováto ,,péče" dlouhodobě možná? Velice děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teprve budu zkoumat, jak přihnojovat kanadské borůvky přírodně, mám je zatím jen prvním rokem. Ale paní Hanka Sekulová ve své knize Darujme si zdraví z vlastní zahrady píše o tom, že jí to takto funguje už roky a borůvky krásně plodí. Půjčila jsem teď knihu známým, takže nemůžu nalistovat přesně tu stránku a podívat se, jestli kromě hrabanky a kompostu dává i něco jiného, ale až to půjde, tak kdyžtak napíšu. Nebo kdybyste byla v knihkupectví a knihou listovala, tak ten její návod je někde na straně 171 a 172.

      Vymazat
    2. Moc Vám děkuji za bleskovou odpověď. Do knížky se podívám. Už ji mám půjčenou z knihovny .)

      Vymazat