Zahradní zábava a hry v dešti pro děti

Nevím, jak vy, ale já si jako malá dokázala užít i to, že jsem zmokla. Především na jaře, kdy jsou deštíky někdy i docela příjemné – v pláštěnce, gumácích a adekvátním oblečení. Zahrada byla v dešti a po dešti vždycky úplně jiná, jinak vypadala, jinak voněla. A když přišel silný liják, mohla jsem se schovat v mém zahradním "domečku" (stará kůlna na dřevo v zahradě) a poslouchat to bubnování deště o starou stříšku a snít.
Myslím, že je škoda o toto děti ochudit a nepustit je v dešti ven. Naopak, i v dešti se dá užít nějaká ta zábava, především na zahradě. Jen myslete na vhodné oblečení, obutí a nechoďte s dětmi na zahradu v bouřce.

Kreslení deštěm
Na blogu http://littlepageturners.blogspot.cz/ jsem našla báječný umělecký nápad. Na velké tvrdé papíry autorka nanesla s dětmi po kapkách potravinářské barvy. Pak je stačilo vynést na terasu a nechat déšť, aby z nich vytvořil dokonalé umělecké dílo, vhodné k usušení a zarámování.
Jak se stát umělcem díky dešti. Zdroj obrázku a návod na stránce:  http://littlepageturners.blogspot.cz/.
Sbírka žížal
Pokud se schyluje k dešti (když máte chytré mobily, poví vám to Aladin), můžete s dětmi nachystat domeček pro žížaly z toho, co najdete na zahradě. Pěkný návod je v blogu http://www.happylittlemesses.com/. No a když začne pršet, pošlete děti (adekvátně oblečené) do zahrady hledat žížaly do jejich nového příbytku. Jen je potom, co se jich děti nabaží, nezapomeňte vrátit zpět na zahradu.
Domeček a jeho nedobrovolní obyvatelé. (Zdroj obrázků: http://www.happylittlemesses.com/ a http://www.sunhatsandwellieboots.com/)
Barevné práškové bomby
Další aktivita opět začíná doma – přípravou barevných bomb z mouky, práškových barev, papírového ubrousku a provázku. Návod je na blogu: http://neverlandarling.blogspot.co.uk/. A ta zábavnější část následuje venku na terase, chodníku či jiné zpevněné ploše, na kterou lze bomby házet. Pokud děti zvolí dobrý úhel, vzniknou krásné barevné "komety", které postupně déšť smyje.
Návod na barevné práškové bomby je na blogu http://neverlandarling.blogspot.co.uk/ (a z něj také pochází tyto obrázky).
Skákání přes kaluže
Kaluže děti přitahují jako magnet, doslova. Ve správném oblečení a obutí toho ale můžete využít pro dokonalou zábavu do deště a po dešti. Jen už asi není moc zahrad a dvorů, kde by v dnešní době byly opravdové pořádné kaluže (vše je krásně rovné, zpevněné, odvodněné).
Tyto krásné obrázky dětí v kalužích jsou z článků: http://innerchildfun.com/ a http://www.muminthemadhouse.com/.

Jízda za mokra 
Kdo nezmokl někdy v létě na kole, ten asi nepochopí, v jakou zábavu se může jízda bez blatníků zvrhnout (po tom, co už odevzdaně a smířeně rezignujete na to, že máte bláto v puse, nose a až za ušima a přes vodu v očích skoro nevidíte na cestu ;-) ). Ale děti to baví, takže déšť na zahradě je ideální doba pro vytažení odrážedel, tříkolek a malých kol. Ať se učí malou dětskou "školu smyku" či jízdu v bahnitém terénu (a snad nezničí celou zahradu).

Tento krásný obrázek pochází z článku http://www.happylittlemesses.com/ride-on-toys-and-rain/.
Procházka v dešti
S deštníkem a nebo i bez něj se můžete jít podívat do zahrady. Především pro malé děti může být zajímavé, že zahrada vypadá jinak. Mohou sledovat, kde je sucho a kde mokro, které květiny schovaly své květy a jaká kolečka dělají kapky na zahradním jezírku. A když jde o teplý letní deštík, tak můžete soutěžit, kdo dokáže chytat kapky deště na jazyk a kolik jich za minutu pochytá. Při větším dešti mohou děti soutěžit s kyblíky v tom, kdo pochytá nejvíce kapek a změřit je pak v kuchyňské odměrce.
A pokud se déšť chýlí ke konci a vysvítá slunce, můžete jít se s dětmi podívat, zda uvidí duhu a nebo hledat žabky u jezírka.

A když je po dešti...


Hrátky s blátem
Následující obrázky nejsou pro pořádkumilovné a čistotou a hygienou posedlé rodiče. Všichni ostatní mohou s klidem pustit děti po dešti na zahradu, aby si mohly hrát s blátem. Já jako malá například pekla s bratrancem dorty z bláta. Z blogů mne zaujaly následující nápady: kreslení blátem na plátno či hodně pevný papír (Mud Painting: Its 'Process' Art), obtisky zablácených stop dinosaurů nebo figurek domácích zvířat (tentýž blog), budovat u kaluže plážový servis, pouštět si na kalužích lodičky (Invitation to play in mud), chuze v blátě a blátivá polévka (Dirty soup photos).


Nápad na kreslení blátem kuchyňskými nástroji a obtisky stop prasátka pochází z blogu http://adventuresathomewithmum.blogspot.co.uk/, plážový servis z blogu http://paintontheceiling.blogspot.cz/ a obrázek nohou v blátě z http://kidsactivitiesblog.com/.

Inspirace a další články:
http://www.muminthemadhouse.com/2014/02/27/getting-outside-weathers-something-weekend/
http://www.dirtandboogers.com/2012/07/play-in-rain/
http://adventuresathomewithmum.blogspot.co.uk/2013/01/mud-painting-its-process-art.html
http://rainydaymum.co.uk/101-ideas-for-a-rainy-summers-day
http://www.sunhatsandwellieboots.com/2011/02/organic-watercolour-art.html
http://neverlandarling.blogspot.co.uk/2012/04/365-days-outdoors-moon-paint-bombs.html
http://www.sunhatsandwellieboots.com/2012/03/20-ways-to-play-in-rain.html
http://kindergartenbasics.blogspot.cz/2012/03/whats-weather-got-to-do-with-it.html
http://stastnyblog.cz/2012/07/12/okamzik-euforie-kdyz-nemate-destnik-a-vlastne-to-nevadi/
http://stastnyblog.cz/2013/05/31/10-duvodu-proc-se-radovat-z-destiveho-jara/
http://adventuresathomewithmum.blogspot.co.uk/2013/01/mud-painting-its-process-art.html

Sdílení:

0 komentářů