Trendy v zahradničení?

Se studeným listopadovým počasím trávím více času také u internetu a občas hledám zajímavosti o zahradách. Kam se podíváte vy, když chcete vidět nové směry a trendy v zahradničení? Do katalogů velkých firem, abyste zjistili, jaký vyšlechtili nový druh tříbarevného tulipánu? Nebo na RHS Chelsea Flower Show, ze které mnozí blogeři čerpají inspiraci pro články ještě pěkně dlouho po tom, co skončí, a vysvětlují pointy a myšlenky nádherných zahrad, které tam byly k vidění? Já obvykle sleduji příspěvky na TED.com, především ty s českými titulky, protože právě tento server je plný myšlenek a nápadů, které teprve postupně "dostanou" svět.

1) Máte zeleninovou zahrádku? Jestli ano, možná vás ani nenapadlo, že vlastně zahraňujete svět. Roger Doiron v roce 2011 ve svém příspěvku o zahradním spiknutí (je pouze v angličtině) představil báječnou ideu, jak pouhým předěláním části svého pěstěného trávníku na zeleninovou zahrádku zachraňujete svět, ale i sebe samotné. A trend pěstování vlastního jídla je už vidět jak v USA, Anglii, tak trochu i u nás, kdy já osobně znám i mladé lidi, kteří chtějí mít zahrádku a pěstovat si jídlo, nebo mladé páry v bytech, které na balkoně pěstují bylinky na vaření i rajčata a jahody.

Obrázek z přednášky pana Doirona aneb ukázka jeho vlastního zahradního pokusu. (Zdroj obrázku: http://www.ted.com/talks/roger_doiron_my_subversive_garden_plot.html)

2) Dalším zajímavým trendem je zahradničení všude, kde to jde. Především tedy pěstování jídla, zakládání zeleninových zahrádek mezi jízdnímu pruhy i podél cest. Velmi emotivně o tom hovořil zajímavý chlápek jménem Ron Finley ve svém příspěvku Guerillové zahradničení v Jižním centru Los Angeles. Pěstování vlastního jídla je vlastně taková malá revoluce, odboj proti společnosti a přitom úžasná cesta, jak ovlivnit své okolí, své děti, své zdraví. Stephen Ritz zase ve svém příspěvku Zelený učitel v jižním Bronxu představil doslova smršť nápadů a tipů, jak pomocí zahradničení vrátit naději odepsaným dětem a špatným čtvrtím ve městech.
Ale asi nejvíce se mi líbil příspěvek Krajina k nakousnutí angličanky Pam Warhurst. Možná už jste slyšeli o pěstování jídla v ulicích Todmordenu a pokud ne, tak doporučuji video ke shlédnutí. Pěstují jídlo vedle chodníků, před policejní stanicí, pěstují krásné rostliny v zapomenutých zákoutích města. Vytrhali pichlavé rostliny, které byly vysázené všude kolem místní nemocnice, a místo nich vysázeli ovocné stromky, bylinky a zeleninu, stejně tak osázeli i okolí domova důchodců. Mají tam i "zelenou stezku k nakousnutí", která lidi provádí městem, kolem obchůdků, vrácí městu život. Dokonce pomocí "pěstování jídla" vlastně i podpořili místní ekonomiku.

Horní obrázky jsou z videa Rona Finleyho, spodní z videa Pam Warhurst.
3) Proč v boji proti škůdcům používat chemikálie, když příroda vymyslela něco mnohem lepšího? Hmyzí predátory!  Navíc u nich nehrozí rezistence jako u chemikálií a pesticidů. Poukazuje na to pan Shimon Steinberg ve tři roky starém příspěvku Přirozená ochrana proti škůdcům... pomocí hmyzu! plném obrázků hmyzu. I u nás už je firma (Biocont), která tyto predátory prodává.

4) Jak lze zahradničit a pěstovat si vlastní jídlo v bytech ve městech? Třeba pomocí hydroponie a systému, který ve svém příspěvku Zahrádka v mém bytě představila Britta Riley. Ukazuje, jak pomocí moderních technologií začít doma pěstovat jahody, rajčata či saláty u jednoho velkého okna a jak s pomocí dobrovolníků a otevřenosti toho systému to může dělat v podstatě kdokoliv.

Snad jsem vás alespoň trochu inspirovala zajímavostmi z oblasti zahradničení a pěstování rostlin k jídlu.

Sdílení:

0 komentářů