Zelená se jezírko, zelená ...

Jezírko se nám na jaře krásně zazelenalo. A to jak samotnými vysazenými rostlinami (zimu přežily víceméně všechny), tak bohužel očekávaně i zelenými řasami. Když založíte nové jezírko a rostliny v něm ještě nejsou pořádně zakořeněné a rozrostlé, tak se řasy objeví snad vždy. Především na jaře, když začne být pěkně teplo v jezírku je spousta živin a světla a rostliny ještě všechno nestíhají čerpat a tak je řasy předběhnou.


V novém, čerstvě založeném jezírku, je lepší se jich šetrně zbavovat, neboť jinak tam mohou nově vysazené rostlinky docela skomírat. Řasy jim totiž v noci odebírají velké množství kyslíku. Já jsem na to šla naprosto obyčejně mechanickou cestou, objevila se mi tam totiž vláknitá zelená řasa (snad se jí říká "žabí vlas") a ta se dala z malého jezírka "posbírat" kovovými hráběmi. Jen jsem spolu s ní vytahovala už i nějaké zabydlené živočichy, které jsem se pracně snažila dostat zpět do vody. No, teď už vím, že stačí řasu ponechat na kraji jezírka a oni si po čase přelezou sami. Tzv. "zelené vody" (jednobuněčné a málo buněčné řasy) tam ani moc nebylo. Jezírko jsme museli několikrát dolít vodou z retenční nádrže, málo pršelo a jezírko je malé, pobřežní zóna by brzy byla "na suchu" – ten nárazový proud vody a okysličení mu taky prospělo.


V jezírku, kde už je ustálená nějaká rovnováha a jsou tam zakořeněné rostliny by se nejspíš měly řasy objevovat jen na jaře a potom by měly ustoupit rostlinám, které se po zimě teprve probouzejí k životu. Pomůže, když vysadíte za prvé dost plovoucích rostlin, které zastíní hladinu, aby se voda nepřehřívala. A za druhé dost ponořených rostlin, které budou brzdit růst řas. Když se vám podaří přilákat k jezírku žáby, jejich pulci se o jarní řasy dobře postarají.
Na internetu je většinou spousta rad jak na řasy, ale často jde o přidávání chemických prostředků, či experimenty s modrou skalicí (jedovatá pro živočichy), živočišným uhlím a pytli slámy. Většina článků se shoduje v tom, že bez filtrace a okysličování se prostě žádné jezírko v našem klimatu neobejde. U jezírek, koupacích biotopů a podobně to nejspíš tak bude. Ale u malé "osázené kaluže", tedy malého jezírka, kde přes množství rostlin skoro ani není vidět vodu, podle mne žádná filtrace potřeba není. Myslím si to a doufám, že se mi to potvrdí, až se i rostliny v našem jezírku pořádně rozrostou.

Jediné, co zatím nevím, je, zda bych měla na podzim odstranit odumřelé zbytky rostlin. Právě ty hnědé škaredé části stonků a listů potom na jaře způsobí přemíru živin. Na druhou stranu si ale myslím, že v nich nejspíš "bydlí" a "přezimuje" i mnoho různých živočichů. 

Další informace o řasách:
Žabí pulci zbaví zahradní jezírko řas lépe než chemie
Jak udržovat okrasné jezírko čisté přírodní cestou

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Máme podobné jezírko jako vy..... taky se nám pěkně zelena :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Měli jsme to podobně, buď se objevila dlouhá řasa nebo zezelenala voda. Případně obojí. Časem jsme vychytali rovnováhu, hodně nám pomohly tyto návody https://www.homepond.cz/jak-na-rasy-v-jezirku-dlouha-vlaknita-rasa-nebo-zelena-voda/

    OdpovědětVymazat