A co jezírko ve stínu?

Vím, že jednou se z našeho hezkého jezírka stane taková stinná tajemná kaluž. To, až se rozroste buk, který jsme zasadili poblíž a živý plot. A tak mne napadlo se podívat, jak moc se jezírko změní a jaké rostliny vlastně snáší stín s nohama ve vodě. Viděla jsem totiž různé obrázky, že i stinná osázená jezírka existují.
Krásné jezírko schované v zeleni ve stínu, obrázek pochází z blogu paní Jennifer s názvem Three Dogs in a Garden (zdroj obrázku: http://threedogsinagarden.blogspot.cz/)
Například taková:
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=58633
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=77528

Samozřejmě prodejci jezírek a jezerních rostlin od umístění jezírek do stínu odrazují, přece jen většina krásných kvetoucích vodních rostlin vyžaduje plné slunce. U ostatních rostlin se uvádí maximálně polostín. Pár, u kterých byla v nějakých článcích a diskusích uvedená i možnost umístění ve stínu, popisuji níže.

Pobřežní zóna (0–10 cm vody):
  • Kosatec různobarevný (Iris versicolor) – k mému překvapení by měl stín zvládat i krásný fialový kosatec. I kdyby nekvetl, tak jeho listy vypadají jako pěkné rákosí. Zvládne ponoření až do 20 cm.
  • Vrbina penízková (Lysimachia nummularia) – tato nízká plazivá rostlinka by měla krásně překrýt například nepěkné kraje plastového jezírka, tvoří hezké zelené "koberce". Někdy se uvádí, že ve stínu nemusí vykvést (má drobné žluté kvítky).
  • Přeslička říční (Equisetum fluviatile) – podle některých článků by měla stín zvládat, tvoří takové hezké vysoké "rákosí".
  • Ďáblík bahenní (Calla palustris) – nenáročná "vodní kala" s čistými hezkými bílými květy je rozhodně ozdobou stinných jezírek. Jen je potřeba si na ni dávat pozor, neboť je velmi jedovatá, při manipulaci a dotyku hrozí i kožní vyrážky, navíc jedovaté červené bobule, které plodí, mohou lákat děti.
  • Ostřice převislá (Carex pendula) – mohutná až metr a půl vysoká travina by měla dobře snášet stín. Hodí se do zadních partií jezírka jako vysoká zeleň.
  • Puškvorec obecný (Acorus calamus) - mohutné až 1,5 metru vysoké zelené "rákosí". Svým oddenkem spotřebovává hodně živin a v podstatě tak čistí jezírko a vodu v něm zásobuje kyslíkem. Měl by silně aromaticky vonět, ale jeho vůni si nepamatuji, byť jej doma dědeček kvůli jeho léčivým vlastnostem pěstoval. Část článků tvrdí, že ve stínu určitě neporoste, další zase, že stín vyhledává. Z domu si pamatuji, že ve stínu dědovi rostl, takže stinné podmínky asi zvládá.
Dokonce se dají najít i kvetoucí rostliny do stinného jezírka: kosatec různobarevný a jedovatý ďáblík bahenní. (Zdroj obrázků: http://commons.wikimedia.org/ a http://commons.wikimedia.org/)
Hlubší voda (10–40 cm vody):
  • Marsilka čtyřlistá (Marsilea quadrifolia) – krásné vodní čtyřlístky můžete pěstovat až do 1 metru vodní hladiny, díky oddenku si místo k zakořenění najdou. Měla by být na pěstování hodně nenáročná a v podstatě jde druhově o vodní kapradinu.
  • Žabník jitrocelový (Alisma plantago-aqatica) - této nenáročné jedovaté rostlince se přezdívá "vodní jitrocel" kvůli tvaru listů. Kvete miniaturními bílými květy. Listy jsou celkem nízké, ale tenký stonek s květy může být až metr vysoký.
Ponořené nebo plovoucí rostliny:
  • Růžkatec ponořený (Ceratophyllum demersum) nebo růžkatec potopený (Ceratophyllum submersum) – růžkatce jsou oblíbené rostlinky akvaristů, ale mohou pěkně růst i v jezírku. Na zimu hynou a pak znovu obrůstají. Někdy jsou označovány i za plevel, má spíše raději polostín, ale měl by nakonec zvládat i stín.
  • Řečanka (Najas guadalupensis) – je nenáročná zelená ponořená rostlina, někdy je trochu dohněda.
  • Voďanka žabí (Hydrocharis morsus-ranae) – nenáročná plovoucí rostlina, která má pěkné "leknínovité" listy. Kvete malými půvabnými bílými kvítky. 
  • Okřehek menší (Lemna minor) – je vlastně zelený plovoucí "plevel", který dokáže svými velmi drobounkými trojlístky pokrýt vodní hladinu, také se mu říká "žabinec" a ve stínu roste bez problémů.
Stinné jezírko vám také může pokrýt koberec hezkých čtyřlístků marsilky a nebo drobných lístků a květů voďanky. (Zdroj obrázků: http://commons.wikimedia.org/ a http://hu.wikipedia.org/)

Rostliny pro stinné okolí jezírka:

  • Stinnému jezírku budou samozřejmě slušet kapradiny, pařezy a mech.
  • Z okrasných rostlin jsou velmi oblíbené bohyšky (Hosta), arálie srdčité (Aralia cordata), hezké růžovofialově kvetoucí bergénie srdčitolisté (Bergenia cordifolia). 
  • Tmavé kouty prozáří nízký kobercový žlutozelený hvězdnatec zubatý (Hacquetia epipactis) nebo vysoké klasnaté barevné květy čechrav (Astilbe). 
  • Pomněnky jako takové ve stínu moc rády nerostou, ale můžete místo nich pěstovat větší keřovitý pomněnkovec (Brunnera macrophylla).
  • Z léčivých rostliny se do stínu k jezírku budou hodit hluchavky (Amium) a druh kontryhelu, kterému se líbí ve stínu – Alchemilla erythropoda.


S trochou snahy a péče lze ve stínu u jezírka pěstovat i pěkné kvetoucí rostliny, jakou je například pomněnkovec, hvězdnatec, bergénie či čechrava a hosta. (Zdroje obrázků: http://commons.wikimedia.org/http://www.kul.pl/http://www.sharkan.net/ a http://innovativehort.com/)

Takže mám nakonec slušnou šanci mít i ve stínu krásné osázené jezírko, stačí je sehna ty pravé rostliny.

Sdílení:

3 komentářů

  1. Pěkný přehled, určitě z toho něco použiju, taky budeme mít bažinku ne příliš na slunci. A taky blatouch je prý stínomilný! Hezký den :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní typy! Mnohokrát děkuji! Planuji s vystavbou jezirka (v polostínu/stínu) již zanedlouho! Konečně jsem našel ten pravý přehled o rostlinách, které v tomto ohledu budu moci použít. Děkuji za mě obdiv a velky palec nahoru ;) doporučím to i dále :) S pozdravem Pavel Jindra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, mám moc radost, že Vám moje tipy pomohly.

      Vymazat