Rybí kosti do zahrady

Při čtení knihy pana Plobergera mne zaujal jeden tip – nemáme prý vyhazovat rybí kosti. Jsou skvělým zdrojem fosforu a dusíku, takže patří do půdy k podpoře růstu a kvetení rostlin. Jenže v knize už k tomuto zajímavému tématu nebylo nic více, než jen usměvavý autor knihy s ukázkovou rybí kostí v ruce.
Pan Karl Ploberger se svou rybí kostí, obrázek pochází z knihy Zahrada inteligentně a líně měsíc po měsíci.
Mně ale vrtalo hlavou, jak to vlastně prakticky udělat? Vhodit zbytky vánoční ryby na kompost? To bych se bála, že se o to poperou toulavé kočky, nebo se na zahradu nastěhují potkani a myši. A navíc by se pak s kompostem mohlo špatně manipulovat kvůli bodavým kostičkám. Skladovat kosti doma? To mi taky nepřipadalo moc schůdné, vždyť koš s rybími zbytky je cítit téměř okamžitě. Naši předci znali řešení alespoň pro rybí kosti ze štědrovečerní večeře. Na vesnicích se stalo tradičním zvykem zakopat na Štědrý večer tento fosforem oplývající "odpad" ke kořenům ovocných stromů, aby stromy následující rok dobře plodily. Někdy si říkám, jak na takové tipy naši předkové mohli přijít.  
A tak jsem napsala dotaz do poradny Ekologického institutu Veronica. Hned mi odepsala paní doktorka Helena Vlašínová, autorka knihy "Zdravá zahrada", která se v ekozahradách a přírodním zahradničení vyzná. A nabídla spoustu zajímavých tipů na domácí zpracování rybích kostí pro zahradu, však se do odpovědi podívejte. 
Kde nejlépe na zahradě rybí kosti užijete? Kromě ovocných stromů, ke kterým je zahrabávali už naši předci, potřebují hodně fosforu především rajčata, papriky, kopr, mrkev, hrách, fazole a také jahody. A líbit se samozřejmě fosfor bude i všem květinám, od kterých očekáváme bohaté kvetení. Protože rajčata spíše pěstuji v nádobě na balkoně, přemýšlím, že zkusím rybí kosti místo skladování zapravit přímo do hlíny, která k rajčatům potom půjde, tam by snad taky nemusely smrdět nebo dělat jiné potíže. No, uvidím. Samozřejmě obchody jsou plné hnojiv s fosforem, a to i těch přírodních nebo trochu přírodnějších. Dá se sehnat guano (což je trus nějakých netopýrů), kostní moučka i granulované zkvašené slepičince (ty používaly už "naše babičky", aby jim krásně kvetly letničky v truhlíkách na oknech). A já nevylučuji, že si je stejně nakonec pro jednoduchost nekoupím. Ale myslím si, že je šikovné minimálně trik s rybími kostmi vyzkoušet a nebo o něm alespoň vědět, to až člověk nebude mít třeba peněz nazbyt a přitom bude chtít vypěstovat náročnou zeleninu, jakou jsou rajčata.

Další informace o fosforu pro rostliny:
http://www.veronica.cz/index.php?id=12&i=422
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nedostatek_fosforu_u_rostlin
http://www.potravinovezahrady.cz/jak-deficity-mineralu-limituji-vas-uspech-na-zahrade/

Sdílení:

1 komentářů

  1. ...moc ráda sem chodím:) získávám informace a kupuju pak knihy:) sice jsem ve stádiu intenzivního přání si nalezení pozemku( už rok chjo) a sbírání info, jak postavit domek,ale dělám to hlavně,abych měla kousek Země, kterýmu dám láskyplnou svobodu jak to nejlíp budu umět:) děkuju za ty knihy, díky vám si je vybírám znáz:) Káťa

    OdpovědětVymazat