O knize Zahrádka v květináči

Tuhle knížku jsem poprvé objevila na blogu její autorky (http://www.zahradamebavi.cz/) a protože se mi líbil blog, usoudila jsem, že by mohlo jít o zajímavé doplnění mé knihovničky. Ze zběžného popisu knihy jsem si ale myslela, že půjde "jen" o nafocené kompozice rostlin na balkony a terasy a ani mne nenapadlo, že v takové malé knize toho může být vlastně mnohem víc.
A proč si vlastně kupuji knihu, která popisuje pěstování rostlin na balkonech, když mám k dispozici celou zahradu? Protože jsem si už teď, v malém bytě v paneláku, zvykla plně využívat slunný balkon na pěstování bylinek na vaření, rajčat do salátů a jahod na mlsání. A hodlám v tom pokračovat, až jednou budeme mít náš domek a u něj velkou terasu. Třeba takové bazalce péče v samozavlažovacím květináči vysloveně svědčí, přenosný rozmarýn a vavřín na zahradu nemůžou a rajčata v nádobě pod střechou taky prospívají lépe než v záhonu. 
Autorka rozdělila knihu do tří částí: Tipy a rady, Zahrádky a Profily rostlin. Rady se netýkají jen obligátního "jakou nádobu použít" a "kde koupit hlínu a sazenice", jak jsem to viděla v mnohých zahraničních knihách. Spíše v nich zjistíte praktičtější a zajímavější informace, například rozdíl mezi mrazuvzdorností a zimuvzdorností rostlin, nevýhody kupovaných bylin ze supermarketů či zásady zahradničení s dětmi. Nechybí ani pár ekologických tipů, či informace, které rostliny mají repelentní účinky a co se dá pěstovat na severně orientovaném balkoně. 

Jednotlivé zahrádky jsou pěkně nafocené, vpravo dobře popsané, v čem je jejich kouzlo a nechybí zajímavý tip v rámečku.
Největší část knihy zabírají "zahrádky", tedy kompozice několika rostlin, které se k sobě hodí a nejlépe je spojuje i něco více než jen design. Například ze zahrádky Francouzská inspirace vykouzlíte bouquet garni do polévek, ze zahrádky Citrusová zase pro změnu zajímavou osvěžující koupel a ze zahrádky Do vázy několik pěkných kytic na sváteční stůl. Zaujala mne i dětská zahrádka Na hraní, zahrádky Pro alergiky, zahrádka Do stínu či zahrádka Horská stráň. Nikdy by mě nenapadlo si třeba na balkoně vysadit celou Letní louku a v perných červencových dnech si ji užívat na židličce s ledovým čajem v ruce. Nebo si přilákat na balkon motýly či vytvořit malou vodní zahrádku. 

Zahrádka Horská stráň se mi hodně líbila. Navíc autorka myslela i na to, aby čtenář mohl jednotlivé rostliny sehnat a sestavila ji z těch, které jsou bez problémů k dostání v zahradnictví.
Třetí část knihy obsahuje profily jednotlivých rostlin seřazené podle abecedy. U každé z nich je přehledně popsané, zda na balkoně přežije, nebo se počítá s jejím zazimováním či je nutné ji každý rok set či sázet znovu. A ocenila jsem, že autorka našla ke každé rostlince nějakou zajímavost – věděli jste například to, že pokud hodíte svazek brutnáku lékařského do plamene, obsah dusičnanu draselného způsobí roje drobných jisker jako při malém ohňostroji?

Třetí část knihy obsahuje přehledné profily rostlin,
které byly v zahrádkách použity.
Kniha mne rozhodně překvapila a nadchla. Ráda se k ní budu vracet a vždycky tam najdu něco zajímavého, tak jako například v knize pana Svobody, takže si zaslouží své místo v mojí knihovničce. Pro zahradníky, kteří se musí spokojit jen s balkonem, je to ideální inspirace a studnice nápadů. Potěšila mne i naprostou drobností, jakou jsou dvě provázkové záložky.

Štítky:

Sdílení:

3 komentářů

  1. Dobrý den Jitko,
    děkuji za Vaší recenzi - jsem opravdu ráda, že se Vám knížka líbí. Strávila jsem při její přípravě dvě bezva sezony.
    Váš blog čtu se zájmem pravidelně už delší dobu (tak jsem taky recenzi objevila) a musím říct, že je v něm plno inspirace (doteď mám třeba schovaný váš příspěvek o levandulích) a texty jsou precizně zpracované.
    Mějte se moc fajn a ať Vám zahrada dělá radost,
    Anita (Blahušová)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip na pěknou knihu, před chvílí jsem si ji objednala. Mám sice velkou zahradu, ale u domu pěstuji dost kytek v nádobách, tak budu ráda, že načerpám nové nápady.
    Zdravím, Věra

    OdpovědětVymazat
  3. Taky děkuji za tip a za celý váš blog. Čtu vše a s nadšením :)

    OdpovědětVymazat