Co s vánočním stromečkem?

Jakmile si člověk pořídí zahradu, leccos se změní. Například vánoční stromeček už neprotahujeme s manželem úzkými balkonovými dveřmi, abychom jej ponechali svému osudu u kontejnerů mezi paneláky. Teď na něj koukám jako na užitečný poklad do zahrady a trávím víkendové dopoledne pečlivým stříháním větviček a smetáním opadaného jehličí z koberce. Ani adventní věnec už neházím do koše jen tak, ale pečlivě odmotávám drátek či provázek a větvičky putují do pytle na převoz na zahradu. Už mi to přijde stejně přirozené, jako samotné odstrojení stromku a uložení vánočních ozdob do krabic.

Vysloužilé vánoční stromečky mi věnovali i sousedé.

Opadané jehličí – je ideální do vřesoviště nebo rašeliniště, pokud nějaké máte, nebo ke kanadským borůvkám do květináče. Můžete je zkusit přidat přímo a nebo si založit "jehličnatý kompost" z jehličí a trochy kyselé půdy. Jehličí také můžete přidat i pod vaše jehličnaté stromy na zahradě a vytvořit tak hezký lesní koutek. Dobře mu bude i v hadníku. Někde se doporučuje jím mulčovat záhony s cibulovinami, ale také hortenzie, magnolie, bobkovišně. Do klasického kompostu také můžete jehličí dát, ale počítejte s tím, že vám jej trochu okyselí.
Suché tenké větvičky – vážně si dávám práci s tím, abych suchý vánoční stromeček ostříhala. Ze těchto skvěle vysušených větviček, často s pryskyřicí, lze vyrábět pěkné "podpalovací balíčky" do krbu, kamen, pro gril i ohýnek na letní opékání špekáčků. Přidat můžete i suché šišky, které sloužily jako pěkné dekorace. Ještě tyto balíčky ale nemám osobně vyzkoušené.
Pár větviček lze také použít na výrobu hmyzích domečků a dobře jim bude i v hadníku.

Malé větvičky lze použít na výrobu podpalovacích balíčků, že vypadají docela hezky? Ještě je ale nemám vyzkoušené. (Zdroj obrázku: http://www.apartmenttherapy.com/)
Větší větve – ty se hodí pro budování hadníku nebo snad i do základu vyvýšených záhonů.

Jedlové větvičky, na kterých ještě drží jehličí – ty používám na zakrytí záhonů jahod na zimu. Pokud jehličí postupně opadá, tak by to jahodám nemělo vadit.

Třísky, které zbyly z hoblování kmene, aby se vešel do stojanu – ty si schovávám na výrobu hmyzích domečků

Kmen stromku – nasekaný na menší polínka a uskladněný v suchu se určitě bude hodit na letní ohýnky pro opékání špekáčků nebo do zahradního krbu. Někteří si postupně z kmenů vánočních stromků sestavili na zahradě kompostér. Také se kmen může hodit jako základní kůl nebo držák hmyzího domečku či ptačí budky.

Poslední zajímavý tip, co lze udělat s větvičkami z vánočního stromku či výzdoby domu, nejspíše potěší hloubavé umělecké duše. Lze z nich totiž v zasněženém lese (hmm, ten je teď těžko k mání) vytvářet půvabné živé umění, které se nakonec samo rozloží (pokud jste nezapomněli na nějaký ten háček, nebo na větvičkách nezůstalo "stříbro"), však se podívejte na následující obrázek. Milé, že?

Půvabné umění. (Zdroj obrázku: http://www.pinterest.com/)

Máte ještě nějaký tip, jak lze zužitkovat po Vánocích vánoční stromečky? Napište mi jej do diskuse. 

Sdílení:

0 komentářů